Πολιτισμός

20/07/2013 - 08:59

Μήνυμα στη θάλασσα - Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας, καλοκαίρι 2013

Έ

να μήνυμα εσωκλείεται σε μπουκάλι και ρίχνεται στη θάλασσα, ως  η τελευταία κίνηση ελπίδας για τη σωτηρία ενός ατόμου που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κίνηση αυτή δε σηματοδοτεί αναγκαστικά απόγνωση, αλλά εμπεριέχει την αισιοδοξία και τη θέληση για ζωή και επανένταξη σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, όπου το άτομο είναι λειτουργικό.

Ο χρόνος παράδοσης του μηνύματος σε φυσικό αποδέκτη δεν είναι ορισμένος, καθώς η διαδικασία αποστολής στηρίζεται στο τυχαίο. Στον αποδέκτη του μηνύματος αποκαλύπτονται τα γεγονότα ετεροχρονισμένα, ενώ ο ρόλος που του επιφυλάσσει η τύχη, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός. 

Η έκφραση  «Message in a bottle»  θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την προσωπική εκδοχή εικαστικών προτάσεων και δράσεων: το έργο ως μήνυμα, καθώς και το πλαίσιο μέσα από το οποίο αυτό το μήνυμα εκφέρεται. Εξάλλου, εκδοχές της τρέχουσας πολιτικής –οικονομικής - ψυχολογικής συγκυρίας δομούν την αυτοτέλεια του έργου, διασφαλίζοντας την ενότητα εκφοράς του.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μεταφορικά και κυριολεκτικά, η επιμέλεια μιας εικαστικής έκθεσης εμπεριέχει ένα μήνυμα προς έναν «ιδανικό» αποδέκτη. Η παράδοση αυτού του μηνύματος είναι ανεξάρτητη από τον τόπο και τον χρόνο και βασίζεται σε μια συνεχή ανάκληση και επεξεργασία συνειρμικών συσχετισμών, που τα ίδια τα έργα και ο ρυθμός παράθεσής τους προκαλούν στο θεατή/αναγνώστη. Η εμπειρία αυτή γίνεται ακόμη πιο συναρπαστική όταν μια τέτοια πρόταση εγκλείεται και ταξιδεύει στην περιφέρεια περιμένοντας αποδέκτες.

 

Το μήνυμα στη Πινακοθήκη του Μολύβου συνυπογράφουν οι εικαστικοί:

Έλσα Αλατσίδου, Χρήστος Βαγιάτας, Κωνσταντής Γιώτης, Αλέξανδρος Καραβάς, Γιάννης Κόκκαλης,  Άννα Μανέτα, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Άλκηστης Ντόντη, Αλίκη Σούμα, Μαρία Τζανάκου.

Επιμέλεια: Βασίλης Ζωγράφος

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το ΝΠΔΔ Παιδείας Αθλητισμού Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου.

Με την υποστήριξη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2013.

 Ώρες λειτουργίας καθημερινά από 19:00-23:00

Εγκαίνια 20 Ιουλίου, 20:30-23:00

 

Μοιράσου το άρθρο!