Πολιτισμός

03/02/2012 - 08:40

Μυτιλήνη: Ο Aγιος Βαλεντίνος καθ' οδόν για το... σπίτι του

γράφει: Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης των οροφογραφιών του καθολικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Μυτιλήνης. Το έργο έχει ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013. Το γεγονός ανοίγει τον δρόμο και για την οριστική επιστροφή των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη, απ' όπου «έφυγαν» το 1990.

 Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό από τον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Ανδρου και Μυκόνου, αποστολικό τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου και μητροπολίτη παντός Αιγαίου, Νικόλαο.

 Η καθολική εκκλησία των Φραγκισκανών, χώρος λατρείας για τους καθολικούς πιστούς της Λέσβου, βρίσκεται στην οδό Ερμού και τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε έντονες φθορές στο εσωτερικό και το εξωτερικό της. Ο θόλος όσο και τα εσωτερικά και εξωτερικά επιχρίσματά της έχουν υποστεί σημαντικές φθορές, κυρίως από την υγρασία.

 Αυτή η εικόνα σύντομα θα αρχίσει να αλλάζει. Εδώ και μία εβδομάδα, ειδικό συνεργείο της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης των οροφογραφιών του ναού. Την ικανοποίησή του για την έναρξη των εργασιών, εξέφρασε και ο αρχιεπίσκοπος Νικόλαος.

 «Είμαι πραγματικά ευτυχής που άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του ναού», ανέφερε και συνέχισε: «Αισθάνομαι και πάλι την υποχρέωση να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τη Χριστιάνα Λούπου, που μας συμπαραστάθηκαν σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ούσες εξαιρετικά συνεργάσιμες και δείχνοντας πολλή ευαισθησία, καθώς και την πρώην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, επί θητείας της οποίας είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες για την ένταξη του έργου».

----------------

Διαβάστε για το θέμα από το  αρχείο του Lesvosnews 13 Φεβρουαρίου 2011:

O ορθόδοξος Άγιος Βαλεντίνος του οποίου τα λείψανα βρέθηκαν στη Μυτιλήνη

Μοιράσου το άρθρο!