Πολιτισμός

26/11/2013 - 07:09

Royal Ballet Live στη Μυτιλήνη: «Ο Καρυοθραύστης» του Peter Wright

m>Η Royal Opera House of London παρουσιάζει : «The Royal Ballet»
Τα πιο φημισμένα μπαλέτα του κόσμου για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Όμιλο Aντένα, σε απευθείας μετάδοση από το Covent Garden του Λονδίνου.

«Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ» του Peter Wright σύμφωνα με τη χορογραφία του Lev Ivanov . Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης ώρα 21:15

Μουσική: Pyotr Il’yich Tchaikovsky
Χορογραφία: Peter Wright, πρωτότυπη χορογραφία Lev Ivanov
Ορχήστρα: Orchestra of the Royal Opera House
Διευθυντής Ορχήστρας: Tom Seligman
Designs: Julia Trevelyan Oman
Cast: Ζαχαρένια Νεράιδα: Laura Morera, Πρίγκηπας: Federico Bonelli, Hans-Peter: Alexander Campbell,  Herr Drosselmeyer: Gary Avis,  Clara: Emma Maguire

Βαλλέτο σε δύο πράξεις

Διάρκεια: 2 ώρες και 10΄(με διάλλειμα)

Από τις πρώτες ακόμη νότες της οβερτούρας του Tchaikovsky «The Nutcracker», μια αίσθηση μυστηρίου και μαγείας κατακλείζει την αίθουσα, καθώς ο Herr Drosselmeyer απαριθμεί τα γεγονότα που θα συμβούν στον αγαπημένο του ανηψιό, τον Hans Peter, μετά την απελευθέρωσή του από τα δεσμά του κακού Βασιλιά Πόντικα από την πολυμήχανη Clara.
Ο Καρυοθραύστης εξελίσσεται σε δύο μαγευτικές πράξεις.  Στην Πρώτη Πράξη, είναι Παραμονή Χριστουγέννων και βρισκόμαστε στο πάρτυ όπου ο Drosselmeyer προσφέρει στη νεαρή Clara μια κούκλα-καρυοθραύστη. Eίναι το ξεκίνημα μιας βραδιάς που περιλαμβάνει το μαγικό Χριστουγενιάτικο δέντρο που μεγαλώνει, τη μεσονύκτια μάχη με τους στρατιώτες-παιγνίδια όπου ο Καρυοθραύστης νικά τον κακό Βασιλιά Πόντικα με τον ποντικοστρατό του, καθώς και ένα ορμητικό χορευτικό για δύο (pas de deux) όπου η Clara και ο Hans Peter συναντώνται και πανηγυρίζουν για τον θρίαμβό τους πριν τους τυλίξει μια μαγική χιονοθύελλα.
Η Δεύτερη Πράξη μεταφέρει το νεαρό ζευγάρι μακριά στη Χώρα των Ζαχαρωτών, όπου τους διασκεδάζει η Νεράιδα Ζαχαρένια και οι μεθυστικοί χοροί του όμορφου Πρίγκηπα και της λαμπερής αυλής του.  Η κλασική παραγωγή του Peter Wright, πρωτοπαρουσιάστηκε στο  Covent Garden το 1984.
Ο Καρυοθραύστης είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1892, ενώ το λιμπρέτο βασίστηκε στη διασκευή του παραμυθιού Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών του Ε.Τ.Α. Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά.  Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο Θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 1892, σε μια διπλή παράσταση μαζί με την όπερα του Τσαϊκόφσκι, Γιολάντα. Η πρώτη παράσταση στο εξωτερικό δόθηκε 42 χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο το 1934. Από τότε έχουν γίνει πολλές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, με αρκετές διασκευές στη χορογραφία, καθώς ο κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή της ιστορίας, πάντα μέσα στα πλαίσια του πρωτότυπου κειμένου.  Η συνηθέστερη εποχή που ανεβαίνει είναι τα Χριστούγεννα, καθώς τότε είναι κατάλληλο το ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική αυτή ιστορία και παρουσιάζεται κάθε χρόνο σε κοινό όλων των ηλικιών.

Το μπαλέτο έχει χορογραφηθεί επίσης και από δύο εκ των κορυφαίων χορευτών του 20ου αιώνα. Από τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Bllet Theater.

Το παραμύθι

Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκηπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκηπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι, περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

 



Μία νέα σπουδαία συνεργασία με το Royal Ballet, τον διασημότερο θίασο μπαλέτου της Μεγάλης Βρετανίας, με έδρα τη Royal Opera House στο Covent Garden του Λονδίνου, εξασφάλισε ο Όμιλος ANTENNA για τη σεζόν 2013-14, μεταδίδοντας πέντε σπουδαίες παραστάσεις.
Το Royal Ballet διαθέτει ένα ευρείας κλίμακας ρεπερτόριο. Παρουσιάζει μεγάλα κλασικά μπαλέτα, έργα κληρονομιά του Frederick Ashton και του Kenneth MacMillan, καθώς και νέες παραγωγές από τους διασημότερους σύγχρονους χορογράφους.
Οι παραστάσεις που μεταδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Royal Opera House live cinema» έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία και έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τεράστια απήχηση του κοινού στις μεταδόσεις του προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα οι αίθουσες του δικτυού προβολής, αλλά και οι χώρες μετάδοσης να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, το δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο του 2009 αριθμούσε 45 αίθουσες, οι οποίες τον Οκτώβριο του 2012 έφτασαν τις 240. Όσο για το διεθνές δίκτυο, τον Σεπτέμβριο του 2009 περιλάμβανε 120 αίθουσες σε 12 χώρες και τον Οκτώβριο του 2012, οι χώρες ξεπέρασαν τις 32 και οι αίθουσες προβολής τις 900.
Η επιτυχία των παραστάσεων του προγράμματος «Royal Opera House live cinema» είναι αξιοσημείωτη, καθώς τόσο τα μεγάλα κλασικά έργα όσο και οι νέες παραγωγές συγκεντρώνουν ένα πλήθος κόσμου σε κάθε μετάδοση.
Τη σεζόν 2012 – 13 το Royal Opera House live cinema παρουσίασε 9 παραγωγές, οι οποίες μεταδόθηκαν σε περισσότερες από 35 χώρες και σε πάνω από 900 κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο.
Τη σεζόν 2013-2014 το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πέντε εξαιρετικές παραγωγές μπαλέτου, τις οποίες εξασφάλισε για την Ελλάδα ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ. Οι παραστάσεις θα μεταδοθούν από επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους και θέατρα.

 



Ακολουθούν οι παρακάτω μεγάλες παραγωγές:

  • «ZIZEΛ» του Marius Petipa σύμφωνα με τη χορογραφία των Jean Coralli και Jules Perrot, στις 27 Ιανουαρίου 2014
  • «H ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» του Marius Petipa, στις 19 Μαρτίου 2014
  • «ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» του Christopher Wheeldon, στις 28 Απριλίου 2014

 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων, καθώς και για την προπώληση των εισιτηρίων, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.rohballet.gr

Μοιράσου το άρθρο!