Πολιτισμός

25/08/2015 - 07:15

«Ριφιφί» του Ζυλ Ντασέν στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

Κάποια στιγμή το όνομα του Ζυλ Ντασέν βρίσκεται στη Μαύρη Λίστα του Χόλυγουντ ως κομμουνιστή. Από τότε είχε πολλές περιπέτειες και του ήταν αδύνατο να εργαστεί στις ΗΠΑ. Τελικά, αναγκάστηκε να εξοριστεί λόγω του μακαρθισμού και να καταφύγει, αρχικά στη Γαλλία και αργότερα στην Ελλάδα.

Η πρώτη ταινία του στην Ευρώπη ήταν το «Ριφιφί», με το οποίο το 1955 απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Εκεί, στις 18 Μαΐου, γνωρίζεται με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία βρισκόταν στις Κάννες με την ευκαιρία της προβολής στο διαγωνιστικό τμήμα της οργάνωσης, της διάσημης ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη "Στέλλα". Ερωτεύονται κεραυνοβόλα κι έκτοτε ζουν μαζί σε όλη τους τη ζωή.

Η Μέλίνα γίνεται πλέον σταθερά η πρωταγωνίστρια στις ταινίες του και σε κάποια θεατρικά έργα που σκηνοθετεί. Η ταινία Rififi (με το γαλλικό τίτλο «Du Rififi chez les Hommes»), βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ογκούστ Λε Μπρετόν, αποτελεί σημείο αναφοράς στην ιστορία των φιλμ νουάρ.

Αν και στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ, ο Ζυλ Ντασέν δέχτηκε όταν του ζητήθηκε να σκηνοθετήσει με χαμηλό προϋπολογισμό μία από τις μετέπειτα κλασικές ταινίες του γαλλικού, αλλά και διεθνούς κινηματογράφου. Ξεχωρίζει η σκηνή της διάρρηξης, τριάντα περίπου λεπτών, στη διάρκεια της οποίας οι τέσσερις άνδρες δεν μιλούν καθόλου και η οποία έχει γυριστεί χωρίς καθόλου μουσική.

 

Πέμπτη, 27 Αυγούστου στο Θερινό Κινηματογράφο του Αρχοντικού Γεωργιάδη

ώρα 21:00

Μοιράσου το άρθρο!