Πολιτισμός

09/12/2022 - 19:30

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου: Umwelt στο Μουσείο Τεριάντ

Το Umwelt είναι ένα art film του Ioannis Panagiotou. Σε αυτό το έργο η βιντεοτέχνη συναντιέται με τη σύγχρονη μουσική σύνθεση, τη γλυπτική και την τέχνη της περφόρμανς. Τρείς διαφορετικές μνήμες από την οικογένεια του καλλιτέχνη από την Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζονται υπό την μορφή μίας τριλογίας και επανατοποθετούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. To πολυμεσικό αυτό βίντεο αποδομεί και επανασυνθέτει με αφαιρετικό τρόπο χαμένες μνήμες και κοινωνικοπολιτικά φαντάσματα του παρελθόντος. Για την τριλογία Umwelt ο καλλιτέχνης έχει γράψει μουσική και έχει συνεργαστεί με πολλαπλά μουσικά σύνολα και μουσικούς από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Λιθουανία όπως οι Edinburgh Film Music Orchestra, Plus Minus Ensemble, Red Note Ensemble, Danguale Lingyte και την αρχιτέκτονα Δωροθέα Καλογιάννη. Μετά την παρουσίαση του έργου στη Σκωτία, Ελβετία, Δανία και Αγγλία, το Umwelt παρουσιάζεται στην Ελλάδα με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η πρώτη προβολή θα γίνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Τεριάντ την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 19:30, υπό την διοργάνωση του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Βιογραφικό

Ο Ioannis Panagiotou είναι εικαστικός και συνθέτης. Τα έργα του παίρνουν τη μορφή εικαστικών εγκαταστάσεων, βιντεοτέχνης και σύγχρονης μουσικής και εξερευνούν τις έννοιες της μνήμης, της μετανάστευσης και της διασποράς. Έργα του έχουν παρουσιαστεί παγκοσμίως στην Ιαπωνία, Λιθουανία, Δανία, Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Ioannis Panagiotou είναι διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου και διδάσκει μουσική σύνθεση για την κινούμενη εικόνα.

Μοιράσου το άρθρο!