Πολιτισμός

12/02/2023 - 09:56

O Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» στην «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΗΣ 2023.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»,  ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» συμμετέχει την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 13.00 σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρων κύκλο δράσεων, με τον γενικό τίτλο  «ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ», που εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Τα δρώμενα θα παρουσιαστούν στην Ελαιουργική (Ιερά Οδός και Αθανασίου & Αναστασίου Μουρίκη 130). Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Οι τελετουργίες στον κύκλο της Ζωής καλύπτουν την ανθρώπινη πορεία «από το νανούρισμα στο μοιρολόι»: γέννηση, παιδική ηλικία, έρωτα-γάμο, ξενιτιά, θάνατο. Ενώ τα δρώμενα στον κύκλο του Χρόνου και της Βλάστησης συνοδεύουν «ομοιοπαθητικά» τις γεωργοκτηνοτροφικές ασχολίες μέσα από συμβολικές πράξεις-έθιμα με την πάνδημη συμμετοχή της κοινότητας.

 «Τούτες οι μέρες τό ‘χουνε!.. Η Ελληνική Ιεροτελεστία της Άνοιξης» είναι ο τίτλος της αποκριάτικης γιορτής μας, με παραδοσιακές μεταμφιέσεις, κουδουνάτους και σατιρικά τραγούδια και χορούς απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού. Εσείς δεν χρειάζεται παρά να φέρετε τη «διονυσιακή» σας διάθεση και αναπαυτικά παπούτσια για χορό!

Τον τόνο δίνουν οι «Κουδουνάτοι» και «Γλεντιστάδες» από τον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», προσκεκλημένοι του κ. Λιάβα, που έχει τη γενική επιμέλεια. Οι Κουδουνάτοι είναι έθιμο που έλκει την καταγωγή του από τα ξέφρενα διονυσιακά γλέντια της αρχαιότητας και είναι άντρες που ντύνονται από την κορφή ως τα νύχια με κουδούνια και με κατάμαυρο το πρόσωπο κρατάνε την κουτσκούδα (φαλλικό σύμβολο) που με αυτή χτυπάνε δυνατά τη γη για να ξυπνήσει από τη χειμέρια νάρκη της και να βλαστήσει ξανά. Οι Γλεντιστάδες είναι μια χορευτική ομάδα του Συλλόγου, μια παρέα αντρών, που φορώντας τις βράκες τους και βαρώντας τα πήλινα τουμπελέκια τους, με το κομπολόι στο χέρι και το βασιλικό στ’ αυτί, τραγουδούν και χορεύουν σκοπούς του Μεσοτόπου και της Λέσβου. Αναβιώνουν με αυθεντικό τρόπο την ατμόσφαιρα του γλεντιού στις παρέες, που γλένταγαν στους καφενέδες ή γύριζαν στα σοκάκια, έκαναν πατινάδες και στήνανε χοροστάσι στα τρίστρατα και στις πλατείες του χωριού. 

Την παράσταση συμπληρώνουν η Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα, η παραδοσιακή μπάντα με τα μακεδονίτικα χάλκινα πνευστά και οι τραγουδιστές Σπύρος Μπρέμπος και Αυγερινή Γάτση. 

 

Μοιράσου το άρθρο!