Πολιτισμός

22/02/2019 - 06:41

Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Θωμόπουλος στη Μυτιλήνη - Διήμερο αφιέρωμα από το "Μπουρίνι"

Ε

ξαιρετική προσωπικότητα των Γραμμάτων και των Τεχνών, ο Ανδρέας Θωμόπουλος .

Θα τον φιλοξενήσουμε στην πόλη μας, σε ένα διήμερο αφιέρωμα για το έργο του στον κινηματογράφο,στο θέατρο,στην τηλεόραση,στη μουσική.

Προσκαλούμε κάθε φιλότεχνο, κάθε ενεργό (συμ)πολίτη και κάθε δημιουργό στο χώρο των γραμμάτων και τεχνών να παραβρεθεί και να συζητήσει με τον σκηνοθέτη, την Τρίτη κ την Τετάρτη 26 & 27.2.2019 στις 20.30΄ στο Ρουσέλλειο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας.

( Θα χαρούμε ιδιαίτερα να συμμετέχετε στη ΓΣ και στο κόψιμο της πίτας , που θα προηγηθεί, την Τρίτη στις 7 το απόγευμα, να ανταλλάξουμε προτάσεις και ιδέες, για κοινή πορεία,κοινούς αγώνες, προς το <<δικαστήριο της συνείδησης>>, όπως το λέει κι ο καλός μας φίλος...)

 

Τρίτη 26 & 27.2.2019 , ώρα 20.30΄
Ρουσέλλειο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

 

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου : Να μ ' αγαπάς

Η ταινία «Να μ’ αγαπάς» είναι μία κινηματογραφική παρουσίαση της σχέσης του Ανδρεά Θωμόπουλου και του Παύλου Σιδηρόπουλου. Πρόκειται για την υποκειμενική ματιά του σκηνοθέτη για τον «Πρίγκιπα», μία αποκάλυψη της προσωπικότητας του Παύλου Σιδηρόπουλου, όπως την γνώρισε ο ίδιος ο Θωμόπουλος.

«Ήταν από τα πιο λαμπρά μυαλά που έχω γνωρίσει, από αυτά που αναφέρει ο Γκίνσμπεργκ στο Ουρλιαχτό του», λέει ο Θωμόπουλος σε κάποιο σημείο της ταινίας, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ.

Ο θεατής «τρυπώνει» σαν παρατηρητής στις προσωπικές στιγμές του Θωμόπουλου και του Σιδηρόπουλο, στις κουβέντες τους, τα όνειρά τους, τις ανησυχίες τους και τις εντάσεις τους. Οι δυο τους αντάμωσαν άλλωστε στον «δρόμο τον πιο δύσκολο»...

«Να μ’ Αγαπάς», παραγωγή 2003. Σκηνοθεσία/Σενάριο: Ανδρέας Θωμόπουλος. Παίζουν οι Γιάννης Βούρος, Άντονυ Μπερκ, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ρέα Τουτουνζή, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Θοδωρής Προκοπίου, Μπέτυ Λιβανού, Ρένος Χαραλαμπίδης, Κατερίνα Παπαδάκη, Πέρης Μιχαηλίδης, Μαίη Σεβαστοπούλου, Δήμητρα Ματσούκα, Κασσάνδρα Βογιατζή, Λήδα Χαλκιδάκη, Μάκης Παπαδημητράτος, Έφη Μασμανίδου, Νίκος Μαραγκόπουλος, Νίκος Αλευράς, Γιώργος Μωραΐτης, Φλώρα Σταθοπούλου, Αλέξανδρος Κακαβάς, Γιώργος Μουρελάτος, Αγγέλος Βαφειάδης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

 

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου: Αύριο θα ξέρουμε

Η 27χρονη Ρωσίδα Σόνια φεύγει από τη Μόσχα, αφήνοντας τις μουσικές σπουδές της και έρχεται στην Αθήνα. Εδώ μπλέκεται στο κύκλωμα της δουλεμπορίας και γίνεται πόρνη. Ο 60άρης, παραδοσιακός ρολογάς, Θωμάς πιστεύει ότι έχει ακόμα μόνο τρεις μήνες ζωής. Στην εποχή της εκμετάλλευσης και του κυνισμού, στην Ελλάδα της Ρώσικης Μαφίας και του Χρηματιστηρίου, η συνάντηση τους μοιάζει με ένα μπλουζ, ένα μουσικό ταξίδι που θα τους οδηγήσει εκεί όπου μόνο αύριο θα ξέρουν.

1997 | Έγχρ. | Διάρκεια: 110'
Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Ανδρέας Θωμόπουλος με τους: Ταμίλα Κουλίεβα, Άννα Φόνσου, Αλμπέρτο Εσκενάζι

-------------

Ανδρέας Θωμόπουλος 


Γεννήθηκε Αθήνα
Σπούδασε Θέατρο στο London School of Dramatic Art (1963-1966) & Κινηματογράφο στο International Film School Λονδίνου (1966-69).
Ξεκίνησε στο Ακρόαμα-Θέαμα σαν Βοηθός Οπερατέρ και Βοηθός Σκηνοθέτης στο τηλεοπτικό συνεργείο της RAI στο Λονδίνο, όπου έγραψε τα πρώτα του τραγούδια.
Μέλος
της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών,
της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων,
της Εταιρείας Ελλήνων Παραγωγών-Σκηνοθετών και
ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.
Ενεργό μέλος της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης ΄Γιατροί του Κόσμου΄
(όπου η γυναίκα του κ.Ηρώ Βαλσαμή είναι επίτιμη πρόεδρος).
Διετέλεσε μέλος θεσμικών οργάνων επαγγελματικών ενώσεων και διοργανώσεων (όπως Πειθαρχικού Συμβουλίου Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας, σε ΔΣ , επιτροπές, κλπ)
Δίδαξε κινηματογράφο στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Δήμου Πετρούπολης.
Έγραψε κ σκηνοθέτησε σενάρια για κινηματογράφο,θέατρο κ τηλεόραση.

Μοιράσου το άρθρο!