Πολιτισμός

13/05/2014 - 13:39

Παρουσίαση Έργων Τέχνης και Μουσειακού υλικού, στην Δημοτική Πινακοθήκη «Χαλίμ Μπέη».

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, την Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, παρέστη στην παρουσίαση Έργων Τέχνης και Μουσειακού υλικού, στην Δημοτική Πινακοθήκη «Χαλίμ Μπέη».

            Συγκεκριμένα, πριν από πέντε μήνες με την βοήθεια των εργαζομένων της Κοινωφελούς εργασίας ξεκίνησε  η καθαριότητα του υπογείου της Δημοτικής  Πινακοθήκης «Χαλίμ Μπέη» και η καταγραφή των αντικειμένων  που βρίσκονταν στο χώρο. Όταν απομακρύνθηκαν οι τόνοι βιβλίων (παλιές εκδόσεις των Δήμων) και όχι μόνο - οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Δημοτική βιβλιοθήκη «Ευγενία Κλειδαρά» και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης - αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος θησαυρός, αποτελούμενος από λαογραφικό υλικό και μπαούλα του Χαριλή Μπίνου, συλλογή σε φωτογραφίες, βιβλία, χειρόγραφες παρτιτούρες και μπομπίνες του μεγάλου Λέσβιου Μουσικού Τίτου Ξηρέλλη καθώς και πλήθος πινάκων ζωγραφικής μεγάλων Λέσβιων ζωγράφων όπως του Αντώνη Πρωτοπάτση, του Ορέστη Κανέλλη και ανυπόγραφοι πιθανότατα του Θεόφιλου και άλλων γνωστών σύγχρονων Λέσβιων ζωγράφων.

Ο χώρος αφού καθαρίστηκε, βάφτηκε, τοποθετήθηκαν μοκέτες, βελτιώθηκε ο φωτισμός του και φιλοξενεί, πλέον, αυτή την έκθεση. Παρουσία πολλών φιλότεχνων συμπολιτών μας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας & Αθλητισμού, Κώστας Αστυρακάκης, παρέδωσε στον Δήμαρχο Λέσβου φάκελο με καταγεγραμμένα όλα αυτά τα έργα τέχνης, τονίζοντας ότι παρουσίαση αυτή έχει σαν στόχο να λειτουργήσει ως δέσμευση για την επόμενη Δημοτική Αρχή ώστε, πρώτον τα έργα αυτά να συντηρηθούν και δεύτερον ο χώρος να αποκτήσει τις σύγχρονες προδιαγραφές μουσείου, ώστε να στεγάσει τόσο σημαντικά έργα.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, τόνισε τα εξής:

«Στο υπόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης «Χαλίμ Μπέη», συντελέστηκε ένα πραγματικό θαύμα. Από αποθήκη ατάκτως ερρημένων και αφημένων στη φθορά του χρόνου έργων τέχνης, φωτογραφιών, ιστορικών κειμηλίων, μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο μουσείο, υψηλών προδιαγραφών.  Το έργο του «νοικοκυρέματος» του υπογείου της Δημοτικής μας Πινακοθήκης και της καταγραφής των αντικειμένων που βρίσκονταν στο χώρο, είναι πασιφανές ότι πραγματοποιήθηκε  με μεράκι και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην καλλιτεχνική προσέγγισης, στην αισθητική αγωγή των συμπολιτών μας και ιδίως της νεολαίας μας και στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας, για να έρθει ακόμη περισσότερο η τοπική κοινωνία σε επαφή με το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Η παρέμβαση αυτή που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια, ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε, όμως από την παρούσα Δημοτική Αρχή, γιατί θεωρούμε ύψιστο χρέος μας την διάσωση και συντήρηση των καλλιτεχνικών θησαυρών και πολιτισμικών μας αγαθών. Αξίζουν συγχαρητήρια στο Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού – Παιδείας & Αθλητισμού του Δήμου Λέσβου, στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Κώστα Αστυρακάκη και σε όλους τους εργαζόμενους της πινακοθήκης, το μεράκι των οποίων αντανακλάται στο τελικό αποτέλεσμα».

Μοιράσου το άρθρο!