Πολιτισμός

26/02/2023 - 19:51

Πατινάδα και "Μπουτσουάνα" στην Αγιάσο!

Παρά τους θυελλώδεις νοτιάδες και τον άσχημο καιρό, πλήθος κόσμου συμμετείχε στις σημερινές αποκριάτικες εκδηλώσεις της Αγιάσου, της πρωτεύουσας του λεσβιακού καρναβαλιού.

Η παραδοσιακή πατινάδα στις στράτες του χωριού με τη συνοδεία μουσικής κομπανίας και με επικεφαλής τον εντυπωσιακό Μεγαλέξαντρο (που φέτος υποδύθηκε ο Στρατής Β. Τοπαλής), προσέλκυσε πολλή νεολαία και αρκετό ξένο κόσμο. Τα πατροπαράδοτα τριψίματα (τραγούδια που υμνούν την ερωτική πράξη και τα γεννητικά όργανα των δύο φύλων) αντηχούσαν για ώρες στους μαχαλάδες του χωριού.

Ο αγερμός κατέληξε στην Πλατεία Αγοράς όπου στήθηκε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι, με πολύ παραδοσιακή μουσική, χορό και ρυζόγαλο.

Η μέρα έκλεισε με την παρουσίαση του συγκροτήματος "Η άγρια φυλή από τη Μπουτσουάνα", που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους επισκέπτες μας, αφού η σάτιρα απέσπασε πολλά χειροκροτήματα και σκόρπισε άφθονο γέλιο.

7

Σας περιμένουμε και αύριο στην Πλατεία Δημαρχείου!

1

2

3

 

(κείμενο - φωτογραφίες Παναγιώτης Κουτσκουδής)

 

Από την εποχή αυτή μέχρι και την απελευθέρωση της Λέσβου από τους Τούρκους (8-11-1912), μια από τις βασικές εκδηλώσεις της αποκριάς είναι η πατινάδα. Πατινάδες βέβαια δε γίνονταν μόνο τις αποκριές, αλλά και τ’ απογεύματα της Κυριακής και κάθε γιορτής. Τα παλικάρια του χωριού έφερναν γύρω το χωριό με σταθμούς τα κουιτούκια, πρόχειρα καφενεδάκια που υπήρχαν σε κάθε γειτονιά και σέρβιραν ούζο. Σχεδόν σε κάθε κουιτούκι υπήρχε μια κομπανία μουσικών, για να διασκεδάζει την κάθε παρέα που περνούσε. Οι κοπέλες της γειτονιάς κάθονταν στα σκαμνέλια ή καριγλιά τους(καρεκλάκια) απέναντι από το κουιτούκι, για να βλέπουν τα παλικάρια που περνούσαν και να προσπαθούν να τους τραβήξουν την προσοχή. Εκεί γινόταν, δηλαδή, το νυφοπάζαρο της εποχής. Τα παλικάρια, αφού κερνιόντουσαν και χόρευαν, ξεκινούσαν για άλλη γειτονιά και άλλο κουιτούκι. Η πατινάδα ξεκινούσε από τις δύο αγορές, την απάνω αγορά (Κάμπους) και την κάτω αγορά (Κάτου Κάμπους) και τερμάτιζε πάλι σ’ αυτές μετά το γύρο του χωριού.

Μοιράσου το άρθρο!