Πολιτισμός

01/11/2022 - 20:56

Πρόγραμμα της 18ης Γιορτής Κάστανου - Κυριακή 6 Νοεμβρίου στην Αγιάσο

Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις

- Νωρίς το πρωί θα γίνει το άναμμα των φουφούδων και των καζανιών στα κεντρικά μέρη του οικισμού για το ψήσιμο και βράσιμο των κάστανων, που θα προσφέρονται δωρεάν στον κόσμο. Εκτός από κάστανα θα μοιράζονται δωρεάν και μήλα αγιασώτικα.

- Mini bus με αφετηρία το βενζινάδικο (10:00) θα μεταφέρει τον κόσμο στο κτήμα του Visit Agiasos (Παναγιούδα Πενθίλης), που θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο (10:00–14:00). Ανοιχτό για τον κόσμο θα είναι και το κτήμα του Παναγιώτη Μ. Λαλά στην περιοχή Φολίδι, κοντά στο χωριό. Στα κτήματα θα μοιράζονται δωρεάν ψητά κάστανα, τσάι του βουνού, ελιές και παξιμάδια, όλα τοπικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς.

- Η Lesvos Ride θα πραγματοποιήσει περιπατητικές διαδρομές family στον καστανιώνα, μέτριας δυσκολίας, από το Σανατόριο μέχρι την Πενθίλη, με ελάχιστο αριθμό ατόμων τα 5, τις ώρες 10:30, 11:30 και 12:30. Το κόστος είναι 5 € και για τα παιδιά δημοτικού δωρεάν. Στο κτήμα Πενθίλη θα πραγματοποιηθεί γιόγκα. Θα γίνουν 2 τμήματα στις 11:00 και στις 12:00, με ελάχιστο αριθμό ατόμων τα 5 και μέγιστο τα 10 άτομα. Το κόστος είναι 8€. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις είναι το 6937093538.

- Η περιβαλλοντική ομάδα «Λέσβος χωρίς πλαστικά» θα έχει ενημερωτικά σταντ στην είσοδο του χωριού και κοντά στο Σανατόριο και θα καθαρίσει το μονοπάτι Σανατόριο – Παναγιούδα Μπιτζιλίων μαζί με το Σωματείο «Εν γνώσει».

- Έξω από το Δημοτικό Πάρκο θα λειτουργεί αγορά προϊόντων λεσβιακών επιχειρήσεων και λαϊκή αγορά ντόπιων παραγωγών (καστάνων, μήλων, καρυδιών, αχλαδιών και άλλων τοπικών αγροτικών προϊόντων).

- Θα είναι ανοιχτά με δωρεάν είσοδο για το κοινό το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου (Καρυά) και η Έκθεση Παλιών Επαγγελμάτων και Ξύλινης Κούκλας της Εκκλησίας της Παναγίας (Χάνια).

- Θα γίνουν περίπατοι στον φθινοπωρινό καστανιώνα:

Μια διαδρομή θα ξεκινήσει από την Πλατεία Δημαρχείου στις 11:00 και θα είναι διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας.

Ξεχωριστή πεζοπορική διαδρομή οργανώνει ο ΟΡΕΙΑΣ διάρκειας τρεισήμισι ωρών.

(Εφόσον επιθυμείτε να μετακινηθείτε με ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Εφόσον επιθυμείτε να μετακινηθείτε με ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΣΟ παρακαλούμε πατήστε εδώ.)

- Θα είναι διαθέσιμο mini bus για την ξενάγηση επισκεπτών στον Καστανιώνα.

- Στο χώρο της έδρας του Visit Agiasos και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Πάρκο θα γίνονται εκδηλώσεις για την απασχόληση των μικρών επισκεπτών που θα εναλλάσσονται κάθε δυο ώρες:

• Τα Σαντούρια του Αναγνωστηρίου θα παίξουν παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας (11:30–13:00).

Παρουσίαση μαθήματος ξιφασκίας για παιδιά για να αποκτήσουν μία γενική γνώση και να πειραματιστούν με τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας – Hellenic Fencing Federation (10:30–12:00).

• face painting,

• Δημιουργικές κατασκευές οικολογικού χαρακτήρα για μικρούς και μεγάλους, με την Γιούλα Κουτσούμπου από το Humade Crafts Workshop (12:00-14:00). Φέρτε μόνο το ψαλίδι σας για να φτιάξουμε πολύχρωμες κουρελούδες!

• Από το circus Lesvos for kids ζογκλερικά και καστανοδρομίες (14:00-16:00).

• Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί επίδειξη γλυκών και αλμυρών παρασκευασμάτων από κάστανο και μήλων από τους μαθητές του ΕΠΑΣ Δ.ΥΠ.Α (Ο.Α.Ε.Δ) σχολής Μαγείρων & Ζαχαροπλαστικής (12:00-14:00).

 

Στο Αναγνωστήριο θα γίνουν οι ακόλουθες δράσεις:

• Ομιλία από το γεωπόνο κ. Γάλλο Βασίλη με θέμα: "Σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές" – Ομιλία από τον γεωπόνο Στρατή Καζαντζή με θέμα «Κλιματική αλλαγή και προστασία του περιβάλλοντος» - Ανάγνωση χρονογραφήματος με θέμα το κάστανο από την Ευστρατία Μουτζουρέλλη-Κωμαΐτου (Αίθουσα Βιβλιοθήκης, 16:00)

• Έκθεση ζωγραφικής παιδιών ηλικίας 5,5 έως 12 ετών του Εικαστικού Τμήματος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου στο Φουαγιέ του Ιδρύματος (11:00-14:00).

• Αφήγηση παραμυθιού σε παιδιά από το Βιβλιοπωλείο book and art στη Σκηνή του Αναγνωστηρίου (17:00).

 

- Στην Πλατεία Αγοράς από τις 12:00 θα στηθεί λαϊκό γλέντι με πενταμελή μουσική ορχήστρα, ενώ το ούζο, το τσίπουρο και το κρασί θα ρέουν άφθονα!

- Θα κληρωθούν βιβλία, δωρεά του Bιβλιοπωλείου Χατζηδανιήλ.

 

- Στο Καμπούδι θα παρουσιάσουν το μουσικοχορευτικό τους πρόγραμμα οι «Ακρίτες του Αιγαίου» και στη συνέχεια θα σεργιανίσουν μέσα στο χωριό.

Εκτός από κάστανα και μήλα σας συστήνουμε να προμηθευτείτε καρύδια, αχλάδια, ρόδια, κυδώνια από τα περιβόλια του καστανιώνα και βότανα από τα δάση του ορεινού όγκου Ολύμπου.

Τα καφέ θα είναι ανοιχτά από νωρίς το πρωί και οι ταβέρνες θα σερβίρουν τοπικά μεζεδάκια.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα γλυκά κουταλιού, ζουμερούς λουκουμάδες, τη βασιλόπιττα Αγιάσου και τον παραδοσιακό χαλβά.

 

Χορηγοί επικοινωνίας:

Lesvosnews.net

Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε. - Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!