Πολιτισμός

06/04/2015 - 19:05

"Νήσων Περίπλους" - Η Μυτιλήνη κέντρο εικαστικής δημιουργίας

style="text-align: justify;">Εκδηλώσεις Διατοπικής Συνεργασίας "Νήσων Περίπλους":
Ο Πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας».
 
Ένα πλαίσιο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Λέσβο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του ερχόμενου Μαΐου και θα μετατρέψουν τη Μυτιλήνη σε ένα κέντρο εικαστικής δημιουργίας τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι προσβάσιμα σε ντόπιους και επισκέπτες του νησιού όλο το καλοκαίρι παρουσίασαν την περασμένη Κυριακή η Διοργανώτρια Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου Α.Ε. και οι συντελεστές.
 Την παρουσίαση πλαισίωσαν εκπρόσωποι και μέλη της Διοίκησης της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου Α.Ε. (ΕΤΑΛ Α.Ε.)  & του Δικτύου «Νήσων Περίπλους» στο οποίο συμμετέχουν 11 τοπικές αναπτυξιακές εταιρείες από τις νησιωτικές περιοχές όλης της χώρας. 
Μαζί τους και δυο πολύ σημαντικοί άνθρωποι του πολιτισμού, ο εικαστικός καλλιτέχνης και συγγραφέας, κ. Γιάννης Ζιώγας, διδάσκει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα. www.yannisziogas.com, και ο σκιτσογράφος κ. Αντώνης Νικολόπουλος γνωστός και σαν «SOLOUP», Διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά και ο Δημήτρης Καλαντζάκης ζωγράφος της ΑΣΚΤ, και καλλιτεχνικός επιμελητής των εικαστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων.
«Μοχλός ανάπτυξης»
Στην προστιθέμενη αξία που μπορεί να παράξει ο πολιτισμός αναφέρθηκε καλωσορίζοντας τους καλεσμένους εκ μέρους του Δ.Σ. ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ Α.Ε Παναγιώτης Χατζηβασιλείου. 
Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Μ. Περιμένης σημείωσε πως ο Πολιτισμός και οι Εικαστικές τέχνες μέσα από την ενεργοποίηση και ενθάρρυνση της κοινωνίας μπορούν αναδείξουν τον μεγάλο πολιτιστικό πλούτο των νησιών μας και της Λέσβου αλλά και να αποτελέσουν διέξοδο στην ανάγκη έκφρασης που λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της ποιότητας ζωής ενός τόπου - ιδιαίτερα νησιωτικού.
Στόχος των ενεργειών της ΕΤΑΛ είναι να μετατρέψουν οι Εκδηλώσεις αυτές την πόλη της Μυτιλήνης και όπου αλλού διαδραματισθεί το πρόγραμμα σε «εικαστικό προορισμό» της νησιωτικής Ελλάδος. 
«Η Μυτιλήνη σημείωσε ο κ. Περιμένης, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι μια κοιτίδα της νησιωτικής πολιτισμικής δημιουργίας».
Ο Σχεδιασμός των εκδηλώσεων είναι μια διαφορετική προσέγγιση, ανοικτή σε όλους όσους επιθυμούν να συμμετέχουν,  ανοικτή στο κοινό αλλά και ιδιαίτερα σημαντική για την δικτύωση των νησιωτικών περιοχών.
 
Ο κ. Γιάννης Ζιώγας που θα είναι υπεύθυνος του «Εργαστηρίου καλλιτεχνικής δημιουργίας – ‘MasterClass’ ζωγραφικής με θέμα «Νησιωτικότητα Μια Σπουδή  σε ένα τοπίο»  που θα πραγματοποιηθεί από  22 μέχρι 24 Μαΐου ανακοίνωσε ότι χώρος δράσης του θα είναι μια εικαστική πορεία στο Κάστρο Μυτιλήνης και τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου. 
Όπως είπε «το μνημείο και οι χώροι που το περιβάλλουν μετά την πρώτη αναγνώριση τους από τους 11 συμμετέχοντες στο εργαστήριο από όλη τη νησιωτική Ελλάδα θα μετασχηματισθούν σε ένα ανοικτό εργαστήριο ζωγραφικής δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν 11 ‘βιωματικούς εικαστικούς χάρτες’ μήκους 10 μέτρων ο ένας στους οποίους θα καταγράφουν τη δική τους προσέγγιση στο μνημείο. Αυτή η πρότυπη εργασία πολιτισμικής καταγραφής θα εκτεθεί μετά την ολοκλήρωση της ως προσέγγιση στην ιστορία, στη δυναμική, στο παρόν και στην περηφάνια της περιοχής» ως μια κοινή νησιωτική ταυτότητα.
Ο κ. Αντώνης Νικολόπουλος σκιτσογράφος που υπογράφει τα σκίτσα του ως  «SOLOUP» , υπεύθυνος του εργαστηρίου για τις σύγχρονες μορφές εικαστικής τέχνης και πιο συγκεκριμένα για τη δημιουργία comics που θα πραγματοποιηθεί από 25 μέχρι 27 Μαίου παρουσίασε την δική του πρόταση δράσης. 
Ο κ. Νικολόπουλος δημιουργός της έκδοσης «Αϊβαλί» είπε κατ’ αρχάς πως είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συνύπαρξη επαγγελματιών και ερασιτεχνών σκιτσογράφων ενώ όπως είπε το τριήμερο θα είναι ένα αφιέρωμα στο Αιγαίο και στον Ηλία Βενέζη με τις δημιουργίες να εμπνέονται από το διήγημα του μεγάλου συγγραφέα «Γλάροι».
 
