Πολιτισμός

10/07/2017 - 12:21

Μουσείο TERIADE και πίνακες Θεοφίλου

Μετά τα λαμπρά εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν για τη νέα πτέρυγα του μουσείου TERIADE και την επανέκθεση των πινάκων της δωρεάς του Λέσβιου τεχνοκριτικού, σας στέλνω την αλληλογραφία της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που υπάρχει για την υπόθεση, με τον διευθυντή του μουσείου TERIADE κύριο Μανιατόπουλο και τη διευθύντρια του μουσείου Θεοφίλου κ. Ουρανία Χατζημαμώλη - Μακροπούλου, σχετικά με τα θέματα των μουσείων και ειδικά για τη συντήρηση και επιστροφή των πινάκων στη Μυτιλήνη.

 
Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκε και εκπροσώπησε την ΟΛΣΑ η Καίτη Παυλή μέλος του περασμένου Δ.Σ μας, η οποία και είχε επιμεληθεί των επιστολών και είχε επικοινωνία από το 2016 με τον κ. Μανιατόπουλο, την κα Χατζημαμώλη - Μακροπούλου αλλά και άλλους υπεύθυνους και διευθυντές μουσείων στο νησί, σε μια προσπάθεια γνώσης και ανάδειξης των προβλημάτων και θεμάτων που αντιμετωπίζουν.
 
Σας υπενθυμίζουμε ότι η ΟΛΣΑ, από κοινού με την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, πρόβαλε το γνωστό ντοκιμαντέρ του κ.Σίμου Κορεξενίδη ενώ το είχε κάνει ήδη γνωστό αναρτώντας, καλώντας και δημοσιεύοντας τις προβολές του που είχαν προηγηθεί στο Ίδρυμα Κατακουζηνού και στην ΕΡΤ.
 
Σχετικά δε με την υπόθεση των πινάκων του Μουσείου Θεόφιλου, ύστερα από την επιστολή του δήμου Λέσβου για την ανάγκη ολοκλήρωσης της συντήρησής τους με δαπάνες του υπουργείου, ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Νεκτάριος Βακάλης έθεσε, μεταξύ άλλων, το θέμα στην ίδια την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υπεύθυνη του σχετικού τμήματος που τον παρέπεμψε η κυρία Κονιόρδου και τους την έκανε γνωστή, ήδη από τις 21 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια κάλεσματος της υπουργού για μία άτυπη συνάντηση γνωριμίας σε φορείς και δημοσιογράφους στο νεοκλασικό κτήριο στο Θησείο όπου εδρεύει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.  Όλοι οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις τόσο με την Υπουργό όσο και μεταξύ τους για θέματα που αφορούν τον πολιτισμό. Η συζήτηση πιο περιορισμένη επαναλήφθηκε και στη συνέντευξη Τύπου της υπουργού που πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 1 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού. Μάλιστα εκείνη τη μέρα της δόθηκε ένα παλαιότερο περιοδικό της Αγιάσου με τα χαρακτηριστικά πήλινα αγγεία της πασίγνωστης κεραμικής τέχνης των Αγιασωτών καθώς η υπουργός είχε μιλήσει γι΄αυτή με ενδιαφέρον, προτείνοντας μάλιστα τη δυνατότητα που θα μπορούσε να υπάρχει έτσι ώστε να επιδοτηθεί η εκπαίδευση και προβολή αυτής της τόσο παλαιάς και ιδιαίτερης τέχνης.... 
 
Στη συνέχεια η ΟΛΣΑ έστειλε και κείνη επιστολή, στο πνεύμα του δήμου Λέσβου, καλώντας το υπουργείο να ανταποκριθεί στην υποχρέωση που είχε αναλάβει σχετικά με τη συντήρηση και ολολήρωση του κορνιζώματος των υπόλοιπων έργων του Θεόφιλου....Οι διαβεβαιώσεις που πήραμε δια ζώσης στην επικοινωνία με την υπεύθυνη του τμήματος και ενημερώσαμε σχετικά τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Αστυρακάκη με τον οποίο είμαστε και λόγω αντικειμένου σε τακτική επαφή, ήταν ότι το υπουργείο δεν αποποιείται τις ευθύνες του και την υποχρέωση που έχει αναλάβει, αλλά όπως έχουν εξηγήσει, είναι κάτι που θα το κάνουν σταδιακά λόγω προγραμματισμού εξέλιξης του έργου σε συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα και το προσωπικό συντήρησης...Διευκρινήσθηκε μάλιστα ότι δε χρειάζεται από το δήμο να καλύψει το σχετικό ποσό ολοκλήρωσης του έργου...
 
