Πολιτισμός

12/09/2022 - 20:00

Προβολή ταινίας, "Το Ελαιόδεντρο" - Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 8μμ, θα προβληθεί η ταινία "Το Ελαιόδεντρο" της Marily Stroux, στον χώρο της Συνύπαρξης Μεραρχίας Αρχιπελάγους 5, Επάνω Σκάλα.

Η Μαριλύ είναι Ελληνίδα φωτογράφος  που ζει στη Γερμανία. Εδώ και χρόνια βοηθάει γυναίκες πρόσφυγες και παιδιά, υποστηρίζοντάς τους στο να γράφουν οι ίδιες τις ιστορίες τους. Μεγάλο μέρος της εθελοντικής δράσης της το έχει αφιερώσει στη Λέσβο.  Θα είναι μαζί μας τη Δευτέρα.

Η ταινία:  Υποχρεωμένη να ζήσει σε μια σκηνή μέσα στους ελαιώνες που περιβάλλουν το hotspot της Μόριας, η 16χρονη πρόσφυγας Παρβανά Amiri εντυπωσιάστηκε από τα ελαιόδεντρα, έγραψε μια ιστορία και δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο, «Το ελαιόδεντρο και η γριούλα», με τη συνεργασία της Μαρίλης Στρουξ και την υποστήριξη του δικτύου αλληλεγγύης w2eu («Καλώς ήλθατε στην Ευρώπη») στη Λέσβο. Αυτό το βιβλίο είναι η βάση της ταινίας «Το ελαιόδεντρο». Η ζωή στο hotspot της Μόριας μέσα από τα μάτια της νεαρής κοπέλας, οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν τα ελαιόδεντρα, η δύναμη της Παρβανά να γίνει παρατηρητής των δικών της συνθηκών διαβίωσης και να τις μοιραστεί δυνατά με τον κόσμο, υφαίνονται σ’ αυτή την ταινία μαζί με τις καθημερινές ιστορίες και τις πολιτιστικές/ιστορικές παραδόσεις των ντόπιων που ζουν στενά με τις ελιές, καθώς και με τις αδιάκοπες προσπάθειες όλων όσοι είμαστε αλληλέγγυοι και θέλουμε να δούμε τη θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να γίνει γέφυρα που ενώνει και όχι σύνορο θανάτου. Οι ταινίες μπορούν μερικές φορές να γίνουν πραγματικότητα. . Διάρκεια: 18 λεπτά Μια ταινία φτιαγμένη με σχέδια, φωτογραφίες και «οικιακά» βίντεο. ΣΕΝΑΡΙΟ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μαρίλη Στρουξ Επιμέλεια Σκηνοθεσίας - Σεναρίου: Βασίλης Λουλές ©2021 . Η ταινία δημιουργήθηκε σε ένα από τα εξ αποστάσεως Κινηματογραφικά Εργαστήρια του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ «Κινηματογραφώντας προφορικές ιστορίες». Στα εργαστήρια αυτά, το κάθε ατομικό πρότζεκτ αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται από τον/την δημιουργό του μέσα από τη δουλειά που γίνεται σε μια σειρά ομαδικών και ατομικών τηλεδιασκέψεων, υπό την επίβλεψη του Βασίλη Λουλέ.

Γλώσσα: Αγγλικά με Ελληνικούς υπότιτλους

 

 

     

Μοιράσου το άρθρο!