Πολιτισμός

27/09/2012 - 07:40

Ο Σεφ και ο Σεφ του

Ο Σεφ και ο Σεφ του

yle="text-align: justify; ">Υπόθεση: Ο Τζάκι είναι λάτρης της υψηλής κουζίνας. Είναι αυτοδίδακτος, πολύ ταλαντούχος αλλά και εξαιρετικά πεισματάρης. Ο διάσημος σεφ Αλεξάντρ Λαγκάρντ είναι σε διαμάχη με τον Στάνισλας Μάτερ, τον νέο διευθυντή του ομίλου που διευθύνει το εστιατόριό του, Cargo Lagarde. Ο Μάτερ δολοπλοκεί προκειμένου να τον κάνει να χάσει ένα αστέρι στον επόμενο Οδηγό Εστιατορίων, ώστε να τον αντικαταστήσει με κάποιον νεότερο και πιο «σύγχρονο» σεφ, ο οποίος ασπάζεται τη χημική και τη μοριακή κουζίνα που αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα. Ο Στάνισλας Μάτερ ξεκινά απολύοντας ένα-ένα τα μέλη της ομάδας του Λαγκάρντ. Το χειρότερο όμως, είναι ότι ο Λαγκάρντ αρχίζει να ξεμένει από ιδέες για το νέο του μενού, το οποίο πολύ σύντομα θα έρθουν να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν οι κριτές του Οδηγού... Ο Αλεξάντρ αναζητά απεγνωσμένα έναν βοηθά που θα τον βοηθήσει να ανταπεξέρθει με τα δύο γεύματα που καλείται καθημερινά να σερβίρει το εστιατόριο. Και τότε, σε μια περίεργη στροφή της τύχης, θα γνωρίσει τον Τζάκι.

Κριτική από Ζουμπουλάκη Γιάννη / Το ΒΗΜΑ

Μια ταινία που χωρίς να αποτελεί κάτι το συνταρακτικό μπορεί πολύ εύκολα να σε σκλαβώσει - γι' αυτό και τη συνιστώ με το χέρι στην καρδιά - είναι γαλλική (μια από τις πολλές γαλλικές που βλέπουμε εφέτος το καλοκαίρι) λέγεται «Ο σεφ και ο σεφ του» («Comme un chef», Γαλλία, 2012) και στηρίζεται όχι τόσο στη σκηνοθεσία του Ντανιέλ Κοέν όσο στην επιβλητική παρουσία του πρωταγωνιστή της.

Ένας αρκετά τροφαντός αλλά πάντα γοητευτικός Ζαν Ρενό υποδύεται τον εξπέρ της γαλλικής κουζίνας, έναν διάσημο σεφ ο οποίος έχει δύο αγάπες: τη δουλειά του και την κόρη του. Και με τις δύο όμως έχει θέματα. Στη δουλειά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου του (Μισέλ Μπουασελιέρ) που θέλει να τον παραγκωνίσει γιατί τον θεωρεί ξεπερασμένο. Με τη δε κόρη έχει να αντιμετωπίσει την γκρίνια γιατί, παρ' ότι καλόκαρδος και στοργικός, η αλήθεια είναι ότι την έχει παραμελήσει. Το «κλειδί» για τη λύση των προβλημάτων του φαίνεται ότι είναι ένας νεότερος σεφ (Μικαέλ Γιουν), φανατικός οπαδός όλων των συνταγών του πρώτου, γεμάτος ιδέες, ενέργεια αλλά και αντίδραση. Ως σεφ δεν μπορεί να στεριώσει πουθενά διότι επιμένει να κάνει το δικό του προτείνοντας σε νταλικέρηδες πιάτα γκουρμέ την ώρα που το μόνο που θέλουν είναι... τηγανητές πατάτες. Πάνω στη σχέση ανάμεσα στους δύο σεφ, τον βετεράνο και τον «γιο» του, χτίζεται η ταινία. Οι δύο σεφ έχουν ανταγωνισμό αλλά το κοινό πάθος τους, η αγάπη για τη σωστή κουζίνα, δίνει ψυχή στην ταινία που με τις γαστρονομικές ορολογίες και τους περίπλοκους συνδυασμούς φαγητών όχι μόνο θα σας κάνει να γελάσετε αλλά θα σας ανοίξει και την όρεξη.

Είδος: Κωμωδία, Διάρκεια: 84’.
Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Κοέν.
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Ρενό, Μίκαελ Γιούν, Ράφαελ Αγκογιέ.
 
 

Αίθουσα 2 cine ΑΡΙΩΝ Μυτιλήνη Σμύρνης 9, τηλ 2251 044456

Παρασκευή, Δευτέρα, Τρίτη: 21:30, Σάββατο, Κυριακή, Τετάρτη: 19:15 & 21:30.
Πέμπτη 4/10/2012 ώρα 21:30 τελευταία προβολή

Μοιράσου το άρθρο!