Πολιτισμός

23/05/2023 - 14:20

Παλαιολιθικά ίχνη στο ΝΑ άκρο της Λέσβου

Έναν αξιοσημείωτο αριθμό μεγάλων κοπτικών εργαλείων της Παλαιολιθικής Περιόδου εντόπισε και παρέδωσε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, ο συνταξιούχος γιατρός και ερευνητής Βασίλης Κουμαρέλας.

Ο κ. Κουμαρέλας παρέδωσε στον Προϊστάμενό Εφορίας Αρχαιοτήτων Παύλο Τριανταφυλλίδη χειροπελέκεις, κοπείς, τρίεδρα, ξέστρα, αξίνα, λεπίδες, φολίδες, πυρήνων και προϊόντων κατάτμησής τους, που εντόπισε και περισυνέλλεξε από ακτές της παραλιακής ζώνης νότια της πόλης της Μυτιλήνης, όπου κολυμπά τα τελευταία καλοκαίρια. Να θυμίσουμε ότι στο Λισβόρι τα τελευταία χρόνια γίνεται αρχαιολογική έρευνα καθώς εντοπίστηκε πλήθος εργαλείων , χειροπέλεκεις, ξέστρα κτλ, που χρονολογούνται μέχρι και 500-700 χιλιάδων χρόνων.  

Όπως σημείωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Παύλος Τριανταφυλλίδης «πρόκειται για σημαντικά ευρήματα τα οποία θα αξιολογηθούν από επιτροπή που θα συγκροτηθεί, όπως προβλέπεται. Με τομές θα εξεταστεί αν πρόκειται για ευρήματα που είναι φερτά από τη θάλασσα ή αν πρόκειται όντως για παλαιολιθική θέση. Όπως και να έχει όμως πρόκειται για σημαντικά ευρήματα».

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο κ. Κουμαρέλας «τα πολυάριθμα τέχνεργα, η ποικιλία τους και το γεγονός, ότι οι συγκεκριμένες κολυμβητικές ακτές διαμορφώθηκαν το 1981 με τη ρίψη μπάζων από τις χωματουργικές εργασίες της προς νότον επέκτασης του Αεροδρομίου Μυτιλήνης, επιτρέπουν ως βάσιμη την υπόθεση, πως στην περιοχή της Κρατήγου υπήρξε μια σημαντική παλαιολιθική εγκατάσταση. Πιθανόν ανάλογη και σύγχρονη εκείνης στα Ροδαφνίδια Λισβορίου, που ανασκάπτεται από την Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νένα Γαλανίδου και χρονολογήθηκε μέσα στην Κατώτερη ή Πρώιμη Παλαιολιθική Εποχή – «τα εργαλεία της εκτέθηκαν για τελευταία φορά στην ηλιακή ακτινοβολία στο χρονολογικό φάσμα μεταξύ 476 και 164 χιλιάδων ετών πριν σκεπαστούν από άλλες επιχώσεις» (Galanidou et al. 2016). Ερευνώντας εκ των υστέρων τη σχετική βιβλιογραφία, διαπίστωσα, πως τα παλαιολιθικά ίχνη της περιοχής Κρατήγου αναφέρονται επιγραμματικά από τον Ανδρέα Ανδρεΐκο, ερευνητή και συγγραφέα με αξιόλογο έργο στην προϊστορική αρχαιολογία, ιδιαίτερα της Παλαιολιθικής Εποχής, στην έκθεση του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με τίτλο «Παλαιολιθικά Υπόβαθρα στην Ελλάδα», το 1998. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Κομνηνό Αργυρέλλη που συνέβαλε καθοριστικά στον εντοπισμό του παλαιολιθικού αυτού θησαυρού».

 

 

https://www.ertnews.gr/

Μοιράσου το άρθρο!

geotee