Πολιτισμός

12/11/2012 - 14:56

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου:Λέσβος 1912: Από την Οθωμανική στην Ελληνική επικράτεια

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου:Λέσβος 1912: Από την Οθωμανική στην Ελληνική επικράτεια

 

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, με την προβολή του ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής ΕΡΤ 3 – Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» με τίτλο «Απελευθέρωση Λήμνου – Μυτιλήνης – Πλωμαρίου» και τις ευχαριστίες του κ. Στρατή Αναγνώστου για όλους όσοι συμμετείχαν και κυρίως συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίησή του, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου Ιστορίας «Λέσβος 1912: Από την Οθωμανική στην Ελληνική επικράτεια», στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης.

 

Το Συνέδριο που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Λέσβου, την Εταιρία Λεσβιακών Μελετών και την Εταιρία Αιολικών Μελετών και διήρκησε τρεις ημέρες -στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Λέσβου- αποτέλεσε μία πρώτη προσπάθεια στα χρονικά, για την ολόπλευρη ανάδειξη των γεγονότων και των συνθηκών του 1912, μέσω μίας επιστημονικής έρευνας και ανάλυσης.

 

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, αποτυπώνει το μεγάλο ενδιαφέρον που προκάλεσε η διεξαγωγή του.

Την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδρίες που αφορούσαν στα «Πολιτικοστρατιωτικά γεγονότα κατά το 1912», υπό την Προεδρία του κ. Ιωάννη Στεφανίδη και εισηγητές τους κ.κ. Ευστράτιο Χαραλάμπους, Στρατή Αναγνώστου και Κωνσταντίνα Βάκκα και στα «Τοπογραφικά Λέσβου» υπό την Προεδρία του κ. Στρατή Αναγνώστου και εισηγητές τους κ.κ. Μάκη Αξιώτη, Μαρία Τσιτιμάκη και Γιώργου Γεωργή.

Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκαν τρεις Συνεδρίες, με θέμα «Εκπαίδευση – Νεωτεριστικές Ιδέες» υπό την Προεδρία του κ. Παναγιώτη Παρασκευαϊδη και εισηγητές τους κ.κ. Δημήτριο Μπούμπα, Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου και Σοφία Ματθαίου, «Τέχνες (Αρχιτεκτονική, Ζωγραφική, Μουσική)» υπό την Προεδρία της κ. Μαρίας Τσιτιμάκη και εισηγητές τους κ.κ. Ευγενία Δρακοπούλου και Θεοφάνη Σουλακέλλη και «Λογοτεχνία» υπό την Προεδρία του κ. Παναγιώτη Σκορδά και εισηγητές τους κ.κ. Ουρανιά Πολυκανδριώτη, Αριστείδη Κυριαζή και Ειρήνη Ρούγγου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας έγινε η τελευταία Συνεδρία «Όψεις της μετάβασης της Λέσβου στην ελληνική επικράτεια: Ιστορικές αφηγήσεις, Τοπική Εκκλησία, Διπλωματία», υπό την Προεδρία της κ. Μαρίας Σταματογιαννοπούλου και εισηγητές τους κ.κ. Αθανάσιο Καλαμάτα, Αθανάσιο Τζιερτζή και Ιωάννη Στεφανίδη.

Με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων συνεδριών, έγινε η παρουσίαση του αφιερώματος του περιοδικού «ΕΝΕΚΕΝ», «Η Λέσβος της ψυχής μας» από τους κ.κ. Γιάννη Κωνσταντέλλη και Γιώργο Γιαννόπουλο με την επιμέλεια των κειμένων του κ. Παναγιώτη Σκορδά και των φωτογραφιών του κ. Μάκη Μπεκιάρη, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες του Συνεδρίου με την προβολή του Ντοκιμαντέρ «Απελευθέρωση Λήμνου – Μυτιλήνης – Πλωμαρίου» σε σενάριο των κ.κ. Ξενοφώντα Μαυραγάνη, Νίκου Παπαδέλλη και Αριστείδη Φρυδά και σκηνοθετική επιμέλεια του κ. Ανδρέα Σεφτελή. 

Μοιράσου το άρθρο!