Πολιτισμός

24/07/2017 - 06:50

Παρουσίαση βιβλίου: Χαμένες Πατρίδες – Το Χωριό μας, η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ

Τ

ο βιβλίο του Γιάννη Αικατερίνη  "Χαμένες Πατρίδες – Το Χωριό μας, η Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ", εκδόθηκε το 1984 στη Σκιάθο μετά από μία 25ετή περίοδο συλλογής στοιχείων και πληροφοριών από τον αείμνηστο συγγραφέα και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αποτελώντας ένα ορόσημο γι’ αυτό το  καπετανοχώρι της Ερυθραίας.

Η Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού «Ανατολής Ίχνη» με έδρα στη Θεσσαλονίκη και οι Εκδόσεις Μπαλτά αποφάσισαν να επανεκδώσουν  μετά από τριάντα τρία  χρόνια αυτό το βιβλίο των επτακοσίων και πλέον σελίδων, προκειμένου να γνωρίσουν οι αναγνώστες την ιστορία του τόπου, την ταυτότητα των κατοίκων του και τις επαγγελματικές τους ενασχολήσεις, την πλούσια λαογραφία του με τα ξεχασμένα πλέον τραγούδια, αλλά και τους θρύλους και τις δοξασίες που κυκλοφορούσαν στο Χωριό. Έτσι, το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην ιστορία  της Αγιά-Παρασκευής των 4.500 Ελλήνων κατοίκων, που έστεκε περήφανη ανάμεσα στη Χίο και τη Σμύρνη, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, το οποίο αν δεν υπήρχε, ελάχιστα πράγματα θα γνωρίζαμε για ‘κείνον τον σημαντικό τόπο της Ιωνίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στη Μυτιλήνη την Τετάρτη 2 Αυγούστου στις 20:00 στο ‘’Πανελλήνιον’’. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :

Κατσούπης Γιώργος, πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού "Ανατολής Ίχνη"

Γιορανίδης Βασίλης, ιστορικός

Χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος των απογόνων προσφύγων από την Αγιά-Παρασκευή του Τσεσμέ στη Μυτιλήνη. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η κ. Ντέσσυ Κομνηνού και τραγούδια του Χωριού θα ερμηνεύσει η κ. Ευθαλία Τουρλή.

Είσοδος ελεύθερη.

Μοιράσου το άρθρο!