Πολιτισμός

22/10/2020 - 12:34

Ο πλούτος του Βορείου Αιγαίου με έργα.... Πολιτισμός!

Η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού λογοδοτεί στους πολίτες για τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής στο τομέα του Πολιτισμού στον έναν χρόνο της λειτουργίας της:  

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019 – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού με την πολύτιμη στήριξη του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, την άψογη συνεργασία με τους Παντελή Μπογδάνο, Βασίλη Πανουράκη και Άγγελου Βλάτα  καθώς επίσης και την στήριξη της πλειοψηφίας  των μελών της οικονομικής επιτροπής,  κατά το διάστημα 14/9/2019- 14/9/2020, έπραξε στον τομέα του πολιτισμού τα κάτωθι:

  1. Αναγνωρίζοντας τον σημαντική προσφορά των πολιτιστικών συλλόγων που αποτελούν κύτταρο ενεργής πολιτιστικής πράξης, για πρώτη φορά η Περιφερειακή αρχή,  με δημόσια πρόσκληση της κάλεσε τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού να υποβάλλουν  προτάσεις- δράσεις προκειμένου να συνδράμει στο έργο τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα εκ του Νόμου. Υποβλήθηκαν από όλο το Βόρειο Αιγαίο 96 αιτήματα. Πληρούσαν τις προϋποθέσεις και εγκρίθηκε από την Οικ. Επ. η δυνατότητα επιχορήγησης σε 84 συλλόγους.
  2. Με δημόσια πρόσκληση  μας  και προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη εκπροσώπηση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας προσκλήθηκαν όλοι οι φορείς να υποβάλλουν κοστολογημένες προτάσεις που αναδεικνύουν την υπερτοπική σημασία του πολιτισμού του νησιών του Βορείου Αιγαίου,  προκειμένου η Περιφερειακή αρχή να συντάξει το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για τον Πολιτισμό, το οποίο και θα αποτελέσει την Στρατηγική της Π.Β.Α στην διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων στην νέα προγραμματική περίοδο. Συγκροτήθηκε με απόφαση Περιφερειάρχη Ειδική Επιτροπή από διακεκριμένες προσωπικότητες στον τομέα του πολιτισμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία στην αξιολόγηση των προτάσεων, σύμφωνα με τα κριτήρια που η πρόσκληση προέβλεπε. Υποβλήθηκαν 59 προτάσεις και εγκρίθηκαν οι 29 συνολικού προϋπολογισμού 2.126.699,50 ευρώ.
  3. Προχωρήσαμε  στην ανάθεση σύνταξης μελετών (Αρχιτεκτονική, Στατική, Η/Μ, οροφογραφιών κ.λ.π) του Αρχοντικού Γεωργιάδη, προκειμένου αυτό να επισκευαστεί και να αποτελέσει Κέντρο Πολιτισμού. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, μέρος των αδειοδοτήσεων επίσης και εκκρεμεί η υποβολή και η έγκριση τους από την πολεοδομία. Διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μόλις παραλάβουμε την έγκριση του ΚΑΣ την οποία και εξασφαλίσαμε.
  4. Συντάξαμε πρόταση και υποβάλλαμε πλήρη φάκελο στην Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού για χρηματοδότηση δυο προτάσεων: Α)  προκειμένου να υλοποιήσουμε από κοινού με το ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου την πρόταση με τίτλο « Αποτύπωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των βιομηχανικών κτιρίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των σχετικών επαγγελμάτων στα κτίρια αυτά» συνολικού προϋπολογισμού 600.000€ και Β) προκειμένου να υλοποιήσουμε με τους φορείς : Δήμος Δυτικής Λέσβου, Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν Ο Λέσβιος», Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέως «Ο Καπετάν Λαχανάς», Φιλοτεχνικός όμιλος Χίου, Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος», δράσεις ψηφιακού πολιτισμού συνολικού προϋπολογισμού 407.000€. Δυστυχώς οι προτάσεις μας, δεν έτυχαν χρηματοδότησης λόγω μη επάρκειας του προϋπολογισμού της πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Ελληνικού Πολιτισμού, όπως επισήμως αναρτήθηκε η αιτιολόγηση. 
  5. Συντάξαμε πρόταση και υποβάλλαμε προς χρηματοδότηση και ένταξη στον Οργανισμό Ελλάδα 2021, την πρόταση του Περιφερειάρχη για την Δημιουργία Ψηφιακών Μουσείων Ανάδειξης του διαχρονικού  Πολιτισμού των νησιών της Π.Β.Α,  ύψους 2.250.000€.
  6. Συντάξαμε και υποβάλλαμε  στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πρόταση Χρηματοδότησης Μελετών Ωρίμανσης Έργων στην Νέα Προγραμματική Περιόδου 2021-2027, ύψους 1.375.000€.
  7. Συντάξαμε και υποβάλλαμε φάκελο με αιτιολογημένη πρόταση προκειμένου να έχουμε την χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού στα πλαίσια της χρηματοδότησης του Υπουργείου για τον πολιτισμό λόγω Covid. 
  8. Συντάξαμε - υποβάλλαμε πρόταση και εγκριθήκαμε να συμπεριληφθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην Πολιτιστική διαδρομή  του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι της Ελιάς».
  9. Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία- προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας και ζητάμε από το Συμβούλιο της Ευρώπης την έγκριση προκειμένου να συμπεριληφθούμε στην Πολιτιστική Διαδρομής « Στα Βήματα του Αγ. Παύλου, Αποστόλου των Εθνών – Πολιτιστική Διαδρομή».
  10. Συνεργαζόμαστε με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας για την συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Εθνικό Δίκτυο Γραφείων  Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών με την δημιουργία  “Film Office” . 
  11. Αναλάβαμε και παρέχουμε Αιγίδα στην δράση δημιουργίας της ψηφιακής Πλατφόρμας «Τα καΐκια και η Ναυπηγική Τέχνη στη νεότερη Πολιτιστική Κληρονομιά» στην οποία συμμετέχουν ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  12. Συμμετείχαμε στην συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο νησί  των Οινουσσών  από το  Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης- Europe Direct Βορείου Αιγαίου με θέμα την ανάδειξη της Ελληνικής Πολιτιστικής διπλωματίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.  
