Πολιτισμός

04/07/2013 - 06:17

Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ (3D)

yle="text-align: justify;">του Μαρκ Φόρστερ με τους Μπραντ Πιτ, Μιρέιγ Ίνος, Ντέιβιντ Μορς, Τζέιμς Μπατζ Ντέιλ, Μάθιου Φοξ, Έρικ Γουέστ, Φάνα Μοκοένα, Ντανιέλα Κερτέσζ

Υπόθεση: Ένας υπάλληλος των Ηνωμένων Εθνών, ο Τζέρι Λέιν, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο, προκειμένου να σταματήσει μια θανατηφόρα πανδημία που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε επιθετικά «όντα». Ο ιός, όμως, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου με αποτέλεσμα να απειλούνται άμεσα με ανατροπή στρατοί και κυβερνήσεις, αλλά και με αποδεκατισμό η ίδια η ανθρωπότητα.

 

Κριτική ταινίας:Για παρόμοιες συγκλονιστικές  δημιουργίες τις οποίες μόνον ο κινηματογράφος επιστημονικής φαντασίας είναι ικανός να χαρίσει , ίσως αξίζει κάνεις να είναι φειδωλός στις αναφορές του και απλά να παροτρύνει όσους έχουν καθηλωθεί  έστω και από μία ταινία του είδους να σπεύσουν να παρακολουθήσουν την τελευταία σκηνοθετική δουλειά του Marc Forster.
Η ταινία διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά ώστε να δημιουργήσει αυτό που είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα κάθε κινηματογραφικής δημιουργίας με προσδοκίες εν μερους των συντελεστών της, να καθηλώσει τους θεατές και να τους προσφέρει ένα θέαμα που θα παραμείνει στην μνήμη ή και στις συζητήσεις τους για χρόνο μεγαλύτερο από το εφήμερο της χρονικής διάρκειας της κινηματογραφικής προβολής.
Η ταινία έχει πηγή έμπνευσης  όσα αναφέρονται με μια πολύ ενδιαφέρουσα αφηγηματική μορφή προφορικών αφηγήσεων στο   εξαιρετικό  μετά καταστροφικό μυθιστόρημα τρόμου του Max Brooks του 2006 με τον  τίτλο «World War Z : An Oral History of the Zombie War» το οποίο ακολούθησε το παρόμοιας θεματικής μυθιστόρημα του «The Zombie Survival Guide» που κυκλοφόρησε το 2003 και ακόμη και με την ανάγνωση των τίτλων πείθει ότι ο συγγραφέας επιδιώκει την κατάκτηση της θέσης αυθεντίας πάνω στην μυθολογία των Zombie.
Ο σεναριογράφος Matthew Michael Carnahan ο όποιος έχει αποδείξει ότι έχει δυνατή σεναριακή  γραφή σε ταινίες όπως «Lions for Lambs» επεμβαίνει καίρια στην αφηγηματική δομή και απομακρύνεται αρκετά από τα αρχικά ευρήματα του μυθιστορήματος αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς που απαιτεί η κινηματογραφική βιομηχανία. Ένα δυνατό σενάριο με ουσιαστικό περιεχόμενο, πολύ καλό ρυθμό και γενικότερα ότι ακριβώς χρειάζεται ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης για να δημιουργήσει μια υπέροχη ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Εξοπλισμένη με αυτήν την τόσο καλή σεναριακή αφετηρία αλλά και με έναν ανεξάντλητο προϋπολογισμό ο όποιος αποτελεί τον δεύτερο καθοριστικό πυλώνα επιτυχίας σε ταινίες αυτού του είδους η ομάδα παράγωγης απέδειξε ότι διέθετε το ταλέντο ώστε να παραδώσει στο κοινό ένα απολαυστικό  αποτέλεσμα.
Συγκεντρώνοντας ένα πολύ αξιόλογο cast από το οποίο ο σκηνοθέτης μπόρεσε να αξιοποιήσει πολύ μεγάλο μέρος από το ερμηνευτικό δυναμικό του ενώ χρησιμοποιησε ως πρωταγωνιστή έναν από τους σημαντικότερους και σαφώς καταλληλότερους ερμηνευτές τον  Brad Pitt που κατορθώνει να αποδώσει τον κεντρικό χαρακτήρα του φιλμ με πραγματική δεξιοτεχνία.
Και βεβαίως η ταινία αποδεικνύεται καταπληκτική σε όλες της εικαστικές παραμέτρους της με επιβλητικά πλανά μαζικών καταστροφών σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με πολύ καλές μακέτες , εφέ, ψηφιακά σκηνικά, κοστούμια, μοντάζ  και οτιδήποτε χαρακτηρίζει τις καθηλωτικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας και που πραγματικά αποτέλεσε έναν καθηλωτικό για τους θεατές παράγοντα και ένα από τα αίτια θρυλικών κινηματογραφικών επιτυχιών από τα πρώτα βήματα της 7ης Τέχνης μέχρι σήμερα.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η  τεχνολογία 3D  αξιοποιείται πολύ ικανοποιητικά  προσθέτοντας  ρεαλισμό σε μια ταινία που επιδιώκει αλλά και κατορθώνει να επιτύχει  στον εντυπωσιασμό του θεατή.


του Κωνσταντίνου Κομματά



 

cine ΑΡΙΩΝ Μυτιλήνη Σμύρνης 9, τηλ 2251 044456 Αίθουσα 1

Από Πέμπτη έως Τετάρτη: 21:30.

Μοιράσου το άρθρο!