Πολιτισμός

28/07/2020 - 21:00

"Όρνιθες -Η Πολιτεία των Πουλιών" στη Μυτιλήνη και στην Καλλονή

Οι μαγικές σβούρες και η Marossoulis Productions παρουσιάζουν για τα παιδιά : στη Μυτιλήνη , στο Θέατρο Κάστρου , την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 , στις 9:00 μμ και στην Καλλονή στο Δημοτικό Σχολείο , την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 , στις 9:00 μμ

up date Λόγω ξαφνικού προβλήματος της παραγωγής, η παράταση "Όρνιθες - Η Πολιτεία των Πουλιών" που ήταν να πραγματοποιηθεί α στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής, αναβάλλεται

----

Η ωραιότερη  ελληνική κωμωδία   , το αγαπημένο έργο  του Αριστοφάνη

Όρνιθες -Η Πολιτεία των Πουλιών

σε διασκευή - σκηνοθεσία του  Δημήτρη  Αδάμη

Οι μαγικές σβούρες και ο Δημήτρης Αδάμης ,πιστοί στο ραντεβού τους με τα παιδιά ,κάθε καλοκαίρι στα ανοιχτά θέατρα, στις πόλεις και στα νησιά σε όλη την Ελλάδα , με τόλμη και κέφι ταξιδεύουν και φέτος !

Με την πιο επίκαιρη παράσταση της χρονιάς ,  με ένα από τα πιο παλιά , πρώτα - πρώτα ονειρικά  παραμύθια που φτιάχτηκαν  στην ιστορία του ανθρώπου , τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, οι μαγικές σβούρες και ο Δημήτρης Αδάμης ,

 μιλούν για την επείγουσα , πια , ανάγκη του σεβασμού του ανθρώπου προς τη φύση, για έναν αντίστροφο δρόμο από την οικολογική καταστροφή. 

    Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης μαζί με επτά σπουδαίους καλλιτέχνες επί σκηνής  φτιάχνουν για τα παιδιά μια παράσταση - ταξίδι. 

Ένα ταξίδι στην ουτοπία του καθενός μας , στην κρυφή μας ελευθερία ,  εκεί που το άγγιγμα και η αγκαλιά φτιάχνουν κόσμους , μέσα από την πιο σπαρταριστή κωμωδία τού σπουδαιότερου κωμικού σε ολόκληρη την ιστορία του Θεάτρου, του Αριστοφάνη.

    Δυο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης , θέλουν να βρουν τον άνθρωπο που έγινε πουλί – τον Έποπα τον Τσαλαπετεινό για να μάθουν από αυτόν σε ποιο μέρος του κόσμου μπορεί κανείς να ζήσει ειρηνικά , με σεβασμό στον άνθρωπο και στη φύση. 

Εκείνος δεν γνωρίζει , και τότε ο Πεισθέταιρος προτείνει να ιδρύσουν

την Πολιτεία των Πουλιών , στα σύννεφα , εκεί , μεταξύ του κόσμου των ανθρώπων και του κόσμου των θεών. Ο Τσαλαπετεινός καλεί τα Πουλιά – Όρνιθες για να τους ανακοινώσουν μαζί το σχέδιο. Τα Πουλιά καχύποπτα με τους ανθρώπους , ετοιμάζονται να τους επιτεθούν. Ο Πεισθέταιρος όμως φουσκώνει τα μυαλά των πουλιών και στο τέλος τα πείθει να ιδρύσουν την Πολιτεία των Πουλιών !

Πριν ακόμα, καλά- καλά, χτιστεί η Πολιτεία καταφθάνουν διάφοροι εκμεταλλευτές και καλοθελητές που προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη από την ίδρυσή της. Στο τέλος όμως καταφέρνουν Πουλιά και Άνθρωποι , μαζί να χτίσουν την ιδανική Πολιτεία .

