Πολιτισμός

19/09/2012 - 18:07

Παρουσίαση βιβλίου: Φωκαϊκά βλέμματα

Παρουσίαση βιβλίου: Φωκαϊκά βλέμματα

pan style="text-align: justify; ">Ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», παρουσιάζει το βιβλίο των Χάρη Γιακουμή και Ν. Χόρμπου με τίτλο "Φωκαϊκά βλέμματα" του Felix Sartiaux

 Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012 στις 7 μ.μ., στο Επιμελητήριο Λέσβου. 
Θα μιλήσουν ο ιστορικός Τέχνης Χ. Γιακουμής και ο καθηγητής φιλόλογος και ιστορικός Παν. Παρασκευαΐδης
 
Ο Félix Sartiaux / Φελίξ Σαρτιώ (1876-1944), Γάλλος αρχαιολόγος και µηχανικός, ήταν ο πρώτος που οργάνωσε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αρχαία Φώκαια για περίπου δύο χρόνια (1913-1914). Όταν ξέσπασε ο διωγµός της Φώκαιας βρέθηκε σ' αυτή για δεύτερη φορά και οι διωκόµενοι Φωκιανοί βρήκαν προστασία κοντά του κάτω από την σηµαία της Γαλλικής ∆ηµοκρατίας. Ο Σαρτιώ έγινε µάρτυρας όλων των γεγονότων του Μαΐου -Ιουνίου του 1914. Το 1919-1920 επέστρεψε στην Φώκαια µαζί µε τους Φωκιανούς. Φωτογράφισε όλες τις στιγµές, χαράς και θλίψης αυτού του τόπου. ∆ηµοσίευσε κείµενα και µερικές φωτογραφίες από όσα έχει ζήσει και δει σαν µάρτυρας του διωγµού. Όλο του το έργο είναι αφιερωµένο στην τέχνη της Μικράς Ασίας µε επίκεντρο την Φώκαια.
Η πρόσφατη ανακάλυψη, πρώτα όλου του φωτογραφικού του υλικού µε θέµα τη Φώκαια και ακολούθως του αρχείου του µε όλα τα άρθρα και τις σηµειώσεις του για τα θλιβερά γεγονότα του 1914, µας φανερώνουν το πιο σηµαντικό µάρτυρα και πιστό φίλο του ελληνισµού της Φώκαιας που τόσο αγάπησε και υποστήριξε σ' όλες της δύσκολες στιγµές της ύπαρξης του.

Μοιράσου το άρθρο!