Πολιτισμός

10/08/2015 - 20:32

Ψηφιοποίηση της Λέσχης Βενιαμίν ο Λέσβιος

yle="text-align: justify;">Με την παρουσία του γενικού διευθυντή της ΕΤΑΛ α.ε. Τάσου Περιμένη, του αντιπροέδρου της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου, Γιώργου Μιχαλέλλη, των τριών ιερέων π. Ευσταθίου Μεταξή, Δημητρίου Γιαμουγιάννη και Δημητρίου Χαρέλλη, των διευθυντών του λυκείου Γρηγόρη Καλδέλλη και Γυμνασίου Μαρία Γεωργακοπούλου, του διευθυντή των ΕΛΤΑ  Λέσβου Βαγγέλη Σάκη, του διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Κρήτης Αντώνη Ανδριώτη, της καθηγήτριας βιολογίας του ΑΠΘ Πηνελόπης Μαυραγάνη, του ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών Αριστείδη Στεργέλλη  και πολλών Πλωμαριτών, παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην βεράντα της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, ο ιστότοπος (www.veniaminlesviossociety.gr) της ψηφιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του σωματείου, όπως αυτή καταγράφηκε με βάση το πρόγραμμα που συνέταξε και παρακολούθησε η Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου.

Μιλώντας ο πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ Ξενοφών Μαυραγάνης περιέγραψε σε γενικές γραμμές τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι 170.000 σελίδες που ψηφιοποιήθηκαν, μεταξύ των οποίων πολύτιμα χειρόγραφα της ιστορίας του Πλωμαρίου, πρακτικά συνεδριάσεων, δημοτολόγια, έγγραφα προσωπικής και επαγγελματικής αλληλογραφίας, εφημερίδες, βιβλία και περιοδικά και ευχαρίστησε τόσο τους συνεργάτες του, όσο και τους Γιώργο Λαγουμίδη και Χρήστο Μαραγγέλη, που διέθεσαν σημαντικά τμήματα του οικογενειακού τους αρχείου, για τις ανάγκες της φηφιοποίησης. Ευχαρίστησε ακόμα θερμά το ζεύγος Μαρίκας Χατζηδημητρίου και Χριστόφορου Πρωτούλη, για την προθυμία με την οποία έθεσαν στη διάθεση της Λέσχης, το οικογενειακό τους σπίτι, που ανακαινισμένο παραπέμπει στη ζωή των Πλωμαριτών των αρχών του 20ού αιώνα. Αναφέρθηκε στον κίνδυνο να τορπιλισθεί το πρόγραμμα από την υπαναχώρηση της ιδιοκτήτριας ενός άλλου σπιτιού, που είχε επιλεγεί αρχικά για την ψηφιοποίηση και σχολίασε αρνητικά την, δηλωτική πολλών πραγμάτων, απουσία του αντιδημάρχου Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα.
Ο πρόεδρος της Λέσχης σημείωσε με εμφαντικό τρόπο ότι το πρόγραμμα και από οικονομικής πλευράς, διαχειρίστηκε η ΕΠΕ Omega Technology Ε.Π.Ε και παρ’ όλ’ αυτά,  χάρη στην καλή συνεργασία κατέστη δυνατή η πληρωμή των Πλωμαριτών συνεργατών που απασχολήθηκαν καθώς και η καταβολή  των συγγραφικών δικαιωμάτων για την συγγραφή των σεναρίων και του χρονολογίου από συνεργάτες του  στο ταμείο του σωματείου. Αναλυτικός οικονομικός απολογισμός, τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών. 
Κλείνοντας τέλος και πριν δώσει τον λόγο στον γενικό διευθυντή της ΕΤΑΛ α.ε. ανήγγειλε ότι ήδη το σωματείο έχει επιλεγεί για την υπαγωγή στο πρόγραμμα Leader, κειμένου να ανακαινισθεί πλήρως η αίθουσα όπου στεγάζεται από το 1915. Στο ενδιάμεσο με παρέμβασή του ο Πάνος Πούλος, λέκτορας της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, ανακοίνωσε ότι αφενός το μουσικό αρχείο του παλιοχωριανού μουσικού Παναγιώτη Παντελέλλη, το οποίο κατέχει ο γιος του Φίλιππος,  που έχει επεξεργασθεί θα ενταχθεί λίαν προσεχώς στην σχετική θεματική σελίδα της ψηφιοποιημένης ΛΕΣΧΗΣ και αφετέρου βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους μουσικούς υπεύθυνους του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, για την αμφίδρομη επικοινωνία των δύο αρχείων.
Απευθυνόμενος στο κοινό ο Τάσος Περιμένης, εξέφρασε τη χαρά του για την αίσια έκβαση του προγράμματος του οποίου οι εργασίες διήρκεσαν από τον Οκτώβριο του 2014 ως τον Ιούνιο του 2015, τόνισε τη σημασία του έργου τόσο για την αποτύπωση της ιστορίας του Πλωμαρίου, όσο και για την ευκαιρία που δίνεται σε ερευνητές να μελετήσουν κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά φαινόμενα που εμφανίστηκαν στην περιοχή. Ανέλυσε τα ωφελήματα που άντλησε η πόλη του Πλωμαρίου, μεταξύ των οποίων και ο εξοπλισμός της Λέσχης με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα για την λήψη και επεξεργασία εικόνων, κειμένων, γεγονότων κ.λπ.   Τόνισε ότι η συνεργασία του με το δ.σ. της Λέσχης ήταν άψογη, ευχόμενος να συνεχισθεί στο ίδιο εξαιρετικό κλίμα και υπογράμμισε πως αισθάνεται ευτυχής γιατί επί των ημερών του επιτεύχθηκε η ψηφιοποίηση τόσο της Λέσχης Πλωμαρίου, όσο και του ΦΟΜ ο Θεόφιλος, όπου ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία.
Ακολούθησε προβολή τμημάτων της ψηφιοποίησης σε οθόνη που είχε στηθεί στην βεράντα της Λέσχης, από τον αντιπρόεδρο του δ.σ. Γιώτη Φρυδά και την συνεργάτιδα φιλόλογο Διαμάντη Μανέτα.
Τους πολυπληθείς επισκέπτες υποδέχονταν επίσης ο γενικός γραμματέας Θεολόγος Πατερέλης και ο ταμίας Γιάννης Λαγουτάρης.    
 
 

Μοιράσου το άρθρο!