Πολιτισμός

06/11/2019 - 08:51

Οι Γέφυρες Τέχνης στο 1ο Ευρωπαϊκό Forum Πολιτικού Διαλόγου για Πρόσφυγες και Μετανάστες

Από την Κυριακή 20 μέχρι και την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, διεξήχθη στην Αθήνα το 1ο Ευρωπαϊκό Forum Πολιτικού Διαλόγου για Πρόσφυγες και Μετανάστες υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Διαλόγου KAICIID, με τίτλο “Understanding Current Challenges of Refugees and Migrants in Europe: What Can We Do?”.

Στις εργασίες του Forum, εκτός από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Διάλογο, συμμετείχαν ως ομιλητές Ορθόδοξοι Ιεράρχες, ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ της Γαλλίας (μέλος στο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ενεργά πολιτικά πρόσωπα, από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας και Φινλανδίας, καθώς και πανεπιστημιακοί από Καταλονία, Σουηδία, Τουρκία, Σερβία, Κροατία και Μεγάλη Βρετανία.

Ο προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Γαλλίας Μητροπολίτης Εμμανουήλ, αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του στην αναγκαιότητα να δοθεί μια απάντηση «αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και Διαλόγου». Φανερά συγκινημένος, ανακάλεσε στη μνήμη του τη συμμετοχή του στην αποστολή στη Λέσβο τον Απρίλιο του 2016, όπου παραβρέθηκαν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. «Ακόμα θυμάμαι αυτή την επίσκεψη στο περίφημο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας, δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

ew

Ο Σεβασμιώτατος Αθηναγόρας,  ανέλυσε στην ομιλία του  σημαντικές όψεις και προκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους ανήλικους πρόσφυγες, μία ευάλωτη κατηγορία που χρήζει της αμέριστης και άμεσης βοήθειας και προστασίας μας. Από την πλευρά της, η Α.Ε. Πρέσβειρα Teresa Indjen, Επικεφαλής Πολιτισμικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, τόνισε στην παρέμβασή της με τίτλο «Η Τέχνη του Διαλόγου: Χτίζοντας ελπίδα, δημιουργικότητα και αίσθηση του ανήκειν (The Art of Dialogue: Building hope, creativity and sense of belonging)» τη σημασία του ρόλου της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Του 1ου Ευρωπαϊκού Forum Πολιτικού Διαλόγου για Πρόσφυγες και Μετανάστες, προηγήθηκε η 3η συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Διάλογο. Οι Γέφυρες Τέχνης και η Ομάδα Διαπολιτισμικού-Διαθρησκειακού Διαλόγου, συμμετείχαν δια της Ιδρύτριας Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ στην ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης συνάντησης των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Διάλογο, με την υποστήριξη του KAICIID. Στη συνάντηση, που έγινε στο Ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα, τα μέλη είχαν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες γύρω από την ένταξη των νέων προσφύγων, να προτείνουν και να σχεδιάσουν τις επόμενες δράσεις. Ιδιαίτερο δε βάρος δόθηκε στη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων, ώστε οι σχεδιαζόμενες δράσεις να παρουσιαστούν στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

74

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου, στην οποία προσκλήθηκε από τον Μητροπολίτη Εμμανουήλ της Γαλλίας το 2017

Μοιράσου το άρθρο!