Πολιτισμός

25/05/2024 - 09:32

«Πλέκοντας ξερολιθιές, κεντώντας λιθόστρωτα» στη δυτική Λέσβο

ΔΕΗ

Ξεκινά σήμερα στην Ανεμώτια της δυτικής Λέσβου το 1ο διήμερο Βιωματικό Εργαστήριο με τίτλο «Πλέκοντας ξερολιθιές, κεντώντας λιθόστρωτα». Πρόκειται για ένα εργαστήριο κατασκευής ξερολιθιάς, λιθόστρωσης μονοπατιού και τεχνικών αποθήκευσης νερού στο έδαφος που διοργανώνει και υλοποιεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών για την προσαρμογή των καλλιεργειών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

   «Τα πρώτα αντίστοιχα εργαστήρια στην Ανεμώτια, δύο χρόνια πριν, μας έφεραν κοντά! Ο ισχυρός κοινωνικός αντίκτυπος με την εκπαίδευση, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών, τη διάδοση της συμμετοχικότητας και τη δικτύωση αποτέλεσε σημείο αναφοράς κατά τη δημιουργία του πρότυπου βιολογικού αμπελώνα με τις ντόπιες ποικιλίες. Το επόμενο βήμα στην προσπάθεια της ΚΟΙΝΣΕΠ είναι η δημιουργία και διαχείριση ενός πρότυπου παραγωγικού αγροοικοσυστήματος πολυετών καλλιεργειών (αμπελώνας, συκεώνας, αρωματικά φυτά), ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, με την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών κυκλικής οικονομίας και την αξιοποίηση γεωργοκτηνοτροφικών υποπροϊόντων παραγωγικών τομέων της Λέσβου (αμπελουργίας, οινοποίησης, κτηνοτροφίας, ελαιουργίας)» λέει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Ηλίας Καστρινέλλης.

   Σκοπός του 1ου Βιωματικού Εργαστηρίου που θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο του πρότυπου βιολογικού αμπελώνα και στο Δημοτικό Σχολείο στην είσοδο της Ανεμώτιας, είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και του λεσβιακού κοινού πάνω σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στην ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προσαρμογή, την αναγκαιότητα αναζωογόνησης των εδαφικών οικοσυστημάτων, την αξία κατασκευών όπως η ξερολιθιά και το λιθόστρωτο, των καλλιεργητικών εργασιών με εργαλεία χειρός και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ενδιαφερόμενους.

   Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει πρακτική άσκηση στην κατασκευή αναβαθμίδας, σκαλοπατιών και μονοπατιού με τη μέθοδο της ξερολιθιάς και στις τεχνικές διαμόρφωσης αναγλύφου για τη συλλογή και αποθήκευση νερού στο έδαφος. Επίσης, το εργαστήριο θα περιλαμβάνει θεωρητικές και διαδραστικές εισηγήσεις, σχετικές με την ιστορική, την οικολογική, την οικονομική και πολιτιστική αξία των ξερολιθικών κατασκευών, την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις της στα συστήματα παραγωγής τροφής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καλλιεργειών στις περιβαλλοντικές πιέσεις της κλιματικής αλλαγής.

   Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου «καινοτόμες πρακτικές για την προσαρμογή των αγροοικοσυστημάτων στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

   Υπεύθυνος υλοποίησης του έργου είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», σε σύμπραξη με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Εδαφολογίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Εργαστηρίου Διαχείρισης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ερευνητικού Εργαστηρίου για τη Γεωγραφία της Εργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας Λέσβου «ο Κάμπος», του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαλοχωρίου Λέσβου «Δρυς» και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Λέσβος χωρίς πλαστικά».

   Στρατής Μπαλάσκας/ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!