Πολιτισμός

18/11/2010 - 19:18

Πρόταση για αλλαγή του καταστατικού της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αγαπητοί φίλοι του Αιγαίου,

Διάφορα γεγονότα του τελευταίου χρόνου, όπως η συλλογική προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της Συνάντησης, η πρωτοβουλία της παράστασης «Οι γερόντισσες και η θάλασσα», η δημιουργία της νέας σελίδας  της Ομοσπονδίας στο Facebook κλπ., δείχνουν ότι οι θεατρικές ομάδες βρίσκονται σε μια δυναμική, ενωτική και δημιουργική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό θέλοντας να συμβάλλουμε στην πρόοδο και την εξέλιξη της Ομοσπονδίας, προτείνουμε προς όλους, κάποιες αλλαγές στο καταστατικό (άρθρα που αφορούν την εκλογή του ΔΣ), ώστε αφ’ ενός μεν η εκπροσώπηση των συλλόγων στο Δ.Σ. να γίνει με πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο καθώς τα μέλη μας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και αφ’ ετέρου να υπάρξουν περισσότερα κίνητρα για την δραστηριοποίηση των ομάδων.

Παρακαλούμε διαβάστε τη πρόταση που ακολουθεί , και εφόσον συμφωνείτε προσυπογράψτε την μαζί μας, στέλνοντας απαντητικό mail μέχρι την Παρασκευή 26/11/2011 ώστε να κατατεθεί προς συζήτηση στην Ετήσια Τακτική Συνέλευση μας τον Ιανουάριο του 2011.

ΘΟΜ  «ΑΣΤΕΓΟΙ»,   απόφαση Δ.Σ. 10/11/2010

ΦΟΜ   «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ»,  απόφαση Δ.Σ. 12/11/2010

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ο εκπρόσωπος Στρατής Βλαστάρης.

Φίλες και φίλοι

Όπως όλοι ξέρουμε πέρασαν κι’ όλας 10 χρόνια από τότε που ιδρύσαμε την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ μας (2001 – 2010), των 22 Συναντήσεων των Ερασιτεχνικών μας Ομάδων .

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα μεσολάβησαν θετικά και αρνητικά γεγονότα τα οποία οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με καλή πρόθεση για το καλό της ΟΕΘΑ και πάντα με γνώμονα την εξέλιξη και την ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού των Συναντήσεων.

Στην παρούσα συγκυρία, όπως γνωρίζετε,  βρισκόμαστε μπροστά στην Μεταρρύθμιση για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση : «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» βάσει της οποίας το Αιγαίο όπως το ξέραμε, διαιρείται πλέον σε δύο Διοικητικές Περιφέρειες, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου υπάγονται οι Νομοί της Λέσβου, Χίου και Σάμου και σε αυτήν του Ν. Αιγαίου οι Νομοί Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Βάσει αυτών των εξελίξεων είμαστε υποχρεωμένοι από το Νόμο να τροποποιήσουμε τα σχετικά άρθρα του καταστατικού της ΟΕΘΑ ούτως ώστε να υπάρξει η δυνατότητα συμμετοχής όλων των συλλόγων στη Διοίκηση της ΟΕΘΑ κατά τρόπο ισομερή, ισοδύναμο και σαφώς αντιπροσωπευτικό.

Τα άρθρα του καταστατικού της ΟΕΘΑ (http://www.aegeantheatre.gr/pdf/memorandum.pdf)

που προτείνουμε για τροποποίηση κατά τη Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου  2011 είναι τα εξής :

ΑΡΘΡΟ 18

  1. 1. Παράγραφος A, υποπαράγραφος ιι) :  Το Δ.Σ. εκλέγεται κάθε δύο (2) χρόνια από τη Γ.Σ. των τακτικών και ταμειακά τακτοποιημένων μελών της Ο.Ε.Θ.Α. με μυστική ψηφοφορία, είναι επταμελές (7μελες) και μαζί με τα 7 τακτικά μέλη εκλέγονται και τέσσερα (4) αναπληρωματικά (οι επιλαχόντες). Τα αναπληρωματικά μέλη καλούνται εγγράφως από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κατά σειράν επιτυχίας τους κάθε φορά για ν' αντικαταστήσουν τακτικά μέλη του Δ.Σ. που παραιτήθηκαν ή που έχασαν την ιδιότητα του μέλους.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ : «το 7μελές συμβούλιο»  να γίνει : 9μελές συμβούλιο (η υπόλοιπη διατύπωση  να παραμείνει όπως είναι).                                                      Αιτιολογία : έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ομάδων – μελών.