(Τα στοιχεία της προισταμένης του τμήματος στη διάθεσή σας...)
 
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ
 
 
 
Ενημέρωση του Δ.Σ της ΟΛΣΑ (Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016)
 
Αγαπητοί συντοπίτες- μέλη του Δ.Σ,
 
υποθέτοντας ότι βρίσκεστε σε συνεδρίαση αυτή τη στιγμή και με την ελπίδα κάποιος να δει το email, σας ενημερώνω ότι σύμφωνα με πρόταση του προέδρου να αναλάβω κάποια επαφή με το μουσεία Τεριάντ καθώς και του Ιακωβίδη στα Χίδηρα, και εκμεταλλευόμενη το χρόνο που θα βρίσκομαι στο νησί μας, επικοινώνησα ήδη τηλεφωνικά και με ηλεκτρον. επιστολή ( που προωθώ παρακάτω) με τον διευθυντή του μουσείου Τεριάντ, κ.Κ. Μανιατόπουλο και κλείσαμε ραντεβού για αύριο με στόχο να μας ενημερώσει αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μουσείο καθώς και για τις σκέψεις και προτάσεις του για μια ενδεχόμενη επαφή και συνεργασία με την Ο.Λ.Σ.Α.
Του ανέφερα προφορικά και γραπτά, όπως θα δείτε παρακάτω και τη σχετική αναφορά μας στο ψήφισμα της Γεν. Συνέλευσης. 
 
Πολλούς χαιρετισμούς από το ...πολύ ήσυχο τουριστικά νησί μας.
 
Καίτη Παυλή
 
----- Προωθημένο μήνυμα -----
Απο: Kaiti Pavli <kaitipavli@yahoo.gr>
Προς: "info@museumteriade.gr" <info@museumteriade.gr>, "kmaniatopoulos@gmail.com" <kmaniatopoulos@gmail.com>
Στάλθηκε: 12:04 π.μ. Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016
Θέμα: ΤΑ ΠΡΟΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΡΙΑΝΤ- ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ Ο.Λ.Σ.Α.
 
Αξιότιμε κύριε διευθυντά του μουσείου ΤΕΡΙΑΝΤ,
 
η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Ο.Λ.Σ.Α., παρακολουθώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εξαιρετικό μουσείο σας, το μουσείο ΤΕΡΙΑΝΤ, ξεχωριστό κόσμημα Τέχνης και Πολιτισμού που τιμά το νησί μας, ανησυχεί και προβληματίζεται για την υπολειτουργία του και τα όποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει.
 
Σε πρόσφατο ψήφισμα άλλωστε που προέκυψε κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας με τα μέλη της- Λεσβιακούς Συλλόγους Αττικής, μεταξύ των άλλων θεμάτων ξεχωριστή αναφορά έγινε στο μουσείο σας. Εκφράσαμε τη  ζωηρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και δηλώσαμε το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση μας στα θέματα που απασχολούν το μουσείο.
 
Ως μέλος του Δ.Σ, έχω επιφορτισθεί  με την υποχρέωση να σας συναντήσω και να ενημερωθώ από κοντά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, καθώς και για τα σχέδια και τις προτάσεις σας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του μουσείου. Επιθυμούμε να είμαστε κοντά σας με όποιον τρόπο μπορούμε και να εργαστούμε από κοινού για την καλύτερη προβολή του μουσείου με δράσεις και προγράμματα που μαζί θα αναλάβουμε στην Αθήνα κυρίως, αλλά και στο νησί μας.
Ευρισκόμενη αυτό το διάστημα στο νησί, προσπάθησα να επικοινωνήσω τηλεφωνικά μαζί σας, στο τηλέφωνο με αριθμ.:2251023372, αλλά, επειδή δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία, σας αποστέλλω αυτή την ηλεκτρονική επιστολή με την ελπίδα να μου απαντήσετε το συντομότερο και να ορίσουμε μια ημέρα συνάντησης.
 
