Πολιτισμός

21/08/2013 - 14:35

Πουλιά στο βάλτο. Φόρος τιμής στις αγωνίστριες της Αντίστασης

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου θα προβάλει το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Πουλιά στο βάλτο»  την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ. στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.
Η ταινία αναφέρεται στη συμμετοχή των γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα 1941-44, που ακόμα και σήμερα δεν έχει καταγραφεί στην ιστορία σε έκταση και βάθος ανάλογα της προσφοράς τους. Στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των γυναικών που επέζησαν αποκαλύπτοντας μέσα  από τη βιωματική μνήμη μια στάση ζωής που συνεχίζει να συγκλονίζει και να εμπνέει συλλογικούς αγώνες.
Την εποχή των μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στην υγεία, την παιδεία, την εργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εποχή του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, ο αγώνας των γυναικών της Εθνικής Αντίστασης αποτελεί φωτεινό παράδειγμα θάρρους, αξιοπρέπειας, επιμονής και ήθους και δείχνει το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αλίντα Δημητρίου σε συνέντευξή της: «Είναι σημαντικό να ξέρεις την πορεία σου μέσα στο χρόνο για να μπορέσεις να διαμορφώσεις το μέλλον. Η άγνοια της μνήμης παθητικοποιεί τα άτομα και τα μεταβάλλει σε άβουλους πολίτες που αποδέχονται μοιρολατρικά τις εντολές της οποιαδήποτε εξουσίας.»
 
Πουλιά στο βάλτο
Σενάριο - Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου.  Βοηθός σκηνοθέτη: 
Αφροδίτη Νικολαΐδου.  Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας - Αφροδίτη Νικολαΐδου. 
Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη.
 
 

Μοιράσου το άρθρο!