Πολιτισμός

08/11/2019 - 17:57

Με επιτυχία η εκδήλωση για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης από το "Κιρκινέτσι"

Γέμισε η αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» στις 7 το απόγευμα χθες Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν:

«Κιόσκι και 8η Νοεμβρίου 1912»

Στη διάρκεια της, η «οικοδεσπότης» Γενική Γραμματέας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Χριστιάννα Καλογήρου αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του κτηρίου και στον εμβληματικό του χαρακτήρα για την πόλη της Μυτιλήνης αλλά και για όλο το Αιγαίο. Αφού στο κτήριο που σηματοδότησε την διοίκηση του Αιγαίου από τους Οθωμανούς, σήμερα στεγάζεται η προσπάθεια του Ελληνικού κράτους για ένα σύγχρονο Αιγαίο του 21ου αιώνα.

Ο Στρατής Αναγνώστου, Ιστορικός, Πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών μελετών που ήταν ο κεντρικός ομιλητής παρουσίασε μοναδικά και άγνωστα στους πολλούς στοιχεία σχετικά με την περίοδο καθώς και τα όσα συνέβησαν στη γειτονιά τις μέρες της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης.

Η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βάσω Αλατζά Καραπιπέρη παρουσίασε μέσα από τον χάρτη του Τζαίημς Αριστάρχη που αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο της, την γειτονιά, όπως ήταν τις μέρες της απελευθέρωσης.

Μια σύντομη αλλά εξαιρετική στις παρεμβάσεις που υπήρξαν για την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας Μουσείου της πόλης της Μυτκλήνης ακολούθησε των εισηγήσεων.

Όπως είπε τέλος ο κ. Στρατής Μπαλάσκας, Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι», η εκδήλωση πέραν του επετειακού της χαρακτήρα «ήταν μέρος της προσπάθειας του Συλλόγου για την καταγραφή του πολιτισμικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής και της δημιουργίας πεζοπορικών διαδρομών στην Κουλμπάρα και το Κιόσκι. Ανάλογες προσπάθειες θα κάνουμε και για άλλες διαδρομές, για να μπει κόσμος στη γειτονιά και να γνωρίσει το μοναδικό δομημένο περιβάλλον της παλιάς πόλης και την αξία του».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Μυτιλήνης και Στρατής Τζιμής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Χριστόφας και Νίκος Καρασάββας και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου. Με μήνυμα του χαιρέτισε την εκδήλωση ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εταιρεία Λεσβιακών μελετών.

Η φωτογραφία της αφίσας της εκδήλωσης είναι από το αρχείο του Αντώνη Χατζηχαραλάμπους.

Μοιράσου το άρθρο!