Πολιτισμός

29/05/2015 - 17:47

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στη Λέσβο

Η

Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σας προσκαλούν στις 6 και 7 Ιουνίου 2015 στο πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώνεται και φέτος από τη Διεύθυνση Μουσείων-Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1)    Σάββατο 6 Ιουνίου 2015, ώρα 10.00, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης - «Ψηφιδιστά, Ψηφιδιστά και ….πράσινα»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-15 ετών. Οι μικροί επισκέπτες θα γνωρίσουν τα ψηφιδωτά δάπεδα των ρωμαϊκών χρόνων που περιλαμβάνονται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Από τη δημιουργό Φερενίκη Τσαμπαρλή θα διδαχθούν την τέχνη του ψηφιδωτού με ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτοπολτός) και θα ψηφοθετήσουν σε πίνακες ελεύθερα αντίγραφα των ψηφιδωτών της έκθεσης. Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιδέα και την αξία της ανακύκλωσης, δίνοντας έμφαση στα φυσικά υλικά με τα οποία κατασκευάζονταν τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της αρχαιότητας.  Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του Δήμου Λέσβου.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 Παύλος Τριανταφυλλίδης (Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου), Κοκώνα Ρούγγου (Προϊσταμένη του τμήματος  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων), Θάλεια Κυριακοπούλου (αρχαιολόγος),

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

22510-42589, 22510-40716, 22510-40135 /κ. Μαρία Σαραντινού, κ. Φρόσω Παχού

2)    Κυριακή 7 Ιουνίου 2015-«Πολιτιστικές διαδρομές στην ανατολική Λέσβο από  

     την προϊστορική εποχή στη σύγχρονη λαϊκή παράδοση»

Η διαδρομή καλύπτει το  ανατολικό τμήμα του νησιού, τις περιοχές της Θερμής και του Μανταμάδου, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, γεώτοπους και  δημιουργήματα της νεότερης και σύγχρονης λαϊκής παράδοσης. Θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της Θερμής, τον Πύργο «Τσουκαλαδέλλη», τον καταρράκτη Μαν’κάτσα, την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών (στάση για καφέ), τους λαξευτούς τάφους στην περιοχή του Παλιού Μανταμάδου, το ναό του Αγίου Στεφάνου και το παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής του Δ. Κουβδή.

ü  Αναχώρηση στις 9.00 π.μ. από το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης.

ü  Μεταφορά με τουριστικό λεωφορείο (το αντίτιμο θα καταβληθεί από τους συμμετέχοντες) ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

ü  Η μεταφορά των συμμετεχόντων προς τον καταρράκτη Μαν’κάτσα θα γίνει με την ευγενική χορηγία μικρού επιβατικού λεωφορείου από την 98 ΑΔΤΕ του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μικρή περιπατητική διαδρομή.

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Παύλος Τριανταφυλλίδης (Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου), Νικόλαος Ζούρος (Καθηγητής Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου), Κοκώνα Ρούγγου (Προϊσταμένη του τμήματος  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων), Γιάννης Κουρτζέλλης, Θάλεια Κυριακοπούλου, Μαρία Παπαγεωργίου, Ισμήνη Κουνέλη-Παρασχάκη (αρχαιολόγοι), Ηλίας Βαλιάκος, Ντίνα Μπεντάνα (γεωλόγοι)

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

22510-42589, 22510-40716, 22510-40135 /κ. Μαρία Σαραντινού, κ. Φρόσω Παχού

22510-47033/κ. Ν. Μπεντάνα

 

3)    Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, ώρα 10.00  - «Μικροί Παλαιοντολόγοι»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ οι Μικροί Παλαιοντολόγοι συμμετέχουν σε ανασκαφικές εργασίες φυτικών απολιθωμάτων, αναγνωρίζουν και ταξινομούν τα ευρήματά τους, γνωρίζουν τα σύγχρονα και απολιθωμένα φυτά της Λέσβου μέσα από δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ντίνα Μπεντάνα & Πηγή Χρονοπούλου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

22510-47033/κ. Ν. Μπεντάνα, 22530-54434/κ. Π. Χρονοπούλου

 

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, τόσο στη διαδρομή όσο και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015.

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης θα είναι ελεύθερη για όσους συμμετάσχουν στις διαδρομές και στα εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Μοιράσου το άρθρο!