Πολιτισμός

22/09/2020 - 10:41

Πυρασφάλεια και άδεια λειτουργίας για το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Θα θέλαμε να ανακοινώσουμε στους πολίτες και τους κατοίκους της Λέσβου ακόμη μία ευχάριστη και πολύ σημαντική εξέλιξη, που αφορά στον Πολιτισμό του τόπου μας.

Από την ημέρα που τελείωσε η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης το 1999, αυτό παραδόθηκε χωρίς πυρασφάλεια και άδεια λειτουργίας, παρά την ύπαρξη σχετικής μελέτης, ήδη από το 1996.

Επί όλα αυτά τα έτη, κατά τα οποία το Δημοτικό Θέατρο αποτελούσε και αποτελεί την καρδιά του πολιτισμού και των εκδηλώσεων του τόπου μας, με χιλιάδες πολίτες να έχουν παρελάσει από αυτό, ακόμη και υπεράριθμοι, δεν υπήρχαν τα μέτρα ασφαλείας και οι σχετικές άδειες που προβλέπονταν. Οι θεατές ήταν εκτεθειμένοι ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε ό,τιδήποτε συνέβαινε μέσα στο κτίριο.

Μόλις το 2017, όταν μετακινήθηκαν στη Διεύθυνση οι δύο υπάλληλοι του Δήμου, Ευστρατία Βουγιούκα και Βλάσσης Μαυραντώνης, έβαλαν ως προσωπικό τους στοίχημα την αδειοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που συνάντησαν.

 

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2018 και με την ολοκλήρωσή τους στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων μας, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και εμού, ως αρμόδιου Αντιδημάρχου, καλέσαμε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής προς έλεγχο, για πρώτη φορά. Με αίσθημα ευθύνης εξασφαλίσαμε ένα προσωρινό πιστοποιητικό πυρασφάλειας, στο πλαίσιο της νομιμότητας, για τη λειτουργία και την ασφάλεια του Θεάτρου. Μας υπεδείχθησαν οι εργασίες που θα έπρεπε να γίνουν, ώστε να μας χορηγηθεί το οριστικό πιστοποιητικό και κατ' επέκταση η άδεια λειτουργίας.

Εκμεταλλευόμενοι την πανδημία του COVID-19 και το γενικό κλείσιμο του Δημοτικού Θεάτρου από το Φεβρουάριο, προβήκαμε αστραπιαία σε όλες τις απαραίτητες εργασίες που μας υπέδειξε η Πυροσβεστική, οι οποίες ήταν ουσιαστικές και έπρεπε υποχρεωτικά να πραγματοποιηθούν για την ασφαλή λειτουργία του κτιρίου. Προχωρήσαμε επίσης σε ανακαίνιση των αποθηκών, τις οποίες μετατρέψαμε σε λειτουργικά γραφεία της Διεύθυνσης Πολιτισμού, καθώς και σε διαμόρφωση χώρου για τους επίσημους καλεσμένους μας.

Έτσι, κατόπιν, αυτοψίας της Πυροσβεστικής το Μάιο του 2020, μας χορηγήθηκε μετά από 20 έτη το πολυπόθητο υπ' αριθμ. 1200/19/5/2020 πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας και ορίστηκε τεχνικός υπεύθυνος του Θεάτρου.

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, το εμβληματικό αυτό κτίριο της πόλης της Μυτιλήνης διαθέτει πλέον άδεια λειτουργίας, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν σε ένα μήνα από την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού πυρασφάλειας δεν εκδοθεί σχετική απόφαση άδειας λειτουργίας, τεκμαίρεται πως αυτό διαθέτει και εκδίδεται η σχετική διαπιστωτική πράξη.

Η ως άνω εξέλιξη συνεπάγεται πολλαπλές ωφέλειες:

α) Στοιχειώδη ασφάλεια των θεατών, του κόσμου και των υπηρετούντων στο Δημοτικό Θέατρο.

β) Δίνεται δυνατότητα να ασφαλιστεί το Θέατρο για την κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και για ζημιές από ανωτέρα βία (πυρκαγιά κλπ), κάτι το οποίο δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα.

γ) Δίνεται πλέον η δυνατότητα να ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης, κάτι το οποίο δρομολογείται από την Τεχνική Υπηρεσία και την αρμόδια Αντιδημαρχία, ευκαιρία την οποία στο παρελθόν είχε απολέσει.

δ) Υπάρχει πλέον δυνατότητα νόμιμης μίσθωσης υπηρεσιών κυλικείου.

 

Τέλος, ανακοινώνουμε ότι ήδη εκπονήθηκε η σχετική μελέτη και προχωρά η διαδικασία άμεσης τοποθέτησης ηλεκτρονικών οθονών των δράσεων, η αντικατάσταση των αφισών, καθώς και η έναρξη live streaming για την προβολή των εκδηλώσεων, όσων επιθυμούν, το οποίο ενδείκνυται μέσα στην κρίση της πανδημίας και βοηθά στην εξωστρέφεια και την ανάδειξη του πολιτισμού του τόπου.

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΥΡΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!