Πολιτισμός

15/12/2015 - 10:42

«Λατρεία ιερών λειψάνων: το μοναδικό παλαιοχριστιανικό εγκαίνιο από την Ερεσό Λέσβου».

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, στο πλαίσιο της δράσης Το Αρχαιολογικό Εύρημα του Μήνα, την οποία εγκαινίασε στις 31 Ιανουαρίου 2015 υπό τη γενική ενότητα, για το τρέχον έτος, Θρησκείες και Ιερά στη Λέσβο, από το χθες στο σήμερα., θα παρουσιάσει την Κυριακή 20-12-2015 στις 19.00, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, το ένατο αρχαιολογικό εύρημα αυτής της σειράς εκδηλώσεων, με τίτλο "Λατρεία ιερών λειψάνων: το μοναδικό παλαιοχριστιανικό εγκαίνιο από την Ερεσό Λέσβου".

Πρόκειται για μοναδική μαρμάρινη λειψανοθήκη (εγκαίνιο) στον τύπο της σαρκοφάγου, που βρέθηκε σε υπόγεια κτιστή θήκη στο πρεσβυτέριο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη θέση «Αφεντέλλη» ή «Τρικάμαρο» Σκάλας Ερεσού.

            Η μαρμάρινη λειψανοθήκη χρονολογείται στο τέλος 5ου – αρχή 6ου αιώνα μ.Χ. Το ημικυλινδρικό της κάλυμμα κοσμείται με ανάγλυφο ανισοσκελή λατινικό σταυρό.

Το έκθεμα για το μήνα  Δεκέμβριο, θα συνοδεύεται από ψηφιακή προβολή που θα παρουσιασθεί σε τρείς ψηφιακές τηλεοράσεις στην είσοδο και στο χώρο έκθεσης του ευρήματος, στο ισόγειο του Μουσείου,  καθώς και  στο χώρο του κυλικείου. 

Στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, σε ειδική προβολή που έχει οργανωθεί, θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες,  το εποπτικό υλικό που έχει ετοιμασθεί για το εν λόγω εύρημα.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι:

Βασίλης Παπαδόπουλος: φωνή, κρουστά

            Αντώνης Βερβέρης: 

            Βάσω Κωνσταντιδέλλη: κανονάκι

            Αντώνης Μυλωνάς: Κοντραμπάσσο

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μοιράσου το άρθρο!