Με εκτίμηση
 
Καίτη Παυλή Τζίμα  
τηλ.επικοινωνίας 6979739903
 
_________________________________________________________________________
 
 
Αγαπητά μέλη του Δ.Σ. της Ο.Λ.Σ.Α,
 
Σας προωθώ παρακάτω για ενημέρωσή σας μέρος της αλληλογραφίας με το διευθυντή του μουσείου Τεριάντ, κ.Κ.Μανιατόπουλο (υπάρχει αναλυτικά να ζητηθεί το πλήρες κείμενο).
 
Καίτη Παυλή -Τζίμα
 
 
2016-07-07 19:19 GMT+03:00 Kaiti Pavli <kaitipavli@yahoo.gr>:
Αξιότιμε κύριε Μανιατόπουλε,
 
σας ευχαριστώ και πάλι για την υποδοχή που μου κάνατε καθώς  και για τη λεπτομερή ενημέρωση πάνω στα θέματα που απασχολούν το μουσείο Τεριάντ.
 
Ελπίζω στο διάστημα της μιας εβδομάδας που πέρασε από τότε να είχατε τα ευχάριστα νέα που περιμένατε.
 
Ενημέρωσα σχετικά τον πρόεδρο της Ο.Λ.Σ.Α., κ. Νεκτάριο Βακάλη, τηλεφωνικά ,αλλά προκειμένου να στείλω με e-mail προς όλο το Δ.Σ. μια επαρκή ενημέρωση, ( αν και εν πολλοίς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μουσείο είναι ήδη γνωστά), θα ήθελα παρακαλώ τις παρατηρήσεις σας στα παρακάτω συμπεράσματα, αν δηλαδή έχετε να προσθέσετε κάτι ή να τονίσετε κάτι διαφορετικά.
 
 
.Το μουσείο-βιβλιοθήκη TERIADE, κληροδότημα του σπουδαίου συμπατριώτη μας τεχνοκριτικού και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη(Teriade), αν και ανακαινισμένο πρόσφατα με διευρυμένους τους χώρους του μετά τη σημαντική επέκταση και αφού προηγήθηκε και η πολύ καλή συντήρηση των εκθεμάτων του στο Βυζαντινό μουσείο, αντιμετωπίζει ωστόσο σημαντικά προβλήματα που συνοψίζονται στα παρακάτω:
 
Α) Έλλειψη προσωπικού. 
 
Το μουσείο παλαιότερα και έως το 2011, όταν ακόμα ήταν μικρότερο και τα εκθέματα πενήντα περίπου, διέθετε δέκα υπαλλήλους. Σταδιακά μειώθηκε ο αριθμός τους και σήμερα, που χάρις στις δονκιχωτικές προσπάθειες του διευθυντή του, κ. Κ.Μανιατόπουλου ο αριθμός των εκτεθειμένων συντηρημένων πια έργων, (τα οποία ήταν αποθηκευμένα πριν σε υγρά υπόγεια), ανέρχεται σε πεντέμισι χιλιάδες έργα περίπου, με περισσότερες αίθουσες και χώρους,με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και με αυξημένες απαιτήσεις ενός σύγχρονου μουσείου-βιβλιοθήκης, ο αριθμός των υπαλλήλων είναι μόλις δύο (2) φύλακες !! Δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό: Τεχνική υπηρεσία, Λογιστήριο, Γραμματεία. 
Έτσι ο Διευθυντής αναγκάζεται να επωμίζεται όλες αυτές τις εργασίες,λογιστικά, γραμματειακή υποστήριξη, κάθε είδους πρακτική εργασία- ακόμα και χρέη φύλακα πολλές φορές κάνει για να λειτουργήσει το μουσείο και να μη μείνει κλειστό.
 
Β) Η υποχρηματοδότηση του μουσείου και τα συνακόλουθα οικονομικά προβλήματα.
 
