Πολιτισμός

31/07/2014 - 17:10

Κυριακή 3 Αυγούστου: Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη!

style="text-align: justify;">Μόνιμο εφημέριο αποκτά η κοινότητα των Καθολικών Χριστιανών στο νησί μας, η οποία αριθμεί περί τα 350 άτομα στη Λέσβο. 
 
Ο πατήρ Λέων, βρίσκεται ήδη στη Μυτιλήνη από τις 9 Ιουλίου και προετοιμάζεται πυρετωδώς για την τελετή των Θυρανοιξίων του Καθολικού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, με την έλευση του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Αιγαίου κκ Νικολάου, στις 11 το πρωί.
 
Ο πατήρ Λέων, είναι Έλληνας και κατάγεται από τη Λάρισα. Όπως αναφέρει, οι ρίζες της οικογένειάς του είναι από τα Επτάνησα, όπου ως γνωστόν υπάρχει πολυπληθής κοινότητα Χριστιανών Καθολικών.
 
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα, οι γονείς μου και η οικογένειά μου είναι Έλληνες Χριστιανοί Καθολικοί. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την ιεροσύνη, έφυγα στην Ιταλία όπου σπούδασα στη Θεολογική Σχολή, προκειμένου να γίνω ιερέας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχολή για καθολικούς ιερείς κι έτσι αν κάποιος καθολικός αποφασίσει να γίνει ιερέας, πρέπει να μεταβεί στην Ιταλία για να σπουδάσει. Για τους καθολικούς ιερείς, ανεξαρτήτως βαθμίδας, είναι υποχρεωτικό να αποφοιτούν από αντίστοιχες σχολές όπου σπουδάζουν για 2 χρόνια Φιλοσοφία και για 4 χρόνια Θεολογία. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, παρέμεινα για 10 χρόνια στην Ιταλία όπου υπηρέτησα σε ενορίες του Μιλάνο, της Μπολόνια και της Φεράρα. Διακαής πόθος μου ωστόσο, ήταν να επιστρέψω στην πατρίδα μου, την Ελλάδα και να υπηρετήσω την Κοινότητα των Καθολικών, προσφέροντας τα μέγιστα στην Εκκλησία. 
Δέχθηκα με μεγάλη ευχαρίστηση τη θέση του εφημέριου στον ανακαινισμένο Καθολικό Ναό της Μυτιλήνης και χαίρομαι που θα παραμείνω μόνιμα στο νησί». 
Αναφερόμενος στην τελετή των Θυρανοιξίων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ο πατήρ Λέων δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός, λέγοντας ότι πλέον ο καθολικός ναός της Μυτιλήνης θα αποτελεί φιλόξενη αγκαλιά, προκειμένου να προσευχηθούν και να λειτουργηθούν όλοι οι καθολικοί χριστιανοί του τόπου μας. 
«Με μεγάλη χαρά και ευλάβεια θα πραγματοποιήσουμε την Κυριακή την τελετή των Θυρανοίξιων του ανακαινισμένου Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επί της Ερμού. 
Η ολοκλήρωση των εργασιών στο ναό μας, ανέδειξε ένα πραγματικό κόσμημα και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για όλη την προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε, την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να έχουμε το σημερινό αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα. 
Πλέον ο Καθολικός Ναός της Μυτιλήνης θα λειτουργεί καθημερινά στις 7 το πρωί, ενώ κάθε Κυριακή η Θεία Λειτουργία θα τελείται στις 11 π.μ. Επιλέξαμε αυτή την ώρα, ώστε να μπορούν τα μέλη της κοινότητας των Καθολικών της Λέσβου, να έρχονται στη Θεία Λειτουργία ακόμη και αν μένουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Μυτιλήνης. Το νησί είναι μεγάλο και οι δυσκολίες μετακίνησης που υπάρχουν είναι απόλυτα κατανοητές. Η κοινότητα των Καθολικών αριθμεί περίπου 350 άτομα και πιστεύω ότι θα υπάρχει μια ικανοποιητική ανταπόκριση των χριστιανών στη λειτουργία της Κυριακής».
 
Να σημειωθεί ότι η τελετή Θυρανοιξίων θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί της Κυριακής, με πομπή που θα ξεκινήσει από το ξενοδοχείο «Λέσβιον», όπου θα καταλύσει για τις ημέρες παραμονής του στο νησί μας, ο Αρχιεπίσκοπος Αιγαίου Νικόλαος. Μαζί με τα Θυρανοίξια του ναού, επιστρέφουν στη Μυτιλήνη και τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, όπου είχαν μεταφερθεί πριν αρκετά χρόνια από τον Καθολικό Ναό της Μυτιλήνης. 
 
πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!