«Μέχρι τη Θάλασσα»: Η ΕΠΣ Λέσβου φέρνει στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν
Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου ανοίγει ένα παράθυρο ανθρωπιάς και βαθιάς ενσυναίσθησης, προσκαλώντας το κοινό σε ένα διήμερο προβολών του ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν «Μέχρι τη θάλασσα». Ένα έργο που ξεπερνά τον στενό ορισμό της κινηματογραφικής καταγραφής και μετατρέπεται σε μια ωδή στην ανθρώπινη αντοχή, στην επιμονή και στην αργή, επίπονη πορεία προς την αυτονομία.
Γυρισμένο στην Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΚΑΤ, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την καθημερινή μάχη ανθρώπων που βρίσκονται στο όριο: ανάμεσα στην ελπίδα και στην αποδοχή, ανάμεσα στο σώμα που αντιστέκεται και στο πνεύμα που αρνείται να εγκαταλείψει. Πρόκειται για ένα έργο με ισχυρό συναισθηματικό και κοινωνικό αποτύπωμα, που εδώ και χρόνια συζητιέται ως ένα από τα πλέον σημαντικά ντοκιμαντέρ στον χώρο της αποκατάστασης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Οι Προβολές
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο:
- Τρίτη 25/11/2025 – 20:00
Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης - Τετάρτη 26/11/2025 – 18:30
Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
Μετά την ολοκλήρωση κάθε προβολής, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια ανοικτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν, τον Λευτέρη Μπάκα, έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες του έργου και τέως Διευθυντή της Κλινικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ, καθώς και με φυσιοθεραπευτές, θεραπευτές, φροντιστές και ανθρώπους που γνωρίζουν από μέσα τι σημαίνει αποκατάσταση. Η ανταλλαγή εμπειριών και η δημόσια συζήτηση αναμένεται να αποτελέσουν τον δεύτερο, εξίσου σημαντικό άξονα αυτής της διοργάνωσης.
Παρουσίαση του βιβλίου «Μέχρι τη θάλασσα»
Την παραμονή των προβολών, τη Δευτέρα 24/11/2025 στις 19:00, το βιβλιοπωλείο Book and Art στη Μυτιλήνη φιλοξενεί την παρουσίαση του βιβλίου του Λευτέρη Μπάκα, επίσης με τίτλο «Μέχρι τη θάλασσα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εστία. Ένα βιβλίο που φωτίζει από μέσα τις ιστορίες, τους αγώνες και τις σιωπές μιας ολόκληρης κοινότητας ανθρώπων που δεν έμαθαν να παραδίδουν τα όπλα.
Η ΕΠΣ Λέσβου, με αυτή την πρωτοβουλία, αποδεικνύει ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο γήπεδα και βαθμολογίες· είναι και κοινωνική ευθύνη, πολιτισμός, ενσυναίσθηση και φροντίδα για τον άνθρωπο.