Πολιτισμός

22/01/2013 - 05:43

Ο Νίκος Σηφουνάκης στην παρουσίαση του βιβλίου Θ. Νιάρχου με τίτλο «Τζιβαέρι»

Παρουσίαση βιβλίου Θ. Νιάρχου με τίτλο  «Τζιβαέρι»

Το βιβλίο του Θανάση Νιάρχου «Τζιβαέρι» (εκδόσεις Πανός) παρουσίασε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013 στο Μουσείο Μπενάκη ο Νίκος Σηφουνάκης, όπου συμμετείχε, επίσης, ο συγγραφέας  Μένης Κουμανταρέας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Βασίλης Παπαβασιλείου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε ότι το βιβλίο είναι επίκαιρο και μας καλεί να προβληματιστούμε στο ακανθώδες θέμα της μετανάστευσης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση διέπεται από ορθολογισμό και ανθρωπισμό συνάμα.

Ο κ. Σηφουνάκης, έχοντας βιώσει 30 σχεδόν χρόνια στον παραμεθόριο Νομό της Λέσβου - «την ανατολική εσχατιά των Ευρωπαϊκών συνόρων», μια κατεξοχήν περιοχή αποβίβασης λαθραίων μεταναστών - τόνισε ότι από τις συζητήσεις και παρεμβάσεις αναδεικνύεται η απουσία μίας συνολικής εθνικής στρατηγικής για ένα πρόβλημα με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Το ελληνικό κράτος, επεσήμανε, «οφείλει να μην αφήνει ένα πρόβλημα  που μπορεί να λυθεί ουσιαστικά, να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιά μορφώματα, που τελικά υποσκάπτουν  τον ίδιο τον πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».  

Τέλος, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις βασικές πολιτικές μίας εθνικής στρατηγικής για την μετανάστευση, όπως π.χ. η συνεχής επιφυλακή και αυστηρή φύλαξη συνόρων με τη συνεργασία της Frontex, η υπογραφή διμερών συμφωνιών με όμορες χώρες όσο και με χώρες προέλευσης μεταναστών, η  αναμόρφωση του Δουβλίνου ΙΙ, η δημιουργία και οργάνωση κέντρων πρώτης υποδοχής και προσωρινής διαμονής νεοεισερχόμενων παράνομων μεταναστών, η εισαγωγή του θεσμού της «κυκλικής μετανάστευσης» κ.α.
 

Μοιράσου το άρθρο!