Πολιτισμός

06/04/2015 - 06:56

Παρουσίαση βιβλίου: Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι

Τ

ην Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα "Ιωάννης Παυλακέλλης" του Επιμελητηρίου Λέσβου, συνδιοργανώνεται από το Επιμελητήριο Λέσβου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», εκδήλωση. παρουσίασης του βιβλίου- θεματικού οδηγού με τίτλο: "Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι" καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ με το ίδιο θέμα. Και τα δύο αυτά έχουν εκπονηθεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», στο πλαίσιο εγκεκριμένου ομότιτλου έργου του προγράμματος Leader.

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται 5 θεματικές διαδρομές, που σχεδιάστηκαν με στόχο να προβάλουν και να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής Πλωμαρίου, δηλαδή α) την ιστορία, β) την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κατοικιών της, γ) την αρχιτεκτονική και την ιστορία των παλιών βιομηχανικών κτηρίων, δ) τη ναυτική – ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου και ε) το φυσικό πλούτο του Πλωμαρίου με παράδειγμα αυτόν της χαράδρας του Σεδούντα σε συνδυασμό με τον τεχνικό πολιτισμό του βουνού, όπως λιθόστρωτα μονοπάτια, ντάμια, πεζούλες, γεφύρια, κλπ.. Στο βιβλίο η παρουσίαση των επί μέρους θεματικών διαδρομών υπογράφεται από διακεκριμένους επιστήμονες.

Τα προβαλλόμενα στο θεματικό αυτόν οδηγό πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου δεν είχαν τύχει μέχρι τώρα της δέουσας προσοχής και δεν ήταν γνωστά και ορατά για τους επισκέπτες του, ακόμη και για πολλούς κατοίκους της κωμόπολης και της περιοχής της. Παράλληλα, θα αποτελέσουν, με την κατάλληλη ανάδειξη τους, και πόρους ανάπτυξης, διότι έτσι προβάλλεται η πολιτιστική ταυτότητα και ιδιαιτερότητα της περιοχής, δημιουργούνται νέοι πόλοι έλξης σ΄αυτήν, με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας και επομένως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ο Πολιτιστικός Τουρισμός αποτελεί το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο, σε παγκόσμια κλίμακα, προϊόν της τουριστικής βιομηχανίας

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η καθηγήτρια κ. Ελένη Μαΐστρου, Αρχιτέκτων, Κοσμήτωρ της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π., ο κ. Αναστάσιος Περιμένης, Γεν. Δ/ντής της ΕΤΑΛ, ο κ. Μάκης Αξιώτης, Δρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και ο κ. Νίκος Δέτσης Φιλόλογος, τ. Λυκειάρχης. Συντονίζει, ο κ. Μανόλης Μανώλας, Δ/ντής της Εφημερίδας "Εμπρός".

Μετά από την προβολή του ομότιτλου ντοκιμαντέρ, θα ακολουθήσει συζήτηση και στο τέλος θα υπάρξει μικρό κέρασμα με τοπικά εδέσματα.

Μοιράσου το άρθρο!