Πολιτισμός

01/10/2023 - 19:28

Οι «αόρατες γειτονιές» της Μυτιλήνης, αλλιώς...

«Το κιρκινέτσι» οργάνωσε μια πεζοπορική διαδρομή γνωριμίας με τις άγνωστες «γωνίες» της Κουλμπάρας και του Κιοσκιού, των γειτονιών του ιστορικού κέντρου και την ιστορία τους

Μεγάλη η επιτυχία της πεζοπορικής διαδρομής γνωριμίας με τις άγνωστες «γωνίες» των γειτονιών του ιστορικού κέντρου και την ιστορία τους, με τον τίτλο «Κουλμπάρα και Κιόσκι ‘αόρατες γειτονιές’», που οργάνωσε χθες, Σαββάτο 30 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι».

Η δράση αυτή εντάσσεται στις εκδηλώσεις «Γιορτές παλιάς πόλης» που οργανώνει φέτος το φθινόπωρο το «Κιρκινέτσι», εκδηλώσεις που θα γίνει προσπάθεια να καθιερωθούν και με τις οποίες ο σύλλογος θέλει να συστήσει την παλιά πόλη και τις μοναδικές της ομορφιές σε παλιούς και νέους κατοίκους της Μυτιλήνης και στους επισκέπτες της. Αλλά και να αναδείξει τις ανάγκες των κατοίκων του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Πολλές δεκάδες γείτονες και φίλοι του Συλλόγου περπάτησαν από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ως τον Άγιο Γιάννη τον Αρμένη όπου τελέσθηκε η «επιλύχνιος ευχαριστία», ο εσπερινός, στο ιστορικό παρεκκλήσι με ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό ως εκκλησία των Αρμένιων προσφύγων στην πόλη, στη διάρκεια του μεσοπολέμου.

ψφ

Στη διαδρομή γνώρισαν το ιερό της Αφροδίτης, τη σχολή της Σαπφούς και τους ροδώνες της πάνω απ’ όπου θεμελιώθηκε το Τούρκικο Διοικητήριο, μετέπειτα ορφανοτροφείο Αρένων, όπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στεγάστηκε το υπουργείο Αιγαίου. Κι ακόμα το Ινταντιέ, σημερινό δικαστήριο. Τον οθωμανικό τεκέ των δερβίσηδων, σημερινό πάρκινγκ απέναντι από τις Στρατιωτικές Οικίες. Την πλατεία Ελευθερίας όπου το κονάκι του Βαλή του Αρχιπελάγους. Την οδό Ταγματάρχη Παπαγιάννη και τον άγνωστο ήρωα των Μυτιληνιών του Μακεδονικού Μετώπου στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το κτήριο όπου στεγάστηκε ο πρώτος ιδιωτικός ενημερωτικός σταθμός της Μυτιλήνης το 1989. Την οδό Τζέημς Αριστάρχου και τον άγνωστο νομομηχανικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τις κρήνες του Χασάν Πασά Τζεζάερλη στις οδούς Θέμιδος και Περγάμου. Το Κιρκινέτσι, την άγνωστη αυτή γειτονιά της Κουλμπάρας με τα στενά σοκάκια της και τα σκαλάκια της. Το παλιότερο ιστάμενο σπίτι της Μυτιλήνης, το χτισμένο το 1867 αρχοντικό του Βοστάνη.

26

Τα «αδερφομοίρια» σπίτια και την λαϊκή αρχιτεκτονική της Κουλμπάρας. Την «πορτάρα», όριο ανάμεσα στους μαχαλάδες των χριστιανών και των μουσουλμάνων, την οδό Τερτσέτη και τους «μύθους» της. Την οδό Περγάμου και την απόληξη της στην οδό Ερμού. Το μνημειακό ναό των Αγίων Θεοδώρων – παλιά Μητρόπολη της πόλης. Και τέλος, πριν οι συμμετέχοντες καταλήξουν στον Αϊ Γιάννη τον Αρμένη, τις αρχαιότητες πίσω από το Μητροπολιτικό Ναό της πόλης ακολουθώντας μια διαδρομή χαραγμένη στους Οθωμανικούς χρόνους ανάμεσα σε σπίτια του 19ου αιώνα.

Η εκδήλωση αυτή όπως και  όλες οι άλλες που προηγήθηκαν ή θα ακολουθήσουν, πραγματοποιούνται από το Σύλλογο κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι» δεν τυγχάνουν την παραμικρή ενίσχυση από δημόσιους φορείς κάθε λογής αλλά χρηματοδοτούνται στο σύνολο τους από ίδιους πόρους και χορηγίες ιδιωτών.

Μοιράσου το άρθρο!