Πολιτισμός

14/11/2015 - 17:22

"Σήκωσε με ψηλά"…. Μια παράσταση - ταξίδι για παιδιά…

yle="text-align: justify;">Μια παράσταση για τα  παιδιά και όχι μόνο που έχει τις ρίζες της στη Μυτιλήνη. Η εκπαιδευτικός Βίκυ Πολυχνιάτου από τη Μυτιλήνη είναι η εμπνευστής της παράστασης "Σήκωσε με ψηλά".   Έχοντας εκπαιδευτική εμπειρία πάνω από δύο δεκαετίες και έχοντας την ικανότητα να αφουγκραστεί το σήμερα έγραψε ένα διαφορετικό παραμύθι που από τις αρχές Δεκεμβρίου θα το απολαύσουν οι φίλοι που μένουν στην Αθήνα. Ελπίζουμε να έρθει αυτή η παράσταση και στη Μυτιλήνη.

Η εκπαιδευτικός Βίκυ Πολυχνιάτου στο εισαγωγικό σημείωμα της παράστασης αναφέρει: 

Καθώς η τεχνολογία, έχει γεμίσει την ζωή των παιδιών, με εντυπωσιακές, πολύχρωμες, κινούμενες εικόνες, αντιλήφθηκα – μετά λύπης μου – ότι τα παιδιά του νηπιαγωγείου, δυσκολεύονταν να δημιουργήσουν, με μέσο την φαντασία τους, τις δικές τους.Δημιούργησα λοιπόν ένα παραμύθι, για έναν νάνο και ένα μικρό κορίτσι,  που πραγματοποιώντας μαγικά ταξίδια, αναγνώριζαν συναισθηματικές δυσκολίες και μαζί τις ξεπερνούσαν.Τα παραμύθι αυτό, είχε λευκές σελίδες και με λυρική αφήγηση και ιδιαίτερους ήχους, προκαλούσε τα παιδιά να φανταστούν και να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες. Είχε μεγάλη επιτυχία.

Την άνοιξη του 2015 και στα πλαίσια του μαθήματος «Αφήγηση παιδικού παραμυθιού», στο Θέατρο των Αλλαγών, με την καθοδήγηση της ηθοποιού, σκηνοθέτη, αλλά και νηπιαγωγού Βίλιας Χατζοπούλου, οπτικοποίησα και παρουσίασα το παραμύθι μου. Τα υπόλοιπα απλά προέκυψαν…

Η Βίλια Χατζοπούλου πίστεψε, ότι αυτή η ιστορία θα έπρεπε να παρουσιαστεί στα παιδιά και το θέατρο ΜΠΙΠ της Χριστίνας Χριστοφή, στέγασε την προσπάθεια μας. Η συμβολή της Μαρίας Σταυροπούλου, ήταν καθοριστική, στο να προσαρμοστεί θεατρικά το παραμύθι και να αποκτήσουν ζωντάνια τα διαλογικά του μέρη.

Δύο νέοι ηθοποιοί – με εξαιρετικό ταλέντο – ο Βασίλης Παπαστάθης και η Έλενα Δελακούρα, πέρασαν με υπέροχο τρόπο, μέσα από αυτοσχεδιαστικές διαδρομές και την ακούραστη καθοδήγηση της
Βίλιας Χατζοπούλου, στην ερμηνεία του ρόλου τους. Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τον Χριστόφορο Αναστασιάδη, που είναι υπεύθυνος για την μουσική επιμέλεια της παράστασης. Οι ήχοι του προκαλούν την φαντασία και αυτό είναι το ζητούμενο.

Η ευτυχής συνάντηση όλων αυτών των αξιόλογων επαγγελματιών, γύρω από το παραμύθι μου, οδήγησε στην δημιουργία της παιδικής θεατρικής παράστασης «ΣΗΚΩΣΕ ΜΕ ΨΗΛΑ», που τα παιδιά και οι γονείς τους, θα κληθούν να αξιολογήσουν από τις 5 Δεκεμβρίου 2015 και κάθε Σαββατοκύριακο στο θέατρο ΜΠΙΠ, Αγίου Μελετίου 25 & Κυκλάδων, Κυψέλη, Αθήνα (τηλ κρατήσεων 213-0344074).

 

Από τον Δεκέμβριο στο θέατρο Μπιπ - Αθήνα  (Κυψέλη) !

Κάθε Σάββατο στις 17.00 μ.μ. και Κυριακή στις 12.00 μ.μ.
 
Ένα κορίτσι, η Ελένη κι ένας Νάνος μαγικός θα κάνουν ένα ταξίδι μαζί. Από τη γη στο βυθό και από το βυθό στον ουρανό. Θα πάρουν μαζί τους τη ντροπή και το φόβο και θα τα διώξουν. Οι δύο αυτοί, όταν συναντηθούν, θα περιπλανηθούν σαν παλιοί φίλοι, με οδηγό την περιέργεια. Μια νύχτα βροχής, δε θα τρομάξουν, μέχρι να πετύχουν αυτό που ονειρεύονται, να πετάξουν ψηλά!
 
Κείμενο- παραμύθι: Βίκυ Πολυχνιάτου
Θεατρική προσαρμογή: Μαρία Σταυροπούλου
Σκηνοθεσία: Βίλια Χατζοπούλου
Παίζουν: Βασίλης Παπαστάθης, Έλενα Δελακούρα
Μουσική επιμέλεια: Χριστόφορος Αναστασιάδης
Σκηνικά-κοστούμια: Βίκυ Πολυχνιάτου
Φωτογράφιση: Αλεξάνδρα Μπάκα

Μοιράσου το άρθρο!