Πολιτισμός

23/07/2012 - 15:43

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και της Περιφέρειας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση

yle="text-align:justify;">Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι τριήμερες εκδηλώσεις του «Φορέα Τουρισμού Μολύβου» και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου.

Την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 20 Ιουλίου, ο κ. Γιάννης Κωνσταντέλλης, Δρ. πολιτικών επιστημών, παρουσίασε «την Πορεία προς την απελευθέρωση». Μέσα από κώδικες , έγγραφα και αρχεία της Μυτιλήνης, του Πλωμαρίου, του Μανταμάδου, της Καλλονής και του Μολύβου, με γλαφυρή αφήγηση, ανέπτυξε πώς από το αρχικό σοκ της οθωμανικής επιβολής, οι Λέσβιοι στηριζόμενοι στην εκπαίδευση, την κοινωνική  συνοχή που εξασφάλιζε η κοινή πίστη οδηγήθηκαν στην οικονομική ακμή και τελικά κέρδισαν την ελευθερία τους. Στο δεύτερο μέρος της πρώτης μέρας προβλήθηκε το ντοκυμανταίρ «Ελαίας Αίγλη», που αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο την βιομηχανική ανάπτυξη του νησιού που στηρίχτηκε στην ελιά και στο λάδι.

Η δεύτερη μέρα, Σάββατο  21 Ιουλίου, ήταν μια μέρα αναστοχασμού των 100 χρόνων ελευθερίας. Ομιλητές ήσαν οι κύριοι: Γιάννης Βούλγαρης, καθηγητής στο Tμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου - ο Χρήστος Λάζος συγγραφέας - και ο Μολυβιάτης Σταύρος Τσακυράκης καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Παν/μιο Αθηνών. Και οι τρεις πέρα από το επιστημονικές τους  ενασχολήσεις  έχουν ασχοληθεί πολύ ενεργά με την τρέχουσα επικαιρότητα και αρθρογραφούν συχνά στον ελληνικό Τύπο.

Στις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, ο καθένας από την σκοπιά του αλληλοσυμπλήρωσαν το παζλ της πορείας των 100 χρόνων ελευθερίας φτάνοντας έως την σημερινή δύσκολη ιστορική συγκυρία.

Ο  κ. Βούλγαρης παρουσίασε την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας από τον 19ου αιώνα και το πώς η χώρα μας κατόρθωσε μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις, πολέμους και καταστροφές να θεμελιώσει τις βάσεις ενός ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού που μας οδήγησε στην ευημερία. «είναι στο χέρι μας κατέληξε εάν και σήμερα θα βγούμε από την κρίση».

Ο κ. Λάζος επικέντρωσε τον λόγο του, μιλώντας από την ιδεολογική σκοπιά ενός σοσιαλδημοκράτη, στην σταδιακή σύγκλιση της Ελλάδας με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, προπολεμικά αλλά και μεταπολεμικά, επισημαίνοντας, ότι οι Σκανδιναβικές Χώρες εκείνες τις περιόδους υπολείπονταν της χώρας μας. Ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Χώρα μας έχασε αυτές τις κατακτήσεις και σημείωσε το αδιέξοδο των μονεταριστικών αντιλήψεων στην Ευρώπη, σήμερα, και τα συνακόλουθα αδιέξοδα που αυτή δημιουργεί στο σύνολο της Ευρώπης.

Ο κ. Τσακυράκης, συγκινημένος, που πρώτη φορά μιλούσε στο χωριό του, ανέλυσε με τεκμηριωμένο τρόπο το ζήτημα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών σήμερα και τον κίνδυνο που διατρέχει η δημοκρατία από την επικράτηση της λογικής «νόμος είναι του δικό μου δίκιο». Επισήμανε πως η κατοχύρωση της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματός μας ορίζεται από την ευθύνη του ενημερωμένου και αυτοκριτικού πολίτη.

Η γεμάτη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου άκουσε γοητευμένη τους εξαιρετικούς ομιλητές. Την εκδήλωση και τους ομιλητές παρουσίασε ο Πρόεδρος του Φορέα κ. Ν. Μόλβαλης. Παρεμβάσεις έκαναν ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Φ. Βουνάτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Η. Βερβέρης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου κ. Π. Καππάρας και ο Πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου « Βενιαμίν ο Λέσβιος.  Τις παρεμβάσεις και την συζήτηση συντόνισε η κ. Ραλλού Κράλλη – Κωνσταντέλλη.

Χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης.

Παρόντες στην εκδήλωση προσωπικότητες – φίλοι του Μολύβου. Ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, ο κ. Αχιλλέας Μητσός, ο κ. Ανδρέας Κόρακας, ο κ. Χρόνης Μπότσογλου, ο κ. Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Λύκου Λίτσα κ.α.

Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων έκλεισε με μεγάλη επιτυχία, η μουσική συναυλία του Παντελή Λύκου από τη Χίο. Στη συναυλία μας τίμησε με την παρουσία του ο Thomas Simpson, ένας λαμπαδηδρόμος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012. Ο Κος Simpson, στις 17 Ιουλίου έτρεξε μία διαδρομή στο Brighton της Νότιας Αγγλίας και μετά έφερε την ολυμπιακή Δάδα στη Λέσβο και στον Μόλυβο.

 Με μεγάλη συγκίνηση ο Κος Simpson παρουσίασε στο κοινό της συναυλίας τη Δάδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έκανε αναφορά στο σχεδιασμό της (η δάδα έχει 8000 τρύπες με την  κάθε μία να συμβολίζει την κάθε διαδρομή της φλόγας από την Ολυμπία στο Λονδίνο), μίλησε για τις αξίες τις Αρχαίας Ελλάδας που μεταλαμπαδεύονται σε όλο το ταξίδι της, ευχαρίστησε τον Φορέα που διοργάνωσε αυτή την παρουσίαση και τέλος ανέφερε πως νιώθει υπερήφανος που έπαιξε ένα μικρό ρόλο σ’ αυτό το τόσο σπουδαίο ταξίδι..

Μοιράσου το άρθρο!