Πολιτισμός

02/08/2019 - 21:23

Πυρπόλησης τουρκικής ναυαρχίδας στην Ερεσό... 198 χρόνια μετά

198 χρόνια μετά… αναπαράσταση της πυρπόλησης τουρκικής ναυαρχίδας από το Δημήτριο Παπανικολή.

O Σύλλογoς Ερασιτεχνών Αλιέων Ερεσού διοργάνωσε την καθιερωμένη εκδήλωση την αναπαράστασης της πυρπόλησης τουρκικής ναυαρχίδας για να τιμήσει τον ήρωα Δημήτριο Παπανικολή. 


Ήταν η έβδομη φορά που γίνεται στην Ερεσό η αναπαράσταση της πυρπόλησης του δικρότου και αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός. Το πρώτο ναυτικό κατόρθωμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821- και ως τέτοιο το γιορτάσαμε, περισσότερο, τιμώντας την μνήμη των προγόνων μας, οι οποίοι ήξεραν να αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ιδανικά τους. 


Η διοργάνωση, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής και οργανώθηκε με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ερεσού «Η Μινάβρα» σε συνεργασία με το Φορέα Ανάπτυξης & Προβολής Ερεσού, ξεκίνησε περί τις 8.00 μ.μ. με κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Δημητρίου Παπανικολή από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού μας. Ακολούθως, η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ανάγνωση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας και την απαγγελία ποιημάτων, ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο. Εν συνεχεία, ακολούθησε η αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος μέσα στον όρμο της Ερεσού, ενώ μετά την ανατίναξη ο «Παπανικολής» άνοιξε το χορό για μια μουσικοχορευτική βραδιά με μικρασιάτικα και πολίτικα τραγούδια με το συγκρότημα της Βασιλικής Παπαγεωργίου. 
Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς η παρουσία στο γιαλό της Ερεσού της κανονιοφόρου «Κάσος», η οποία λάμπρυνε την ημέρα με την αγκυροβόλησή της στα νερά του τόπου μας και για το λόγο αυτό ευχαριστούμε θερμά το Πολεμικό Ναυτικό. 


Σαν Σύλλογος ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παρευρέθηκαν, τους επισκέπτες του τόπου μας,  τις πολιτικές αρχές, τη στρατιωτική ηγεσία,  το πολεμικό ναυτικό και το λιμενικό σώμα, εκπρόσωποι των οποίων μας τίμησαν δια της παρουσίας τους. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς και τους εθελοντές, οι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, όπως ακόμη εκφράζονται ευχαριστίες στις Ποτοποιίες Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, Βαρβαγιάννη, Γιαννατσή, στα Τυροκομεία Μεσοτόπου «Βασίλα», Αντίσσης «Θυμέλης», στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου, στο  Nielson Hellas και Αeolian Village.
Τέλος, ευχαριστούμε την α) Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (Ε.Τ.Α.Λ.) και τον πρόεδρό της Αναστάσιο Περιμένη, β)Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου, κ. Κώστα Αστυρακάκη. Χωρίς τη στήριξη τους δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση. 
Σας ευχαριστούμε!


Από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Ερεσού «Η Μινάβρα»
 

Μοιράσου το άρθρο!