Πολιτισμός

25/07/2015 - 18:55

Μαγική βραδιά με Λεσβιακή ποίηση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">Μαγική βραδιά γεμάτη ποίηση, λεσβιακή ποίηση, κάτω από ένα καλοκαιρινό φεγγάρι, έζησαν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση λεσβιακής ποίησης, που παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου, στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυτιλήνης, η ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ σε συνεργασία με την χορωδία Πλωμαρίου ΑΛΚΑΙΟΣ, στα πλαίσια του Λεσβιακού Καλοκαιριού.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του δ.σ. της Λέσχης Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης, είπε πως μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του συλλόγου, λειτουργεί και η ομάδα ανάγνωσης που συναντιέται κάθε Τετάρτη βράδυ, τον χειμώνα, διαβάζοντας σε πρώτη φάση,πεζά λογοτεχνικά κείμενα Λεσβίων δημιουργών.
Στις συζητήσεις ρίχθηκε η ιδέα να οργανωθεί και μια βραδιά λεσβιακής ποίησης που παρουσιάστηκε στις 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης με καλεσμένο τον ποιητή Γιάννη Κωνσταντέλλη, από τον Μόλυβο, που μετά την επιτυχία της αποφασίσθηκε να μεταφέρεται σ’ όλη την Λέσβο, με εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, εφόσον ζητείται.
Στην εκδήλωση της Παρασκευής καλεσμένοι ήταν οι ποιητές Άρης Καλάργαλης και Δημήτρης Βενέτας, που έδωσαν δείγματα της ποιητικής τους γραφής.
Οι φιλόλογοι Γεωργία Φράγκου, που είχε την επιμέλεια του προγράμματος, Διαμάντη Μανέτα, η καθηγήτρια αγγλικών Δήμητρα Λαγουτάρη και η πρώην διευθύντρια του 1ου πειραματικού γυμνασίου Θεσαλονίκης Έφη Μαυραγάνη, απάγγειλαν ποιήματα  της Σαπφούς και των  Αλκαίου,  Στρατή Αναστασέλλη, Στρατή Καρίπη, Άλκη Γεωργαντέλλη, Γιώργου Γιαννουλέλλη, Άρη Ταστάνη, Θανάση Παρασκευαϊδη, Πάνου Θασίτη, Ευστρατίου Μαραγγέλη, Γιώργου Ζεϊμπέκη, Τάκη Κόντου, Δημήτρη Σκλεπάρη, Νικήτα Αλισάφη, Γιάννη Κουντουρή  και της Μαρίας Αγιασιώτου_Λαμπρινού.
Στα μεσοδιαστήματα η χορωδία ΑΛΚΑΙΟΣ υπό την διεύθυνση του μαέστρο Γιώργου Παζαϊτη, που ήρθε ειδικώς από την Αθήνα και με τη συνοδεία των μουσικών Γρηγόρη Μωραϊτη (μπουζούκι) και Δημήτρη Καζάζη (κιθάρα), τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα.
Τον πνευματικό κόσμο της Μυτιλήνης εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΦΟΘΚ Θεόφιλος Περικής Μαυρογιάννης, και προφανώς λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στο Κάστρο της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, δεν δόθηκε χρόνος στην αντιδημαρχία πολιτισμού να εκπροσωπηθεί.
Στην άψογη διεξαγωγή της εκδήλωσης συνέβαλε η φροντίδα του υπεύθυνου της πινακοθήκης Αργύρη Χατζημαλλή, το φροντισμένο πρόγραμμα του Γιώτη Φρυδά και η τεχνική κάλυψη του γραματέα της Φωτογραφικής Εταιρίας Μυτιλήνης Δημήτρης Γιασιάς.      

Μοιράσου το άρθρο!