Πολιτισμός

12/02/2014 - 12:34

Παρουσίαση βιβλίου για βιομηχανικά κτήρια και προβολή ντοκιμαντέρ για ξυλοναυπηγική

ign="center">Παρουσίαση βιβλίου  «Κτήρια Βιομηχανικής Κληρονομιάς στο Πλωμάρι» και  1η επίσημη προβολή ντοκιμαντέρ: «Ξυλοναυπηγική και Καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι»

 

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014, στις 6.30μμ το βράδυ στο Πολιτιστικό κέντρο Πλωμαρίου (Πολύκεντρο), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» θα προβάλει 2 σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου: τη βιομηχανική του κληρονομιά και τη ναυπηγική του παράδοση, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου έργου του «Πολιτιστικοί και Περιβαλλοντικοί περίπατοι στο Πλωμάρι» του προγράμματος Leader.

Έτσι, λοιπόν, θα παρουσιάσει α) το βιβλίο «Κτήρια Βιομηχανικής Κληρονομιάς στο Πλωμάρι», μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία του αναστηλωτή πολιτικού μηχανικού Γιώργου Κακέ που έχει σκοπό τη μελέτη των κυριοτέρων βιομηχανικών κτηρίων του Πλωμαρίου, με τελικό στόχο την, κατά το δυνατόν, σε βάθος γνώση τους, προκειμένου να προστατευθεί και να αναδειχθεί η πλούσια βιομηχανική κληρονομιά του Πλωμαρίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κτήρια αυτά συνδέονται άμεσα με την ιστορία και την οικονομική ανάπτυξη του Πλωμαρίου του 18ου , κυρίως 19ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε και αναδείχθηκε σε πολύ σημαντικό παραγωγικό, βιομηχανικό, εμπορικό και ναυπηγικό κέντρο στο Αιγαίο. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στην περιγραφή και την «ιστορία» δέκα βιομηχανικών κτιρίων στην κωμόπολη του Πλωμαρίου. Για κάθε κτίριο γίνεται στο σύντομο ιστορικό, στην αρχιτεκτονική και στατική περιγραφή, στην παρουσίαση του μηχανολογικού εξοπλισμού του και τέλος της σημερινής του κατάστασης με τη φωτογραφική αποτύπωση.

Την έκδοση αυτή θα παρουσιάσουν ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου, ο κ. Γιάννης Σπιλάνης, Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Αιγαίου, π. Γεν. Γραμματέας Αιγαίου& Νησιωτικής Πολιτικής και ο κ. Γιώργος Κακές, MSc Αναστηλωτής, Πολιτικός Μηχανικός, συγγραφέας του βιβλίου.

 β) θα προβάλει (1η επίσημη προβολή) το ντοκιμαντέρ: «Ξυλοναυπηγική και Καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι» που αναφέρεται στην , πλούσια ναυπηγική-ναυτική παράδοση του, με φημισμένους σε όλο το Αιγαίο ταρσανάδες. Τα Πλωμάρι θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ναυτότοπους του Αιγαίου, που έγραψε τις δικές του σελίδες στην ιστορία του ελληνικού ναυτικού πολιτισμού κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, οπότε ο εμπορικός στόλος του Πλωμαρίου αριθμούσε περισσότερα από 200 πλοία. Η πλωμαρίτικη τεχνική με τα «μισομόδελα» είναι μοναδική στην αιγαιοπελαγίτικη παράδοση.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για τα σημαντικά αυτά γνωρίσματα – πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου και την παραγωγική τους αξία, τα οποία με την κατάλληλη ανάδειξη και προστασία μπορούν να αποτελέσουν πόρους ανάπτυξης.

Το βιβλίο «Κτήρια Βιομηχανικής Κληρονομιάς στο Πλωμάρι» θα διανεμηθεί δωρεάν και στο τέλος θα υπάρξει μικρό κέρασμα με τοπικά εδέσματα.

 

Μοιράσου το άρθρο!