Πολιτισμός

05/03/2013 - 05:54

Με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια έκθεσης «Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά»

Με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια έκθεσης  «Ο κόσμος των μουσείων: μια

yle="text-align: justify;">Την Παρασκευή 1 Μαρτίου (στις 18:00), πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στην Αγία Παρασκευή, τα εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφιών του Νορβηγού Geir Helgen, με τίτλο Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιά.

Ο Geir Helgen είναι γλωσσολόγος, ιστορικός και αρχαιολόγος, με μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία από τα μουσεία της Νορβηγίας, αλλά και εξαιρετικός ερασιτέχνης γελοιογράφος. Οι γελοιογραφίες του καταγράφουν και σατιρίζουν με εύστοχο τρόπο πώς βλέπουν τα μουσεία οι επισκέπτες τους, αλλά και όσοι εργάζονται σε αυτά.

Η έκθεση, που οργανώθηκε αρχικά το 2009 στην Ιταλία, από τη Διεθνή Επιτροπή Περιφερειακών Μουσείων (International Committee for Regional Museums, ICR) του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), έχει ήδη ταξιδέψει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (Κροατία 2010, Σλοβενία 2010, Αυστρία 2011, Φινλανδία 2012). Στην Ελλάδα πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Γιάννη Μαρκάκη, αντιπροέδρου της Επιτροπής (ICR), διευθυντή του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης», και συνδιοργανωτές την ICR, το ΠΙΟΠ και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Παν/μίου Αιγαίου. Φοιτητές του Τμήματος, με συντονίστρια τη διδάσκουσα Μαρία Οικονόμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τ.Π.Τ.Ε. (m.economou@aegean.gr), έχουν επιμεληθεί την έκθεση, στο πλαίσιο του μαθήματος Οργάνωση Εκθέσεων, και την προβάλλουν στο διαδίκτυο (ct-green.aegean.gr/icr) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (http://www.facebook.com/EktheseoKosmosTonMouseionMiaChioumoristikeMatia).

Με την ευκαιρία της έκθεσης, σε μια προσπάθεια αμφίπλευρης επικοινωνίας με το κοινό, διοργανώθηκε το Σάββατο 2 Μαρτίου, και ώρα 11:00, Ανοιχτή συζήτηση για τα μουσεία, με επαγγελματίες των μουσείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φοιτητές του Τμήματος και το κοινό, στο Αμφιθέατρο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Λόφος Πανεπιστημίου). Ομιλητές ήταν μέλη της ICR, επαγγελματίες απ’ όλον τον κόσμο (ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Νορβηγία, Ταϊβάν), καθώς και ‘Ελληνες συνάδελφοί τους από μουσεία της Λέσβου και της υπόλοιπης Ελλάδας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην εμπειρία τους από διαφορετικά είδη μουσείων και πολιτισμικών οργανισμών, αλλά και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους. Η εκδήλωση είχε στόχο να προωθήσει τον διάλογο για τον ρόλο των μουσείων σήμερα και για τη σχέση τους με την κοινωνία και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου.

Από 27/2 έως 3/3 πραγματοποιήθηκε επίσης στη Λέσβο συνάντηση του Δ.Σ. της Διεθνούς Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ICR) του ICOM, με οργανωτική ευθύνη του Γιάννη Μαρκάκη (info@lychnostatis.gr). Σκοπός της συνάντησης ήταν ο απολογισμός των μέχρι τώρα δράσεων και η προετοιμασία του ετήσιου συνεδρίου της ICR στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπου θα γίνει και η Γενική Συνέλευση του ICOM, τον Αύγουστο του 2013. Τα δέκα μέλη του Δ.Σ. της ICR, με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Λέσβο, ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα μουσεία του νησιού και επισκέφτηκαν αξιοθέατα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά (εκτός Τρίτης), τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (10:00-18:00, τηλ: +30 22530 32300).

Ιστότοπος έκθεσης: ct-green.aegean.gr/icr/
Facebook: http://www.facebook.com/EktheseoKosmosTonMouseionMiaChioumoristikeMatia

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγ. Γέροντα 6, Αθήνα 105 58
Τηλ: 210 3256922-23, Fax: 210 3218145
e-mail: piop@piraeusbank.gr, URL: www.piop.gr

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Αγία Παρασκευή, 811 02 Λέσβος
Τηλ: +30 22530 32300   Fax: 22530 32301

Μοιράσου το άρθρο!