Πολιτισμός

29/09/2023 - 20:29

Μαθήματα χορού και χορωδίσς από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Αγιοπαρασκευούσηδων - Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε»

Μετά από ένα χρόνο δράσης και πολιτιστικής παρουσίας στην πόλη μας ο Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων - Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε» ξεκινά μαθήματα χορού και χορωδίας.  

Στη χορωδία θα διδάσκονται ανέκδοτα τραγούδια από σπάνιες καταγραφές και ηχογραφήσεις, όπως τραγουδήθηκαν στην Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ. Πρόκειται για μια πλειάδα τραγουδιών, που άλλα έχουν ρυθμό μπάλου, συρτού και ζεϊμπέκικου κι άλλα είναι ρίμες και παραλογές, ακόμα και παλαιότατα ακριτικά τραγούδια που σώθηκαν απ’ το συγκεκριμένο χωριό με τις πολύ ιδιαίτερες μελωδίες τους. Δάσκαλος στη χορωδία θα είναι ο μουσικός Αριστείδης Αποστολής, απόφοιτος του  τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει ούτι στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, καθώς και στο Ωδείο Καλλονής, ενώ παράλληλα εργάζεται και ως μουσικός στο νησί. Κατά κύριο λόγο έχει ασχοληθεί με τις λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Ανατολής.

Στο χορευτικό θα διδάσκονται χοροί από τη μικρασιατική χερσόνησο της Ερυθραίας, τη Σμύρνη και γενικότερα τα μικρασιατικά παράλια. Παράλληλα, θα γίνονται ιστορικές και λαογραφικές προσεγγίσεις προκειμένου να αποδοθεί καλύτερα το ηχόχρωμα και το ύφος της κάθε περιοχής. Τα μαθήματα χορού θα γίνονται από τον Γιώργο Κατσούπη, ο οποίος  έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μικρασιατικών χορών, έχει διδαχθεί από τον βιωματικό χορευτή και δάσκαλο μικρασιατικών χορών Θοδωρή Κοντάρα και συμμετείχε για πολλά χρόνια σε χορευτικά της Θεσσαλονίκης και της Μυτιλήνης.

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τρίτη, της χορωδίας 18:30-20:00 και του χορευτικού 20:30-22:00 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης με έναρξη την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.

Πληροφορίες στο τηλ. 6973336564

Μοιράσου το άρθρο!