Πολιτισμός

03/11/2018 - 12:45

Μνημείο τιμής για τους 210 μαχητές της «Λεσβιακής Φάλαγγας» στο Πλωμάρι

Παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη, ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Νοεμβρίου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της «Λεσβιακής Φάλαγγας», στο Πλωμάρι της Λέσβου.

Με την ανέγερση του μνημείου αποδίδεται μετά από 106 χρόνια η οφειλόμενη τιμή, στη «Λεσβιακή Φάλαγγα», ένα στρατιωτικό σώμα που δημιουργήθηκε το 1912 στη Νέα Υόρκη από Λέσβιους μετανάστες που ντύθηκαν, εξοπλίσθηκαν και ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα για να λάβουν μέρος στις μάχες που δίνονταν τότε για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου και ειδικότερα της πατρίδας τους, της Λέσβου.

Όταν έφθασε στην Ελλάδα το σώμα στελεχώθηκε από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ελληνικού στρατού, παρήλασε σε ειδική εκδήλωση μπροστά από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και ταξίδεψε αμέσως για τη Λέσβο, όπου και έλαβε μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και στην τελική μάχη εναντίον των Οθωμανών στις 12 Δεκεμβρίου 1912 στη θέση Κλαπάδος της βορειοδυτικής Λέσβου.

Το μνημείο, έργο του γλύπτη Γιώργου Κατσαρού, ανεγέρθηκε με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, με πρωτοβουλία και μετά από σχετική πρόταση της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», πολιτιστικού σωματείου, που λειτουργεί από το 1878. Θα κοσμεί την παραλιακή πλατεία του Πλωμαρίου, σε αυτό αναγράφονται τα ονόματα των 210 μαχητών της «Λεσβιακής Φάλαγγας» με τους τόπους καταγωγής τους, καθώς και τα ονόματα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στη Νέα Υόρκη, για να συντονίσει το όλο έργο, και οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν, μετά από έρευνα της Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή, σχετικό βιβλίο της οποίας θα παρουσιασθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, στην οποία έχουν κληθεί όλες οι αρχές της Λέσβου, θα μιλήσουν ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και ο πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» Ξενοφών Μαυραγάνης.

Μοιράσου το άρθρο!