Το μουσείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της ανεπίτρεπτης υποχρηματοδότησης.
Με το ποσόν των 80.000 € που δόθηκε ως ετήσια επιχορήγηση από το ΥΠ.ΠΟ, το μουσείο καλείται να καλύψει τη μισθοδοσία των δύο φυλάκων και του διευθυντή, ( που ας σημειωθεί ότι ακόμα παραμένουν απλήρωτοι για φέτος) να καταβάλει το πρόστιμο των 3.000€ προς το Ι.Κ.Α., λόγω της γνωστής ιστορίας που συνέβη παλαιότερα με ατασθαλία υπαλλήλου του μουσείου, να καλύψει επίσης τα έξοδα προς τη Δ.Ε.Η. που ανέρχονται σε 800€ περίπου κατά μήνα και πολλά άλλα.
 
Κατόπιν όλων αυτών βασικό αίτημα του Διευθυντή του μουσείου, κ. Κ.Μανιατόπουλου είναι:
 
να υπαχθεί το μουσείο απευθείας στο ΥΠ.ΠΟ.
 
Ας σημειωθεί ότι βάσει ρήτρας του κληροδοτήματος το μουσείο χαρακτηρίζεται ως: Ν.Π.Δ.Δ,αλλά λόγω αλλαγής συνθηκών, θα μπορούσε με τις αναγκαίες νομικές και πολιτικές ρυθμίσεις να υπαχθεί στο ΥΠ.ΠΟ, δεδομένου ότι η παραχώρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια ή Δήμο, δεν πρόσφερε τη δυνατότητα επίλυσης αυτών των προβλημάτων.
 
 
Με εκτίμηση
Καίτη Παυλή -Τζίμα
μέλος του Δ.Σ. της Ο.Λ.Σ.Α.
 
* Σημ. Σε ένα κείμενο ενημέρωσης ή δελτίο τύπου θα τονίσουμε και την επιτυχία που κατέγραψε το μουσείο με την επιτυχημένη έκθεση στο Βυζαντινό μουσείο της Αθήνας και ιδιαίτερα στο Τελλόγλειο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται για την αναβάθμιση του πολιτισμού του νησιού μας με τη σωστή  προβολή του μουσείου και την αντίστοιχη τουριστική εκμετάλλευση.
 
_______________________________________________________________________________
 
----- Προωθημένο μήνυμα -----
Απο: Kaiti Pavli <kaitipavli@yahoo.gr>
Προς: Kostas Maniatopoulos <kmaniatopoulos@gmail.com> 
Στάλθηκε: 11:06 μ.μ. Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016
Θέμα: Σχετ: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΡΙΑΝΤ- ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ Ο.Λ.Σ.Α.
 
Κύριε Μανιατόπουλε,
 
Ευχαριστώ και πάλι που διαθέσατε το χρόνο σας για μια πιο ακριβή και λεπτομερή έκθεση της κατάστασης του Μουσείου, για τις διασαφηνίσεις και τις καίριες επισημάνσεις σας.
Θα προωθήσω την αλληλογραφία μας και το κείμενό σας στον Πρόεδρο και όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.Λ.Σ.Α., όπως ακριβώς είναι, γιατί θεωρώ ότι διευκρινίζει πλήρως την υπόθεση και καταδεικνύει την αρχή της κακοδαιμονίας.
Θέλω να  πιστεύω ότι από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την επίλυση του προβλήματος.
Εγώ προσωπικά θα εισηγηθώ στην πρώτη μας συνεδρίαση την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος με όλους τους δυνατούς τρόπους ( παράσταση στους αρμόδιους, δελτίο τύπου και ό,τι άλλο χρειαστεί)
 
Με εκτίμηση
Καίτη Παυλή-Τζίμα
 
_______________________________________________________________________________
 
ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ Η ΟΛΣΑ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2017 ΕΧΟΝΤΑΣ ΗΔΗ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
 
 
Προς Νεκτάριο Βακάλη
Στις 8:14 μ.μ. Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017, ο/η Kaiti Pavli <kaitipavli@yahoo.gr> έγραψε:
 
 
Πρόεδρε Καλησπέρα! 
Όπως σου είπα, δεν ενημέρωσα για το  e-mail που έστειλα στο διευθυντή του μουσείου TERIADE,περιμένοντας μέχρι και σήμερα και τη δική του απάντηση. Ενόψει όμως και του αυριανού Δ.Σ, το προωθώ προς όλους και θα δούμε πώς θα συνεχίσουμε την επαφή.
Θα μεριμνήσω σύντομα( δεν ξέρω αν θα προλάβω αύριο) να στείλω με FAX, αφού έτσι θέλει, και την επιστολή που στείλαμε στην υπουργό Πολιτισμού, προς τη διευθύντρια του μουσείου Θεοφίλου, κ. Ουρανία Χατζημαμώλη- Μακροπούλου.
 