Στις δυο μεγάλες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθούν στη Μυτιλήνη αναφέρθηκε ο καλλιτεχνικός επιμελητής τους ζωγράφος Δημήτρης Καλαντζάκης. 
Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής Καλλιτεχνών της Νησιωτικής Ελλάδας με θέμα «Ελληνικές θάλασσες και ζωγραφική - Σπουδή στη Νησιωτικότητα» και την ομαδική έκθεση έργων Λέσβιων Καλλιτεχνών με δημιουργίες έργων που θα έχουν ως Τίτλο «Το χρώμα της Ανατολής». 
Επίσης θα μεταφερθεί και θα εκτεθεί και στη Λέσβο η Έκθεση "Soloúp, Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο", που σήμερα παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη όπου παρουσιάζονται εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια από το έργο, επιμέρους θεματικές ενότητες για τον τρόπο κατασκευής και αφήγησης της ιστορίας με την μορφή comics, όπως και τη χρήση πηγών (cartpostal, παλιές φωτογραφίες, στολές, πλοία κλπ) κατά την σχεδίαση. Η έκθεση συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που προέκυψε κατά την έρευνα. Ένα ταξίδι στον χρόνο. Η Μικρασιατική καταστροφή και η Συνθήκη της Λωζάνης με την ματιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων.
"Οι ομαδικές εκθέσεις θα υλοποιηθούν παράλληλα των υπολοίπων εκδηλώσεων δημιουργώντας μέσα στο Μάιο και το καλοκαίρι ένα σημαντικό γεγονός για τον πολιτισμό και τις εικαστικές τέχνες, δίνοντας τη δυνατότητα έκφρασης και στους νησιώτες της Ελλάδας αλλά και σε ένα μεγάλο εύρος Λέσβιων Καλλιτεχνών να συμμετάσχουν σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις " υποστήριξε ο κ. Καλαντζάκης.
Τέλος η κ. Δήμητρα Καμπέλη, εκπρόσωπος του Δικτύου Αναπτυξιακών Εταιρειών Νησιωτικής Ελλάδας και υπεύθυνη του έργου του Δικτύου ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, αναφέρθηκε στο έργο και τη δράση του Δικτύου, στους στόχους στήριξης της νησιωτικής ταυτότητας και υποστήριξε ότι η δράση της Μυτιλήνης θα φέρει κοντά ανθρώπους του πολιτισμού μετατρέποντας την εικαστική δημιουργία ως «κομμάτι της καθημερινής μας ζωής». Ενώ τόνισε πως ως δράση ανοικτή στο κοινό θα παράξει «μια εικαστική διαδρομή, μια ακόμα σελίδα στο σημαντικό νησιώτικο πολιτισμό».
 
Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν και από μία ιδιαίτερης αξίας και ενδιαφέροντος συνάντηση όλων των Νησιωτικών Αναπτυξιακών Εταιρειών στα τέλη Μαΐου με θέμα "Πολιτισμός και Εικαστικές Τέχνες, Προτάσεις Τοπικής Αναπτυξιακή Στρατηγικής", με εισηγητές και θέσεις πάνω σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τα νησιά μας. 
 
Να σημειώσουμε ότι όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στις δράσεις μπορούν να συμπληρώσουν ειδικές φόρμες καταχώρησης μέχρι την Παρασκευή 17 Απριλίου στον ειδικό ιστοχώρο:  www.etal-sa.gr. και nissonart.com
 
Οι δράσεις του Δικτύου ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ εντάσσονται και χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Μέτρου 421α των Τοπικών Προγραμμάτων του  Άξονα 4 ΠΑΑ 2007-2013 της Νησιωτικής Ελλάδος.
Εταίροι οι:
1. Αναπτυξιακή Ηρακλείου (Συντονιστής Εταίρος)
2. Αναπτυξιακή Λασιθίου
3. Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτη (Χανιά)
4. Α.Κ.Ο.Μ.Μ.-Ψηλορείτης, (Ανώγεια)
5. Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου
6. Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου
7. Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου
8. Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων
9. Συνεταιριστική Αυτοδιοικητική Ζακύνθου
10. Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων
11. Αναπτυξιακή Εύβοιας

Μοιράσου το άρθρο!