  13. Προσκαλέσαμε και φιλοξενήσαμε για γυρίσματα,  τους συντελεστές (22 άτομα) της εκπομπής «Αλάτι της Γης» για την προβολή του Πολιτισμού της Λέσβου και Χίου. Έχουμε προγραμματίσει για την επόμενη χρονιά την προβολή της Λήμνου και Σάμου στην ίδια εκπομπή. 
  14. Διοργανώσαμε  Εκδηλώσεις  Τιμής και  Μνήμης για τους Πεσόντες στην Εκστρατεία της Καλλίπολης» στις 20 και 21 Απριλίου στην Λήμνο
  15. Διοργανώσαμε «Νύχτες Κινηματογράφου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη» με την προβολή ποιοτικών ταινιών και δωρεάν είσοδο για το κοινό.  
  16. Συμμετείχαμε στο festival  με τίτλο "Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα", που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος από τις 13 έως 20 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα.
  17. Συμμετείχαμε στην διοργάνωση της 16ης Γιορτής Κάστανου που πραγματοποιήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου τον Νοέμβριο του 2019.
  18. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ- ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: η Περιφερειακή αρχή έκανε πράξη την βούληση της συνέργειας με τις  τοπικές κοινωνίες. Παρά τον κορονοϊό και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει διοργάνωσε- συνδιοργάνωσε εικοσιτέσσερις (24) δράσεις πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα: 
    1. Εκδήλωση «Αφιέρωμα- Συναυλία για τα 110 χρόνια από την γέννηση του Ν. Καββαδία» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με την συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Λυκείου και των  καλλιτεχνών κ. Ανδρουλιδάκη και κ. Αντωνοπούλου, μέλη της ορχήστρας του Θάνου Μικρούτσικου.
    2. Συνδιοργάνωση  με το Γαλλικό Ινστιτούτο της εκδήλωσης «Νύχτα Ιδεών – «Ζήω-ζω»» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
    3. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου με θέμα «Συγχρονισμός» 
    4. Συνδιοργάνωση Βραδιάς Κλασικής Μουσικής στην περιοχή της Υδατογέφυρας στη Μόρια Λέσβου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας 
    5. Συνδιοργάνωση δράσης “Sleeping with a Tiger “  με την K-GOLDTEPORARY GALLERY
    6. Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό και Κοινωνικό Σωματείο «ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ» του 4ου Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στη Χίο 
    7. Συνδιοργάνωση με τον Όμιλο ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «Η ΑΡΜΟΝΙΑ» της 6ης συνάντησης Χορωδιών στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου από 6 έως 8 Μαρτίου με τίτλο  «Τραγουδάμε Μαζί» 
    8. Συνδιοργάνωση με την Α.Μ.Κ.Ε «ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΙΟΥ» του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020 
    9. Συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΧΙΟΙ ΕΝ ΧΟΡΩ» της εκδήλωσης «Τραγουδάμε ελληνικό Κινηματογράφο στον υπαίθριο χώρο του θεάτρου Καρδαμύλων Χίου
    10. Συνδιοργάνωση με τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Όμιλο Θυμιανών Χίου του «4ου Διαγωνισμού Γλυπτικής στην Άμμο» που πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Καρφά Χίου 
    11. Συνδιοργάνωση εκδήλωσης «Εκπέμπουμε Σήμα Πολιτισμού από το Κάστρο Σιγρίου» με τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Νήσου Λέσβου
    12. Παρουσίαση Θεατρικής Παράστασης “Θεόφιλος” σε Μυτιλήνη και Μανταμάδο σε συνεργασία με τον Ερασιτεχνικό Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης «Το Μπουρίνι»
    13. Συνδιοργάνωση θεατρικής παράστασης με τίτλο «Δύο μέτρα απόσταση από τον Μισισιπή» με την Προοδευτική Εκπολιτιστική Ένωση Βροντάδου 
    14. Συνδιοργάνωση θεατρικής παράστασης με τίτλο «ΕΝ ΛΕΓΚΑΔΑ» με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας «Η ΚΥΔΙΑΝΤΑ»
    15. Συνδιοργάνωση Θεατρικής Παράστασης με τίτλο «ΑΧ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ» με την θεατρική ομάδα Χίου  
    16. Συνδιοργάνωση με τη Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου έκθεσης με τίτλο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2019»
    17. Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων βράβευσης μαθητών για την συμμετοχή σε διαγωνισμό ζωγραφικής και αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες  της Ανατολής με θέμα «Μνήμες Μικρασίας» με τον Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι» 
    18. Παρουσίαση εθίμων Αποκριάς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Οι φίλοι της Παράδοσης» 
    19. Συνεργασία για την παρουσίαση εθίμων στα πλαίσια των εορτασμών στα εννιαήμερα της Παναγίας με τoν Λαογραφικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής Λέσβου 
    20. Συνδιοργάνωση εκδήλωσης βράβευσης σε πρόσωπα που διακρίθηκαν στην πολιτιστική ανάδειξη των  νησιών του Βορείου Αιγαίου και στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας με τον Αθλητικό Εκπολιτιστικό Όμιλο Παναγιούδας 
    21. Συνδιοργάνωση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με τίτλο «Καλησπερίζω Φέρνοντας Αέρα Μυρωμένο» με τον Εκπολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδίων Χίου «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ» 
    22. Συνδιοργάνωση εκδήλωσης επετειακού αφιερώματος στον Χιώτη Ήρωα Αεροπόρο Βασίλη Βασιλειάδη με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου 
    23. Συνδιοργάνωση εκδήλωσης στη μνήμη του Ποιητή Ματθαίου Μουντέ με τίτλο «Αιγαίο , Ρίζα και Διάρκεια»  με τον Σύλλογο Προοδευτική Εκπολιτιστική και Κοινωνική Ένωση Βροντάδου 
    24. Συνδιοργάνωση εκπολιτιστικής εκδήλωσης με τίτλο  «Τραγούδι Γίνε» με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Οινουσσών «ΟΙΝΟΕΣΣΑ» 