Απο: Kaiti Pavli <kaitipavli@yahoo.gr>
Προς: Kostas Maniatopoulos <kmaniatopoulos@gmail.com> 
Στάλθηκε: 11:51 π.μ. Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017
Θέμα: Μουσείο TERIADE
 
Αξιότιμε κύριε Μανιατόπουλε,
 
Καλημέρα σας!
 
 
Πέρασε ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που μάθαμε μια θετική εξέλιξη για το μουσείο TERIADE από το δικό σας Δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο στις 5/9/2016. Από αυτό και από άλλα δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε για την έκτακτη επιχορήγηση που έλαβε το Μουσείο, καθώς και για την αποπληρωμή της οφειλής προς το Ι.Κ.Α.
Γνωρίζουμε επίσης ότι συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ.,χωρίς να γνωρίζουμε άλλες λεπτομέρειες σχετικά.
 
Πριν από λίγες ημέρες η Ο.Λ.Σ.Α ( Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής ) από κοινού με την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και  στην αίθουσά της, Γενναδίου 8, πρόβαλε το γνωστό ντοκιμαντέρ TERIADE, του κ.Σίμου Κορεξενίδη. Παρευρίσκονταν και ο ίδιος ο σκηνοθέτης και στο τέλος της παράστασης ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το μουσείο TERIADE και τη σημασία του, τα προβλήματα που αντιμετώπισε και ίσως αντιμετωπίζει ακόμα, την ανάγκη μεγαλύτερης προβολής και ευαισθητοποίησης όλων μας, ιδιαίτερα των κατοίκων του νησιού, αφού έχουν την τύχη να έχουν στον τόπο τους ένα μοναδικό μουσείο Τέχνης μεγάλης πνευματικής και καλλιτεχνικής αξίας, που είναι όχι μόνο πόλος έλξης επισκεπτών, αλλά κυρίως εστία και χώρος αισθητικής παιδείας και καλλιέργειας.
Κατά τη συζήτηση αναφερθήκαμε και στο δικό μας ενδιαφέρον για τα θέματα του Μουσείου, αλλά δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση , λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, να εκθέσουμε ακριβώς τη σημερινή κατάσταση του Μουσείου.
 
Θα θέλαμε λοιπόν να αποκαταστήσουμε μια συχνότερη επαφή μαζί σας, ώστε να πληροφορούμαστε από σας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο και εσείς προσωπικά, αλλά επίσης και οτιδήποτε αφορά το Μουσείο και τις δράσεις του, ώστε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο και ανάλογα με τις δυνατότητές μας στην επίλυση τυχόν προβλημάτων, αλλά και στην προβολή του Μουσείου και στην ανάδειξη της σημασίας του. 
Άλλωστε το ενδιαφέρον μας για τα μουσεία του νησιού μας είναι διαρκές και πρόσφατα μάλιστα μας απασχόλησε και το μουσείο Θεόφιλου και το θέμα με την ολοκλήρωση της συντήρησης και επιστροφής των πινάκων του. Συντάξαμε και αποστείλαμε κι εμείς επιστολή με το αίτημα αυτό προς την Υπουργό Πολιτισμού.
 
Σας εύχομαι προσωπικά Καλή Ανάσταση! Να περάσετε ειρηνικά με τους δικούς σας ανθρώπους το Πάσχα.
 
