Πολιτισμός

12/08/2012 - 16:51

Προβολή ταινίας στο Αρχοντικό Γεωργιάδη: Ο Χρίστος ξανασταυρώνεται

Προβολή ταινίας στο Αρχοντικό Γεωργιάδη: Ο Χρίστος ξανασταυρώνεται

trong>Προβολή ταινίας στο Αρχοντικό Γεωργιάδη: Ο Χρίστος ξανασταυρώνεται

Σκηνοθεσία: Jules Dassin
Σενάριο: Jules Dassin, Ben Barzman, André Obey, βασισμένο στο 
μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη
Πρωταγωνιστούν: Jean Servais, Carl Möhner, Grégoire Aslan, Gert Fröbe, Teddy Bilis, René Lefèvre, Lucien Raimbourg, Μελίνα Μερκούρη, Roger Hanin, Pierre Vaneck, Δήμος Σταρένιος, Nicole Berger, Maurice Ronet, Fernand Ledoux
Χώρα παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία
Διάρκεια: 122'
Στην Κρήτη κάτω από οθωμανικό ζυγό. Πλήθος ξεκληρισμένων, πεινασμένων, ρακένδυτων και εξόριστων Κρητικών, καταφθάνουν σ΄ ένα άλλο, πλούσιο χωριό. Όμως με πρωτοστάτη έναν μοχθηρό και καλοταϊσμένο παπά, εξορίζονται για δεύτερη φορά και καταλήγουν σε μια άνυδρη περιοχή, ψηλά στο βουνό. Είναι μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και τον πρώτο ρόλο, του Χριστού, τον έχουν αναθέσει στον Μανωλιό, έναν παρία και μουγκό. Ο Μανωλιός, παρέα με τον γιο τού τσιφλικά και μια πόρνη, την Κατερίνα, που στην αναπαράσταση θα παίξει τον ρόλο της Μαρίας Μαγδαληνής, αρχίζουν να βοηθούν τους φτωχούς στα κρυφά. Αυτό ήταν. Από τις πράξεις τους κινδυνεύουν τα όσια και τα ιερά. Έτσι, ο παπάς ζητάει από τον αγά να συλλάβει τον Μανωλιό. Ο Γολγοθάς και η Σταύρωση επαναλαμβάνονται, όπως τότε ακριβώς!
Μια ταινία πολύ μπροστά από την εποχή της με ακραίο θεματικό άξονα. Τολμηρή κινηματογράφηση, αποτέλεσμα ενός μεγάλου έρωτα του Ζυλ Ντασέν με την Μελίνα Μερκούρη, μετά την γνωριμία τους και τον διπλό θρίαμβό τους στις Κάνες, αυτός με το "Ριφιφί" κι εκείνη με την "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη. Στην ταινία εμφανίζονται πολλοί έλληνες ηθοποιοί της εποχής και με το πέρασμα των χρόνων είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με μια κινηματογραφική πρόταση που θα μας συγκινήσει, θα μας προβληματίσει και θα μας συναρπάσει. Η ερωτική σκηνή της Κατερίνας με τον Μανωλιό στάθηκε η πρώτη μαγιά για την υπέροχη ερωτική σκηνή στη Φαίδρα, λίγα χρόνια αργότερα. Η Μελίνα μαγνητίζει με το στυλ ακόμη και σήμερα στο ρόλο του αιώνιου θηλυκού . 
 
Φεστιβάλ Κανών - Ειδική Μνεία Βραβείο OCIC Ζυλ Ντασέν -Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα (1957)
Υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας Βραβεία BAFTA (1958)

Μοιράσου το άρθρο!