 

  1. 2. Παράγραφος A,υποπαράγραφος ιιι) : Στο 7μελές Δ.Σ. της Ο.Ε.Θ.Α. δεν μπορούν να υπάρχουν (εκλέγονται) περισσότερα του ενός (1) μέλη - αντιπρόσωποι από τον ίδιο Σύλλογο - μέλος της Ο.Ε.Θ.Α., και περισσότερα των δύο (2) από το ίδιο νησί του Αιγαίου

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ : «Στο 7μελές»  να γίνει : στο 9μελές (η υπόλοιπη διατύπωση  να παραμείνει όπως είναι)

  1. 3. Παράγραφος Β, υποπαράγραφος ι) : Το 7μελές Δ.Σ. συγκροτείται (εκλέγονται) από δύο (2) μέλη (αντιπρόσωποι) από την περιοχή των Νομών Λέσβου και Χίου, δύο (2) μέλη από την περιοχή των Νομών Σάμου και Δωδεκανήσου, και δύο (2) μέλη από την περιοχή τον Νομού Κυκλάδων (δηλ 6 μέλη) και ως 7ος, ένας (1) πλειοψηφών αντιπρόσωπος

Από «Το 7μελές ΔΣ … έως αντιπρόσωπος» να καταργηθεί όλη η παράγραφος και να αντικατασταθεί από την εξής:

- Το 9μελές Δ.Σ. συγκροτείται (εκλέγονται) από τους υποψήφιους που πλειοψήφησαν στις εκλογές για το Δ.Σ. , ασχέτως Διοικητικών Περιφερειών, δηλαδή Βορείου ή Νοτίου Αιγαίου, στην οποία ανήκει ο Σύλλογος – Μέλος της ΟΕΘΑ (και πάντα με την δέσμευση της ανωτέρω Παραγράφου Α, υποπαραγράφου ιιι. )

  1. 4. κάθε Σύλλογος τακτικό μέλος της ΟΕΘΑ, ταμειακώς τακτοποιημένο έχει το δικαίωμα να παραμένει στο Διοικητικό Συμβούλιο το μέγιστο για δύο συνεχόμενες διετίες .

  1. 5. μετά την εξάντληση των πρώτων δύο ετών τα απερχόμενα Μέλη – Σύλλογοι του Δ.Σ. έχουν το δικαίωμα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα στο Δ.Σ. για συνεχόμενη θητεία άλλων δύο ετών. Στην περίπτωση αυτή, είτε εκλεγούν οι Σύλλογοι – Μέλη είτε όχι, έχουν το δικαίωμα να ξαναθέσουν υποψηφιότητα για επανεκλογή τους στο Δ.Σ. μετά την πάροδο τετραετίας από την τελευταία τους θητεία.

Αιτιολογία :Στόχος είναι όλες οι ομάδες- μέλη να επιδιώκουν μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, την εκπλήρωση στόχων της ΟΕΘΑ, σε δύο συνεχόμενες θητείες.

Φίλες και φίλοι πιστεύουμε πως οι παραπάνω τροποποιήσεις εξυπηρετούν, εν’ όψει της Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», με τον δημοκρατικότερο τρόπο τους σκοπούς και τους στόχους της Ομοσπονδίας μας, διευκολύνοντας την εναλλαγή των προσώπων στο Δ.Σ. της ΟΕΘΑ και απομακρύνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας προσωποπαγούς κατεστημένου.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΘΟΜ  «ΑΣΤΕΓΟΙ»,   απόφαση Δ.Σ. 10/11/2010

ΦΟΜ   «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ»,  απόφαση Δ.Σ. 12/11/2010

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ο εκπρόσωπος Στρατής Βλαστάρης.

.

Μοιράσου το άρθρο!