Με εκτίμηση
 
Καίτη Παυλή - Τζίμα
Μέλος του Δ.Σ.της Ο.Λ.Σ.Α
 
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
 
Αξιότιμε κυρία Υπουργέ,
Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Σωματείων Αττικής  (Ο.Λ.Σ.Α), αντιπροσωπεύοντας τους Λέσβιους της Αττικής, αλλά εκφράζοντας παράλληλα και όλους τους κατοίκους του νησιού της Λέσβου και διερμηνεύοντας τα αισθήματα και τις ανάγκες τους, απευθύνεται σε σας για ένα σημαντικό θέμα πολιτισμού του νησιού μας: την ολοκλήρωση της συντήρησης των πινάκων του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και την επιστροφή και τοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο, το Μουσείο Θεοφίλου.
Το Μουσείο Θεοφίλου για την ακριτική Λέσβο και τους κατοίκους της είναι μια μοναδική «κιβωτός Τέχνης» με όλες τις συνδηλώσεις που μπορεί να πάρει η έννοια. Είναι ένας μικρός μουσειακός  χώρος εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον του νησιού και στεγάζει αρκετά από τα διασωθέντα έργα ενός λαϊκού ζωγράφου, που είναι μοναδικός στον ελληνικό χώρο και με διεθνή αναγνώριση: «…που ξεπερνά τα πλαίσια του απλού πρωτόγονου ζωγράφου,… γιατί συμβαίνει να έχει αναπτύξει τη δράση του σε μια στιγμή κρίσιμη για την ιστορία της τέχνης στον τόπο μας, αποκτά ένα νόημα διαφορετικό που κανένας αφορισμός δεν είναι ικανός να περικλείσει», κατά τον Οδυσσέα Ελύτη. Στοιχείο ταυτότητας για το νησί μας, χώρος αισθητικής παιδείας και συνακόλουθα και πόλος έλξης επισκεπτών στο ταλαιπωρημένο εσχάτως νησί.
Τη στιγμή αυτή όμως το μουσείο που πρόσφατα ανακαινίσθηκε και πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου μικρού μουσείου, στερείται  ενός σημαντικού αριθμού από τους 86 συνολικά πίνακες του Θεοφίλου που είναι η Δωρεά του μεγάλου τεχνοκριτικού και ιδρυτή του μουσείου, του TERIADE.  Στο μουσείο εκτίθενται αυτή τη στιγμή μόνο 23 πίνακες μετά από την απαραίτητη συντήρηση και την προσθήκη της απαιτούμενης κορνίζας-πλαισίου. Στην αποθήκη του μουσείου βρίσκονται άλλοι 17 πίνακες, συντηρημένοι, χωρίς την απαραίτητη κορνίζα πλαίσιο, ενώ οι υπόλοιποι 46 πίνακες βρίσκονται ακόμα στο τμήμα συντήρησης του υπουργείου σας (Τμήμα Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και αντικειμένων Λαϊκού πολιτισμού).
Για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών και την επιστροφή και έκθεση των πινάκων  απαιτείται ένα κονδύλιο( έξοδα συντήρησης ,κορνίζωμα, ασφαλής μεταφορά και φύλαξη) που δυστυχώς δεν διαθέτει ο Δήμος Λέσβου. Έχουμε υπ’όψη μας βέβαια και την οικονομική στενότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και είναι σε γνώση μας η απόφαση για σταδιακή αποκατάσταση και επιστροφή των πινάκων. Ωστόσο  για μας η επίλυση του θέματος αυτού επείγει δοθέντων των συνθηκών και εν όψει της θερινής περιόδου.
Απευθυνόμαστε λοιπόν σε σας προσωπικά, όχι μόνον ως Υπουργό πολιτισμού ,αλλά και ως  μύστη και λειτουργό της υψηλής θεατρικής Τέχνης που μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα από άλλους τους μυστικούς παλμούς της Τέχνης και τη λειτουργία που επιτελεί, και σας παρακαλούμε  να δείξετε κατανόηση στο αίτημα μας και να συμβάλλετε στην επίλυση αυτού του θέματος, δηλαδή της ολοκλήρωσης της αποκατάστασης και επιστροφής των πινάκων, εγκρίνοντας το αναγκαίο κονδύλιο.
 
Με τιμή
Για το Δ.Σ
 
Ο Πρόεδρος Νεκτάριος Βακάλης
Η Γραμματέας Πελαγία Αδαλή

Μοιράσου το άρθρο!