Πολιτισμός

21/02/2012 - 10:07

PANOPTIKON 13X13 με τη συμμετοχή της Φ.Ε.Μ. (Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης)

trong>PANOPTIKON 13X13 με τη συμμετοχή της Φ.Ε.Μ. (Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης)

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την σύγχρονη φωτογραφία

Με την ανάρτηση του μεγάλου φωτογραφικού πανό στην πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης ολοκληρώθηκε το Φωτογραφικό – Εκπαιδευτικό Σεμινάριο PANOPTIKON 13Χ13 που διοργάνωσε η ομάδα ART/IF/ACT με την υποστήριξη του ΟΠΑΠ Α.Ε.

Στη Μυτιλήνη και σε 12 ακόμη πόλεις της ελληνικής περιφέρειας που συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα σεμιναρίων αναρτήθηκαν αντίστοιχα πανό σε κεντρικά σημεία τους.
Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης (Φ.Ε.Μ.) ευχαριστεί θερμά το Δήμο Λέσβου για την άδεια ανάρτησης του πανό.

Επρόκειτο για ένα αποκεντρωτικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κεντρικό άξονα τη σύγχρονη φωτογραφία, και πραγματοποιήθηκε  σε 13 αστικά κέντρα της ελληνικής περιφέρειας, καλύπτοντας και τα 9 γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε μέσω 13 επιμορφωτικών σεμιναρίων θεωρητικού και δημιουργικού χαρακτήρα που προσφέρθηκαν δωρεάν και βασίζονται σε 13 θεματικές έννοιες. Η δομή κάθε σεμιναρίου αποτελείτο από τη σύλληψη, ανάπτυξη και οργάνωση μιας θεματικής ενότητας ως την υλοποίηση, παραγωγή και επικοινωνία της με το κοινό. Η βάση υποδοχής του προγράμματος αποτελείτο από 13 φωτογραφικές ομάδες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίες συμμετείχαν με 13 φωτογράφους έκαστη και 13 εκπροσώπους της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης που ήταν μια από αυτές και δούλεψε  την θεματική ενότητα με τίτλο «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» με συντονιστή τον Λάμπρο Παπανικολάτο και με συμμετέχοντες τους: Νάγια Βακλατζή, Δημήτρη Γιασσιά, Γιώργο Καζάζη, Δημήτρη Κορομηλά, Θωμά Μαμάκο, Ηλία Μάρκου, Θανάσης Μαχλέρα, Μιχάλη Μπάκα, Δημήτρη Μποσταντά, Σίμο Μπουρού, Άλκη Ταλιαδούρο, Στρατή Τσουλέλλη,  Πάνο Χαραλαμπίδη. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΦΕΜ 16 έως 20 Νοέμβρη 2011.

Το δημιουργικό, φωτογραφικό μέρος του προγράμματος αναπτύχτηκε  πάνω σε τρεις άξονες: την ανάρτησή του σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους των 13 πόλεων, την παρουσίασή του στην ιστοσελίδα www.panoptikon13x13.com και την έκδοσή του σε συλλεκτικό φωτογραφικό λεύκωμα, καλύπτοντας τους βασικούς διαύλους επικοινωνίας ενός φωτογραφικού project.

Στόχοι του PANOPTIKON13X13 ήταν η προώθηση της σύγχρονης φωτογραφίας στα αστικά κέντρα της ελληνικής επαρχίας, η υποστήριξη των τοπικών φωτογραφικών φορέων, η σύνδεση του έργου των φωτογραφικών ομάδων με τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών τους, καθώς και η δημιουργία και οργάνωση μίας διαδικτυακής πλατφόρμας συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των συγκεκριμένων φωτογραφικών ομάδων.

Η ομάδα ART/IF/ACT δραστηριοποιείται από τον Απρίλιο του 2010 ως μια ανοιχτή επικοινωνιακή πλατφόρμα για την ενημέρωση, την προώθηση και την εκπαίδευση στο χώρο της φωτογραφίας και των οπτικών τεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ομάδα ART/IF/ACT αποτελείται από τους Μαριλένα Σταφυλίδου (φωτογράφο), Νικάνδρη Κουκουλιώτη (photo editor), Γιώργο Πρίνο (φωτογράφο), Λάμπρο Παπανικολάτο (project manager/φωτογράφο) και Γιώργο Καραηλία (photo editor/φωτογράφο).

Μοιράσου το άρθρο!