 

Και καθώς το έργο έρχεται από τα βάθη μιας Ελλάδας που αγαπάμε , ο Δημήτρης Αδάμης , όπως κάνει πάντα ,συστήνει στα παιδιά τραγούδια από όλη την Ελλάδα . Τραγούδια της παράδοσής μας για τα πουλιά. Από τη Θράκη ως την Κρήτη , κι από τον Πόντο ως τα Επτάνησα .Υπέροχα τραγούδια, που μαζί με τους ηθοποιούς, θα ερμηνεύει για χάρη των παιδιών , ζωντανά στη σκηνή, ο Βασίλης Γισδάκης , ο τελευταίος τραγουδιστής του Μάνου Χατζιδάκι. Η παράσταση χρειαζόταν, βλέπετε, τη φωνή ενός αηδονιού αληθινού…. Και με την προσθήκη ενός παραδοσιακού τραγουδιού από τη Ρωσία, τραγουδιού που τους στίχους του μετέφρασε και απέδωσε στα ελληνικά ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος με τίτλο «Οι Γερανοί» , η παράσταση αποτίνει «φόρο τιμής» στα πετούμενα αυτού του κόσμου !

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη: 

Οι άνθρωποι του Αριστοφάνη φεύγουν , μετακινούνται προς το ωραίο και παρασύρουν μαζί τους τα Πουλιά. Κι εκείνα με φτερά ανοιχτά και νύχια γαμψά και μάτια σπαθιά , φτιάχνουν μια πολιτεία δίκαιη και καθαρή.

Μια μετακίνηση , μια μετανάστευση σε ένα μέσα μας κλίμα ζεστό. Είναι μια προτροπή προς τα παιδιά να κινηθούν , να ονειρευθούν.  Στις εποχές μας ίσως αυτό να έμοιαζε  περιττό , τώρα όμως , μετά τα δύσκολα , που περάσαμε όλοι μαζί  ,  είναι επειγόντως αναγκαίο. Ένα κρώξιμο δυνατό κι ένα φτερούγισμα δυνατό να γδάρει τον ήσυχό μας αέρα , αν το θέατρο ακόμα μπορεί να λέει ιστορίες για να ταξιδεύουν μαζί τους τα παιδιά κι εμείς και να ενώνει τους ανθρώπους. 

Η παράσταση που φτιάξαμε , ευτυχεί να είναι τόπος συνάντησης έξι απίστευτα γυμνασμένων ηθοποιών στο σώμα και στην ψυχή, αλλά και τριών υπέροχων καλλιτεχνών: του εικαστικού Παναγιώτη Κουλουρά , της χορογράφου Φωτεινής Σταματελοπούλου και του τραγουδιστή Βασίλη Γισδάκη.        

Δ. Αδάμης

Συντελεστές:

Διασκευή –Σκηνοθεσία : Δημήτρης Αδάμης

Απόδοση στα Νέα Ελληνικά : Δόμνα Ζαφειροπούλου

Σκηνικό : Παναγιώτης Κουλουράς            Κοστούμια : μαγικές σβούρες

Kίνηση : Φωτεινή Σταματελοπούλου       Ενορχήστρωση : Γιώργος Κωνσταντινίδης

Διδασκαλία τραγουδιών : Ιωάννα Εμμανουήλ    Μουσική Επιμέλεια : Δημήτρης Αδάμης

Ειδικές Κατασκευές : Ιφιγένεια Κωφού

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Βοϊδήλος , Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Ντέπυ Μοράρη , Τάσος Ράπτης , Κωνσταντίνος Τσονόπουλος , Μαριλίζα Χρονέα και ο Βασίλης Γισδάκης ζωντανά στη σκηνή.

Οι «Όρνιθες -Η Πολιτεία των Πουλιών» απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας .

Γενική είσοδος στο Θέατρο : 12 ευρώ, 

Προπώληση : 10 ευρώ  ,   κάρτα ανεργίας : 8 ευρώ  

Πληροφορίες- κρατήσεις  : 210 9853609   &   6948 744 988  

Μοιράσου το άρθρο!