Πολιτισμός

08/09/2012 - 10:48

Παρουσίαση του βιβλίου «Ουρανία» στη Μυτιλήνη και στα Παράκοιλα

Παρουσίαση του βιβλίου «Ουρανία»  στη Μυτιλήνη και στα Παράκοιλα

Οι εκδόσεις Αιολιδά παρουσιάζουν  το βιβλίο "Ουρανία" από τη σειρά "Χίλια μύρια κύματα μακριά" της Ειρήνης Βεκρή

στη Μυτιλήνη
σε συνεργασία με την Λεσβιακή Παροικία
στο Αρχοντικό Γεωργιάδη την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 18.00

και στα Παράκοιλα
σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παρακοίλων
στην αίθουσα της τέως κοινότητας Παρακοίλων το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 18.00

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Παναγιώτης Παπαρίσβας, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης (αντιπρόεδρος) και 
του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου-Λήμνου 

Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου, συγγραφέας - Πρόεδρος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

και η συγγραφέας

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι
Βίκυ Μαρμαρινού και Ευφροσύνη Αγριτέλλη

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η «Ουρανία» είναι το πρώτο βιβλίο από τη σειρά «Χίλια μύρια κύματα μακριά». Αφορμή για να γραφτεί, ήταν ο διαγωνισμός της Γυναικείας Λογοτεχνικής και θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες της Μικρασιατικής Γης», στον οποίο και διακρίθηκε. Η συγγραφέας συνταιριάζει μέσα στο υφαντό του μύθου και της φαντασίας, τα ιστορικά γεγονότα με τις διηγήσεις και τις μνήμες των παππούδων της, που πέρασαν το πιο μεγάλο μέρος της ζωής τους στον Κυδωνότοπο, το Αϊβαλί. Κι επειδή η ιστορία του ελληνικού Αϊβαλιού έχει πολύ στενάχωρο τέλος, η συγγραφέας καταπιάστηκε με τη γέννησή του.

 

«Χίλια μύρια κύματα μακριά, ο Κυδωνότοπος της Ειρήνης Βεκρή είναι η «αλησμόνητη πατρίδα» και η Ουρανία μια εμβληματική ηρωίδα που σφύζει από ζωντάνια και φυσάει ζωή στην ιστορία του Αιγαίου»

Στρατής Χαβιαράς  

 

Η συγγραφέας

Η Ειρήνη Π. Βεκρή γεννήθηκε το 1950, στη Μυτιλήνη. Οι ρίζες της ξεκινούν από το Αϊβαλί, το Πλωμάρι και τη Σμύρνη. Σπούδασε στην Αμερική και ασχολήθηκε με την Πληροφορική. Δούλεψε τρία χρόνια στις ΗΠΑ και είκοσι οκτώ στο Πολεμικό Ναυτικό, τα τελευταία στην Υδρογραφική Υπηρεσία, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Επειδή οι κλασικές γιαγιάδες ασχολούνται με παραμύθια και ιστορίες, άρχισε κι εκείνη να γράφει, μόλις απέκτησε τον τίτλο της γιαγιάς. Αν και είχε γράψει πολύ κώδικα σε γλώσσες προγραμματισμού, πολλά ενημερωτικά - εισηγητικά σημειώματα και τεχνικές προδιαγραφές, παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και τελευταία ποιήματα και διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Ναυτική Ελλάς» και «Αιολίδα» της Λεσβιακής Παροικίας.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!