Πολιτισμός

14/11/2022 - 16:01

Με πρίμα τα πανιά άνοιξε η έκθεση «Η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στα νησιά τον 19ο και 20ο αιώνα» (φωτο)

Με πρίμα τα πανιά άνοιξε στις 10 Νοεμβρίου η έκθεση «Η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στα νησιά τον 19ο και 20ο αιώνα» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Μια πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, κ. Κουτουλάκη, σε συνεργασία και υπό την επιμέλεια του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης.

Ο κ. Μανώλη Κουτουλάκη, υποδεχόμενος τους εκλεκτούς παρευρισκόμενους, δήλωσε: «Δράσεις όπως αυτές, που ενισχύουν και εμπεδώνουν το πολιτιστικό αποτύπωμα των νησιών μας και εξοικειώνουν κατοίκους και επισκέπτες με το πλούσιο απόθεμα αυτών, τελικώς δημιουργούν συνθήκες που επιβεβαιώνουν ότι ο πολιτισμός είναι στοιχείο κοινωνικής συνοχής. Στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Λέσβο, όπου χτυπά η καρδιά της νησιωτικότητας και χαράσσεται η πολιτική της χώρας για τα νησιά μας, σας υποδεχόμαστε με την υπόσχεση πως θα αναδεικνύουμε και θα στεκόμαστε πάντα αρωγοί σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι όπως αναφέρει ο Βρετανός ιστορικός Arnold J. Toynbee και με αυτό εύχομαι μια βιωματική και ζωντανή περιήγηση στη σπουδαία αυτή έκθεση». 

Στη συνέχεια ακολούθησε δοξολογία από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου, κ.κ. Ιάκωβο.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Στρατηγός Γ. Μπουντλιάκης, ο Διοικητής της 9ης ΠΕΔΙΛΣ, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Χ. Ευμορφόπουλος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Μυτιλήνης, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Α. Μανούσος, ως Εκπρόσωποι του Βουλευτή Ν. Λέσβου και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λέσβου κ. Γ. Στρατηγέλης και κ. Ι. Γουδής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης κ. Π. Τσακύρης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Μυτιλήνης, κ. Κ. Κουνέλης, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ε. Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, κ. Ι. Μουτζούρης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Γ. Καμπούρης, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Βορείου Αιγαίου, κ. Γ. Πλακωτάρης, ο Διευθυντής της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου κ. Α. Περιμένης, ο Πρόεδρος του ΘΕΟΜΗΤΩΡ κ. Δ. Παραδέλλης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, κ. Δ. Αβαγιανός. 

Στόχος της έκθεσης ορίζεται η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και καταγραφή της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας της ναυτιλίας καθώς και της ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας, μέσω της έκθεσης που επιμελείται η ομάδα του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης.

 

Τηλ. Επικοινωνίας για ξεναγήσεις: 2251350220-223

Διάρκεια Έκθεσης: 10 - 25 Νοεμβρίου 2022

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 15:00 

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 2, Μυτιλήνη

 

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Μοιράσου το άρθρο!