Πολιτισμός

05/03/2019 - 12:48

Μιλτιάδης Σελίμης. Το χρώμα της Λέσβου

Έ

κθεση έργων του λαϊκού ζωγράφου Μιλτιάδη Σελίμη θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας» από τις 13 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα.

Ο Μιλτιάδης Σελίμης γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου το 1944 και από τα δεκαοχτώ του χρόνια ζει στη Νίκαια. Εκδήλωσε από παιδί κλίση στη ζωγραφική, την οποία καλλιέργησε με την αυτοδιδαχή. Άρχισε να ζωγραφίζει συστηματικά στη δεκαετία του 1980, με υλικό το λάδι και θέματα που αντλεί από τις μεγάλες γιορτές και τα ήθη του τόπου καταγωγής του. Το πανηγύρι του Ταύρου με τα ποικίλα του δρώμενα, τα έθιμα του αρραβώνα και του γάμου, τα καφενεία του χωριού αλλά και χαρακτηριστικοί τύποι της Λέσβου, όπως διασώζονται στη μνήμη του ζωγράφου από τα παιδικά του χρόνια, αποδίδονται με τη μεταφορική αμεσότητα της λαϊκής και ναΐφ τέχνης. Το ύφος του χαρακτηρίζεται από τη λεπτοδουλεμένη σχηματοποίηση των μορφών, το  δυνατό περίγραμμα, τις ρυθμικές χρωματικές αντιθέσεις και την αγάπη για τη λεπτομέρεια. Στις πολυπρόσωπες παραστάσεις του ο ζωγράφος αρθρώνει έναν πυκνό αφηγηματικό χώρο που με τη στατική αρμονία και την τάξη του δημιουργεί μια ατμόσφαιρα τελετουργικής επισημότητας.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερα από πενήντα έργα του ζωγράφου, ελαιογραφίες, μικρά σκίτσα, εικόνες και δύο ξυλόγλυπτες ανδρικές κεφαλές.

Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαρτίου – 14 Απριλίου 2019

Ωράριο λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή: 10.00-14.00

 


Τετάρτη: 17.00-20.00

 

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή την Κυριακή 24 Μαρτίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ

΄ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ΄

Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, 184 53 Νίκαια

 

( αρχική φώτο : Μιλτιάδης Σελίμης Το πανηγύρι του Ταύρου στον Άγιο, 2015 Λάδι σε καμβά, 89x104 εκ. )
 

Μοιράσου το άρθρο!