19.Επίσης αναλάβαμε  την χρηματοδότηση της μετάβασης της   Χορωδίας Φίλων «Ωδείου Νίκου Σκαλκώτα» προκειμένου να συμμετάσχει  στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλαρμονικών- Χορωδιών Ελλάδος που έλαβε  χώρα στην αίθουσα φίλων μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

20.Ικανοποιήθηκαν  αιτήματα αγοράς βιβλίων που υποβλήθηκαν, με αποφάσεις αγοράς τους από την Οι. Ε. προκειμένου να στηριχτεί το έργο των συγγραφέων.  

    1. «Λεσβιακή Φάλαγγα-Ιστορία των Προγόνων μας»
    2. «Παιδική Κακοποίηση. Θεωρητική &Ερευνητική
    3. «Κοινωνία σε επιτάχυνση»
    4. «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2020»
    5. «Λεξικό Ιδιωματικού Λόγου Άγρας Λέσβου»

21.Η Περιφερειακή Αρχή στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου παρέδωσε  βιβλία προκειμένου να μοιραστούν σε σχολεία της Περιφέρειας

22.Υποστηρίξαμε το Μουσικό Σχολείο Χίου και το 1ου Εργαστηριακό Κέντρο Χίου για την συμμετοχή τους στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό  Ανοιχτών Τεχνολογιών Εκπαίδευσης 

 

 

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής

 η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης

Οικονομικών και Πολιτισμού

 

Αναστασία Αντωνέλλη

Μοιράσου το άρθρο!