Πολιτισμός

23/02/2023 - 10:23

Οι Μεσοτοπίτες Κουδουνάτοι και Γλεντιστάδες στο Ιδρυμα Στ. Νιάρχος

Ο Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» γιορτάζει τα Κούλουμα 2023 την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023  Ίδρυμα Στ. Νιάρχος (στο Ξέφωτο).

Στις 10.30 πμ ο Σύλλογός μας θα κόψει την πίτα του στο Ξέφωτο, έναν όμορφο εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, με δώρο-έκπληξη για τον τυχερό του φλουριού αλλά και πολλά δώρα για όλα τα παιδιά! Στη συνέχεια παρέα με το Χάρη το Χαρταετό, από το ομώνυμο παραμύθι της Ευαγγελίας Χυδεριώτου, τα παιδιά των μελών και φίλων μας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι γρίφων με τελική κατάληξη το πέταγμα του Χαρταετού γεμάτου με παιδικά μηνύματα!

Στις 12.00 θα παρακολουθήσουμε στον ίδιο χώρο τη γιορτή Κούλουμων με τίτλο "Δώστε του χορού κι ας πάει...!" σε επιμέλεια του καθηγητή εθνομουσικολογίας, κ. Λάμπρου Λιάβα.

Φ

Τον τόνο στη γιορτή θα δώσουν οι «Κουδουνάτοι» και «Γλεντιστάδες» από τον Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση», προσκεκλημένοι του κ. Λιάβα, που έχει τη γενική επιμέλεια. Οι Κουδουνάτοι, έθιμο που έλκει την καταγωγή του από τα ξέφρενα διονυσιακά γλέντια της αρχαιότητας, είναι άντρες που ντύνονται από την κορφή ως τα νύχια με κουδούνια και με κατάμαυρο το πρόσωπο χτυπάνε δυνατά τη γη με την κουτσκούδα (φαλλικό σύμβολο). Οι Γλεντιστάδες είναι μια χορευτική ομάδα του Συλλόγου, μια παρέα αντρών, που φορώντας τις βράκες τους και βαρώντας τα πήλινα τουμπελέκια τους, με το κομπολόι στο χέρι και το βασιλικό στ’ αυτί, τραγουδούν και χορεύουν σκοπούς του Μεσοτόπου και της Λέσβου. Αναβιώνουν την ατμόσφαιρα του γλεντιού στις παρέες, στους καφενέδες ή γύριζαν στα σοκάκια, έκαναν πατινάδες και στήνανε χοροστάσι στα τρίστρατα και στις πλατείες του χωριού.

Τη γιορτή θα πλαισιώνουν ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του βιολιού Νίκος Οικονομίδης με την τραγουδίστρια Κυριακή Σπανού, καθώς και η Κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα μαζί με τα Χάλκινα της Κοζάνης και τον τραγουδιστή Ηλία Γάκο.
Θα εμφανιστεί επίσης ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Χοροπαιδεία» (επιμέλεια: Βασίλης Καρφής - Μαρία Ζιάκα).

 

Μοιράσου το άρθρο!