Πολιτισμός

29/03/2017 - 11:03

Σεμνινάριο Προφορικής Ιστορίας στη Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης

Οι φίλοι Προφορικής Ιστορίας, η υπεύθυνη του ΣΕΠ-ΚΕΣΥΠ Μυτιλήνης και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, θέλοντας να συμβάλουν στην καταγραφή της Ιστορίας της Λέσβου, δημιουργούν την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Λέσβου και οργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο για τη μεθοδολογία και τις τεχνικές της συνέντευξης. Η συνέντευξη αποτελεί το εργαλείο της Προφορικής Ιστορίας για την καταγραφή της ατομικής και συλλογικής μνήμης. Απώτερος σκοπός της Ο.Π.Ι.ΛΕΣ είναι οι συνεντεύξεις της να αποτελέσουν υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και για τη δημιουργία ενός ιστορικού ψηφιακού αποθετηρίου.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης, οδός Σμύρνης 11, απέναντι από το Πάρκο Αγίας Ειρήνης, Μυτιλήνη. Περιλαμβάνει τέσσερα (4) τρίωρα μαθήματα Σαββάτο & Κυριακή και ώρα 10.00 – 13.00 το πρωί και το απόγευμα από 17:30 – 20.30. Σάββατο στις 13 Μαΐου και Κυριακή στις 14 Μαΐου 2017.

Στο σεμινάριο η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη θα διδάξει τις βασικές αρχές και τη μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας και της συνέντευξης σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Σε επόμενες συναντήσεις, ο Αλέξανδρος Στεργίου θα διδάξει γνώσεις λήψης audio-video, χειρισμό των μηχανημάτων, καταγραφικού και κάμερας και η Ευρικόμη Σάββα θα απαντήσει σε τυχόν απορίες σχετικά με το σεμινάριο, που θα έχουν προκύψει. Ο αρχιτέκτονας Στρατής Φραντζέκος, θα μιλήσει, για την ιστορική περιοχή της αγοράς (οδός Ερμού), παλιάς πόλης της Μυτιλήνης του 19ου αιώνα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες, διοργανώνεται σε εθελοντική βάση και είναι δωρεάν. Ο αριθμός συμμετοχών θα είναι περιορισμένος. Σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.   Καθήκον των συμμετεχόντων στο σεμινάριο είναι να κάνουν τουλάχιστον μία συνέντευξη.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται τηλεφωνικά μέχρι την έναρξη του σεμιναρίου και συμπλήρωσης του αριθμού θέσεων στο 2251040134, ενώ για την επικαιροποίηση της εγγραφής, απαιτείται αποστολή αίτησης με τα στοιχεία των συμμετεχόντων στο email: publibmyt@lesvos.aegean.gr.

Αίτηση συμμετοχής: https://sites.google.com/view/opilesvou2017/.

Πληροφορίες: Ευρικόμη Σάββα, komi.savva@yahoo.gr,  6948509835

Μοιράσου το άρθρο!